Előfizetés

Gyalog mennek át a hegyeshalmi határon a menekültek

Rendőri kísérettel gyalogoltak a hegyeshalmi vasútállomásra érkező migránsok az 1-es úton lévő régi kishatárátkelőhöz csütörtök délután.

Az utolsó Bécsbe tartó nemzetközi járatot 15 órakor indították el a hegyeshalmi vasútállomásról, azóta az osztrák vasúttársaság (ÖBB) nem fogad és nem is indít a Bécs-Hegyeshalom-Budapest vonalon járatokat.

A vasútállomásra nem sokkal öt óra előtt gördült be egy a Keleti pályaudvarról érkező külön vonat, amelyen becslések szerint több mint ezer migráns utazott. Csak csütörtökön eddig mintegy háromezer migráns lépte át a magyar-osztrák határt Hegyeshalomnál.

Rendőri kíséret mellett a határt mintegy húsz perc alatt érik el a migránsok, akik ezután Miklóshalmára (Nickelsdorf) gyalogolnak, ahonnan buszok viszik őket tovább Bécsbe. Az elmúlt napokban is indult már útnak gyalog több száz migráns a hegyeshalmi vasútállomásról a határ felé, miután csak a településig közlekedő vonattal utaztak és nem fértek fel vagy nem akarták megvárni a Hegyeshalomból Bécs felé közlekedő járatokat.

A mai menekülthelyzetről írt összefoglalónkat itt olvashatja!

Vonatokkal utaznak Nyugat felé a menekültek

Több vonattal utaztak migránsok Bécs, illetve délután Hegyeshalom felé csütörtökön a Keleti pályaudvarról. Este hat előtt mintegy százan álltak sorba a peronoknál, előtte, az öt óra után indult vonattal két-háromszázan indultak nyugat felé - tapasztalta az MTI tudósítója.

A tudósító arról számolt be, hogy a rendőrök sorba állították az embereket egy kordon mellett, úgy engedték felszállni őket a nyugat felé tartó vonatokra. A hangosbeszélő délután tudatta, hogy a vonatok csak Hegyeshalomig közlekednek, a nemzetközi jegyeket visszaválthatják az utasok.

A köztévé tudósítója a helyszínen arról számolt be, hogy tolmácsok közölték a várakozókkal: mindenki fel fog tudni szállni a vonatokra. Mint mondta, a migránsok tudták, hogy csak Hegyeshalomig utazhatnak. Az osztrák vasúttársaság kora délután jelezte: túlterheltség miatt átmenetileg nem indít vonatokat Bécs és Budapest között.

Lakatos Tibor, az Országos Rendőr-főkapitányság közrendvédelmi főosztályvezetője a rendőrség és a bevándorlási hivatal csütörtök reggeli sajtótájékoztatóján még azt közölte, hogy mintegy kétezer illegális bevándorló várakozik a Keleti pályaudvarnál.

"Az Orbán-kormány nem tartja be a maga által írt törvényeket"

Az Együtt elutasítja a jogi határzárral kapcsolatos fideszes törvénycsomagot, és azt követeli, hogy határozatlan időre halasszák el annak hatályba lépését, illetve azt, hogy a kormány ne hirdesse ki a menekültügyi válsághelyzetet.

Az ellenzéki párt közleményében Lázár János csütörtöki sajtótájékoztatójára reagált. A Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt, hogy a Belügyminisztérium a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kihirdetésére tett javaslatot a kormánynak, a kabinet jövő keddi ülésén dönt erről. Közlése szerint mégsem lesznek Szerbia felé nyitott tranzitzónák Magyarország területén.

Az Együtt szerint a kormány képtelen a menekültek számára emberséges, a többségi magyar társadalom számára pedig biztonságos megoldást kidolgozni és végrehajtani. A menekültügyi válsághelyzet kihirdetése véleményük szerint felesleges, és csak tovább bonyolítja a helyzetet.

Az Orbán-kormány úgysem tudná betartani és betartatni a saját maga által írt törvényeket, ezt a határra tervezett tranzitzónák létesítésének elvetése is bizonyítja - tették hozzá.