Előfizetés

Esőben, sárban, fagyoskodva törnek előre a menekültek

Az eső és a sár nehezíti a migránsok útját Görögországban és Macedóniában, csütörtökre virradóra ugyanis a lehűlés mellett erős esőzések érték el a térséget.

A görög-macedón határ mellett fekvő Idomeniben csütörtökön mintegy hétezren vártak arra, hogy elindulhassanak, és átkeljenek a határon - írta a görög és macedón sajtó. A főként a Közel-Keletről érkező migránsok szemeteszsákokból készítettek maguknak esőkabátot, valamint pokrócokkal, pulóverekkel igyekeznek védeni magukat az esőtől, ruházatuk és lábbelijük azonban nem a hideg, őszies időjárás átvészelésére készült. A beszámolók szerint a kisgyerekes családok a gyerekeket a magasba emelve indultak meg a határ felé, hogy a rendőrség minél hamarabb átengedje őket. Mivel csak kisebb csoportokban engedték be őket Macedóniába, sokan tüzet gyújtottak, hogy legalább a várakozás közben melegedjenek.

A macedóniai time.mk portál beszámolója szerint szerdán és csütörtökön csaknem megduplázódott a migránsok száma. Az újságíróknak azt mondták, nem akarnak az országban maradni, minél hamarabb folytatni akarják az útjukat Nyugat-Európa felé. A macedóniai Gyevgyeliján - az ott tevékenykedő önkéntesek becslése szerint - szerdán hatezren haladtak át, és indultak tovább észak, vagyis Szerbia felé. 

A helyzetet nehezíti, hogy a macedón vasúttársaság dolgozói sztrájkba léptek, így a vonatközlekedés is akadozik, csak a migránsokat szállító járatok indulnak el. A gyalog, autóbuszokkal és vonatokkal útra kelőket azonban a határ másik oldalán, Szerbiában sem várják jobb körülmények. Presevóban is zuhog az eső, emellett viszont reggel óta nincs áram és víz, ezért a befogadóközpontban sem tudják őket nyilvántartásba venni. Azokat, akik dokumentumok nélkül indulnak el a magyar határ felé, a rendőrök visszafordítják. 

Sokan nem akarnak nyilatkozni az újságíróknak, mert félnek attól, hogy felismerhetők lesznek, ám akik mégis megszólalnak, a legtöbbször azt mondják: semmi nem állíthatja meg őket, mindenképpen Nyugat-Európába akarnak jutni. Az út viszontagságaitól megtörten viszont volt olyan is, aki újságírói érdeklődésre azt mondta: inkább visszafordulna. A már a Balkánon levőkön felül Leszboszon és más görög szigeteken tízezres nagyságrendben tartózkodnak migránsok, akik arra várnak, hogy kompokkal átszállítsák őket a szárazföldre, és folytathassák útjukat. Rájuk még további ezer kilométer vár, mire elérik a schengeni övezet határát.

Félretájékoztatták a belügyminisztert?

Antal Árpád szerint félretájékoztatták Gabriel Oprea román belügyminisztert a munkatársai, azért kért a politikus szerdán szankciókat a sepsiszentgyörgyi elöljárók ellen zászlóügyben. 

Sepsiszengyörgy polgármestere egy csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, a városháza homlokzatára, a főbejárat fölé van kitűzve Románia zászlaja, úgy ahogy azt a törvény megköveteli. A belügyminiszter a román zászló kitűzésének a megtagadása miatt kérte az elöljárók megbüntetését, azt követően, hogy a román csapatok 1944-es sepsiszentgyörgyi bevonulásának a 71. évfordulója alkalmából tartott keddi ünnepségen a szervezők nem tűzhettek ki egy román zászlót az épület tornyára is.

Nincs áram és víz: nem tudják regisztrálni a menekülteket

Nincs áram és víz a szerb-macedón határ mellett fekvő Presevóban, így a migránsokat nem tudják nyilvántartásba venni, és az ideiglenes befogadóközpont működése is akadozik - mondta a köztévé helyszínen tartózkodó tudósítója.

A településen reggel óta nincs áram, így feltorlódott a sor a befogadóközpont előtt, a várakozóknak pedig további nehézséget okoz, hogy az eső is folyamatosan esik. Jelenleg valamivel több mint ezren vannak a befogadóközpont környékén. A tudósító nem tudta megmondani, hogy hányan vannak a befogadóközponton belül, mert egyelőre megtiltották az újságíróknak a belépést.

A vöröskereszt élelmiszert és vizet oszt a migránsoknak, ám a hideg és a csapadék ellen nem tudják őket megvédeni, ugyanis nincsenek készleteik sem esőkabátokból, sem izotermiás sürgősségi takarókból. A migránsok fáznak, a legtöbbjük nyári, a meleg időjárásnak megfelelő ruhát visel, nem számítottak ugyanis arra, hogy ilyen hamar lehűl a levegő. Az eső ellen szemeteszsákokból készített "esőkabáttal" védekeznek. 

Dél-Szerbiában az utóbbi néhány napban reggelente 10 fok alá csökkent a hőmérséklet. A tudósító olyan migránsokkal is beszélt, akik egy nappal korábban a várakozást megunva a 72 órás szerbiai tartózkodást biztosító dokumentumok nélkül indultak el Belgrádba, ám a rendőrség elfogta őket, és visszaszállította Presevóba.

A szerb-macedón határ melletti településre csütörtökre virradóra mintegy 2500, a délelőtt folyamán pedig további több mint ezer migráns érkezett, ám nem tudnak továbbhaladni a nyilvántartórendszer leállása miatt. Hozzájuk további ezrek fognak csatlakozni, a macedón és szerb hatóságok ugyanis újabb vonatok érkezéséről számoltak be.