Előfizetés

Vonatokkal utaznak Nyugat felé a menekültek

Több vonattal utaztak migránsok Bécs, illetve délután Hegyeshalom felé csütörtökön a Keleti pályaudvarról. Este hat előtt mintegy százan álltak sorba a peronoknál, előtte, az öt óra után indult vonattal két-háromszázan indultak nyugat felé - tapasztalta az MTI tudósítója.

A tudósító arról számolt be, hogy a rendőrök sorba állították az embereket egy kordon mellett, úgy engedték felszállni őket a nyugat felé tartó vonatokra. A hangosbeszélő délután tudatta, hogy a vonatok csak Hegyeshalomig közlekednek, a nemzetközi jegyeket visszaválthatják az utasok.

A köztévé tudósítója a helyszínen arról számolt be, hogy tolmácsok közölték a várakozókkal: mindenki fel fog tudni szállni a vonatokra. Mint mondta, a migránsok tudták, hogy csak Hegyeshalomig utazhatnak. Az osztrák vasúttársaság kora délután jelezte: túlterheltség miatt átmenetileg nem indít vonatokat Bécs és Budapest között.

Lakatos Tibor, az Országos Rendőr-főkapitányság közrendvédelmi főosztályvezetője a rendőrség és a bevándorlási hivatal csütörtök reggeli sajtótájékoztatóján még azt közölte, hogy mintegy kétezer illegális bevándorló várakozik a Keleti pályaudvarnál.

"Az Orbán-kormány nem tartja be a maga által írt törvényeket"

Az Együtt elutasítja a jogi határzárral kapcsolatos fideszes törvénycsomagot, és azt követeli, hogy határozatlan időre halasszák el annak hatályba lépését, illetve azt, hogy a kormány ne hirdesse ki a menekültügyi válsághelyzetet.

Az ellenzéki párt közleményében Lázár János csütörtöki sajtótájékoztatójára reagált. A Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt, hogy a Belügyminisztérium a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kihirdetésére tett javaslatot a kormánynak, a kabinet jövő keddi ülésén dönt erről. Közlése szerint mégsem lesznek Szerbia felé nyitott tranzitzónák Magyarország területén.

Az Együtt szerint a kormány képtelen a menekültek számára emberséges, a többségi magyar társadalom számára pedig biztonságos megoldást kidolgozni és végrehajtani. A menekültügyi válsághelyzet kihirdetése véleményük szerint felesleges, és csak tovább bonyolítja a helyzetet.

Az Orbán-kormány úgysem tudná betartani és betartatni a saját maga által írt törvényeket, ezt a határra tervezett tranzitzónák létesítésének elvetése is bizonyítja - tették hozzá.

Terhes nők is menekülnek - Tudósítás Röszkéről

Publikálás dátuma
2015.09.10. 19:01
Illusztráció: Christopher Furlong/Getty Images
Folyamatosan érkeztek csütörtökön Szerbia felől a migránsok a Röszke határában kialakított gyűjtőpontra - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója, aki arról is beszámolt, hogy több terhes nő is gyalogosan érkezik Szerbiából.

A bevándorlók döntő többsége azon a résen érkezik Magyarországra, amelyet a Szeged-Szabadka vasútvonal üt a határkerítésen, de a kevésbé tájékozottak az ideiglenes pengekerítésen is átmásznak. A tudósító látott a kerítésre terített hálózsákokat, amelyeket a menedékkérők azért használnak, hogy az éles drót ne sértse fel őket.

Felgyorsult a menekültek elszállítása

Jelentősen felgyorsult a migránsok elszállítása is a gyűjtőpontról. A buszok szinte ingajáratban közlekednek a gyűjtőpont, illetve a régi, hangárként emlegetett idegenrendészeti előállító, és az újonnan, a gyűjtőponthoz még közelebb felhúzott idegenrendészeti előállító között. Ez azt jelenti, hogy szinte közvetlenül azután elszállítják az embereket a mezőről, hogy átlépték a határt. Ez annál is inkább kedvező, mert a helyzetet nehezíti, hogy csütörtökön szinte egész nap szakadt az eső Röszke határában, az előállítóhelyeken pedig fedél kerül az emberek feje fölé. A menekülők áradatának mértékét egyébként jól mutatja: annak ellenére, hogy folyamatos a szállítás, mégis állandóan százak tartózkodnak a vonatsín melletti gyűjtőhelyen.

Ingáznak Szerbia és Magyarország között

 A tudósító azt tapasztalta, hogy sokan ingáznak Szerbia és Magyarország között. Ez azt jelenti, hogy a sínek mentén átjönnek Szerbiából és a gyűjtőpontnál szereznek élelmet, italt és aktuálisan esőkabátot a segélyszervezetektől, majd visszamennek szerb oldalra. Ugyanis nem akarják, hogy a rendőrök összeszedjék őket. Abban reménykednek: az éj leple alatt majd úgy tudnak átjönni Magyarországra, hogy nem kerülnek a hatóságok látókörébe. Ugyanakkor a tudósító azt látta, hogy nemcsak a gyűjtőponthoz vezető út, de az egész környék tele van migránsokkal. Röszke és Szeged között az 5-ös főúton csoportokban gyalogolnak, illetve a faluban is állandóan előbukkannak egy-egy mellékutcából. Távolról azt is lehet látni, ahogy az emberek átkelnek a községet övező kukoricaföldeken. A szírek mellett egyébként sok afrikait látni. Utóbbiak jellemzően eritreainak vallják magukat, de például - az egyik segélymunkás beszámolója szerint - 12 szomáliai nő is átkelt a határon. Nekik fogalmuk sem volt arról, hogy merre induljanak tovább.

Terhes nők is a menekülők között

Számos terhes nő is érkezik gyalogszerrel Szerbiából, egyiküket csütörtök délután szállították be egy szegedi kórházba, mert megindult nála a szülés - közölte a helyszínen a civil aktivista.

Ugyancsak jellemző, hogy ha egy autós megáll Röszke és Szeged között a főút mentén, akkor hirtelen migránsok tucatjai bukkannak elő az út menti kukoricásból. Bekopogtatnak az ajtó ablakán és fuvar iránt érdeklődnek, vagyis vélhetően embercsempésznek nézik a sofőrt. A szállítást végző buszok között sok a budapesti közösségi közlekedést szolgáló jármű és a rendőrautók mellett feltűntek honvédségi terepjárók is. A határkerítés építése láthatóan nagy ütemben folyik, rabok is dolgoznak az építkezésen.