Előfizetés

Újabb gyűjtőpontot nyitnak Körmenden - Fotók!

Publikálás dátuma
2015.09.10. 17:00
MTI Fotó: Varga György
Újabb  Ideiglenes gyűjtőpontot létesít a Belügyminisztérium, a körmendi rendészeti szakközépiskola területén - erősítette meg a nyugat.hu értesülését a tárca csütörtökön. Tompa László önkormányzati képviselő rendkívüli önkormányzati gyűlés összehívására kérte a település polgármesterét.

A gyűjtőpont építéséről a nyugat.hu számolt be elsőként. A lap szerint 16-18 fűthető sátrat állítottak fel reggel óta, az iskola területére azonban nem engedték be az újságírókat. A tábor az iskola és a temető közti részen lesz, távolabb a 8-as főút átmenő szakaszától.

Bebes István, Körmend polgármestere megerősítette, a nap folyamán kapott tájékoztatást a belügyi tárcától arról, hogy egy 600 ember befogadására alkalmas nyitott gyűjtőpontot terveznek a településen, átmeneti jelleggel. A polgármester elmondta azt is: a tájékoztatás szerint a sátrak felállításával létrehozott ideiglenes gyűjtőpont mobil mellékhelyiségekkel és zuhanyzókkal lesz felszerelve. Hozzáfűzte, a szaktárca közleményében biztosította az önkormányzatot arról, hogy a gyűjtőpont csak addig fog működni, amíg azt a helyzet szükségessé teszi, mindenben együttműködnek majd a lakossággal, folyamatosan tájékoztatást nyújtanak és garantálják a lakosok biztonságát, a közrend fenntartását.

MTI Fotó: Varga György

MTI Fotó: Varga György

Bebes István elmondta: összehívta az önkormányzati képviselőtestületet, a rendkívüli ülésen kívánja tájékoztatni képviselőtársait erről. Véleménye szerint, mivel a gyűjtőpont tulajdonképp rendőrségi területen, ellenőrzött körülmények között létesül és működik majd, remélhetőleg nem fogja zavarni Körmend lakosainak nyugalmát, az pedig, hogy a rendészeti iskolában összegyűjtik a városba és annak környékére érkező migránsokat, szavai szerint éppen a közbiztonság fenntartását szolgálja.

Korábban írtuk: Tompa László önkormányzati képviselő levélben kérte Bebes István polgármestert rendkívüli önkormányzati gyűlés összehívására. Közlése szerint a Pro Körmend Városszépítő Egyesület megérti a belügyminisztérium azon igényét, hogy a körmendi rendészeti szakközépiskolát fel akarja újítani, de ezt nem a migránsokra szánt  rendkívüli EU forrásból kéne tennie. Körmend távol esik a migránsok által használt Szeged-Budapest-Hegyeshalom útvonaltól,  így értelmetlennek látjuk Körmenden a migránsok elhelyezését, nem beszélve lakosságot érintő biztonságérzet változásáról! A nyugat.hu cikke alapján a befogadásra kerülő migránsok létszáma szinte meghaladja városunk lakosságának tizenöt százalékát! - írta a képviselő közleményében. A rendkívüli önkormányzati ülésre kértem meghívni Körmend város nem rég kinevezett Rendőrkapitány asszonyát, illetve a térség országgyűlési képviselőjét - fogalmazott Tompa László.

Ön észrevette? Zuhannak az élelmiszerárak a FAO szerint

Publikálás dátuma
2015.09.10. 16:21
Illusztráció: Thinkstock
Augusztusban szinte az összes alapvető élelmiszer-alapanyag olcsóbb lett a világpiacon, így a FAO élelmiszerár-indexe a júliushoz képest mért 5,2 százalékos csökkenéssel az elmúlt hét év csaknem legnagyobb esését produkálta - közölte az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) csütörtökön.

A tájékoztatás szerint a bőséges készletek, az energiaárak zuhanása és a kínai gazdaság lassulása körüli aggodalmak miatt esett ekkorát az index, amely így 155,7 ponton állt augusztusban. A FAO élelmiszerár-indexet a világszinten legfontosabb öt élelmiszert (szemes termények, húsfélék, tejtermékek, növényi olajok és cukor) tartalmazó élelmiszerkosár árának változása alapján határozzák meg.

A gabonaár index augusztusban 154,9 pontos átlagot ért el, ami majdnem 9 százalékkal alacsonyabb júliushoz képest és a legalacsonyabb érték 2009. március óta. A növényi olajok ára hasonló mértékű csökkenéssel szintén hat és fél éves minimumán van. A nemzetközi pálmaolaj-piaci nehézségek, a gyengülő indiai és kínai kereslet és az ennek ellenére várhatóan növekvő termelés a fő mozgatórugók. 

Jelentősen mérséklődött a tejpor, a sajt és a vaj ára is, ami hasonló mozgást generált a tejár-indexben. A 9 százalékos csökkenést szakértők főleg a kínai, közel-keleti és észak-afrikai piacokon érzékelhető kereslet-visszaeséssel magyarázzák. 

A brazil reál dollárral szemben további leértékelődése is hozzájárult ahhoz, hogy a cukorért 10 százalékkal kevesebbet kell fizetni a világpiaci kereskedelemben. További fontos tényező, hogy India, a világ második legnagyobb cukor-előállító országa nagy export kapacitásokkal fog rendelkezni a következő szezonban. Az alapvető élelmiszerek között egyetlen kivételként a hús árindexe maradt változatlan augusztusban az előző hónaphoz képest, az egy évvel ezelőtti árakhoz viszonyítva azonban 18 százalékkal alacsonyabb volt az index - írja a FAO.

A FAO legfrissebb becslése szerint a teljes gabonatermelés a 2015-ös szezonban eléri a 2540 millió tonnát, ami több mint a korábban megjelent adatok, de 21 millió tonnával kevesebb a tavalyi rekordévhez képest. Bőséges termés várható a szemes gabonák, búza és rizs esetében is - olvasható a tájékoztatásban.

Válsághelyzetet hirdethetne a kormány

Publikálás dátuma
2015.09.10. 16:18
MTI FOTÓ: Kovács Tamás
A tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kihirdetésére tett javaslatot a Belügyminisztérium a kormánynak, a kabinet jövő keddi ülésén dönt erről - mondta Lázár János a csütörtöki Kormányinfón. A miniszter közlése szerint mégsem lesznek Szerbia felé nyitott tranzitzónák Magyarország területén. A Miniszterelnökséget vezető miniszter arról is beszámolt, hogy a nemzetbiztonsági kabinet kap olyan jelzéseket, hogy erősödik a térségben a szervezett bűnözői körök tevékenysége, és a terrorveszély lehetősége is nő Magyarországon. Egy kérdésre azt is mondta, hogy szeptember 15-ig el kell készülnie a határzárnak Röszkénél, a vasúti sínen is.

Ebben az évben már 176 ezer illegális bevándorló lépte át a magyar határt - közölte Lázár János. Tegnap relatív csúcs volt, 3361 embert állítottak elő. Jelen pillanatban  a Keleti pályaudvaron 1500-an várakoztak, de folyamatosan mennek a vonatok Nyugat felé és szállítják el a menekülteket.

Lázár János bejelentette: a kormány a befogadóállomási kapacitás bővítését tervezi a következő két hétben a bevándorlók folyamatos és biztonságos ellátása érdekében. Orbán Viktor miniszterelnök arra utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy legalább további 2-3 befogadóállomás felállítására tegyen javaslatot. Szerbia felé nyitott tranzitzónák nem lesznek Magyarország területén, mert nincs értelme ezek felállításának.

A nemzetközi sajtó félrevezet

A miniszter nem felejtette el ostorozni a médiát, "folyamatosan anyáznak bennünket" -mondta, de azt is elismerte, hogy a megjelent híreket nem tudják érdemben cáfolni. Az "anyázást" egyébként európai politikusokra, az ő nyilatkozataikra értette.

Emberséges bánásmód

A megfelelő ellátás kötelessége a kormánynak és a magyar népnek. A segítségnyújtás azonban csak azoknak jár, akik hajlandók együttműködni a hatóságokkal, vagyis bemennek a menekülttáborokba. "Nem a segítséget visszük az emberekhez, hanem az embereket a segítséghez" - mondta Lázár János. Hangsúlyozta: senki nem marad ellátatlanul, ha a megfelelő pontokon jelentkezik.

Szeptember 15.

Szeptember 15-én új helyzet áll elő az új törvény értelmében: a hivatalos belépési pontokon végzik majd az ügyintézést, ott lehet benyújtani a menekültek kérelmeit, ezek elbírálása maximum 12 napot vehet igénybe. 

A határt védeni fogja a műszaki határzár, a rendőrség és a hadsereg is. A műszaki zár napi 10 kilométerrel hosszabbodik. A menekülők a kerítés hatására megváltoztatják az útirányukat, ez már most is látszik a miniszter szerint.

Határozott nem a kvótára

A nagyhatalmak kényszerítenék Magyarországra a kvótarendszert, amit a kormány nem fogad el, mint ahogy hot spotok létesítését sem. Európai menekülttáborokat nem lehet létesíteni az ország területén, diktátumokat nem fogad el a kormány. A miniszter hozzátette: nem zárkóznak el végleg az ésszerű vitától a kvótarendszerről, de először alapkérdésekben kell egyetérteni, például Európa határainak megvédésében.

Ausztria és Németország a célkeresztben

Werner Faymann osztrák kancellárnak a magyar kormányra és Orbán Viktor kormányfőre vonatkozó kijelentéseit Lázár János vérlázítónak, minősíthetetlennek nevezte. Jelezte ugyanakkor, Orbán Viktor kész arra, hogy Budapesten fogadja az osztrák kancellárt. A miniszter Németországra is kitért, és azt mondta, reméli, hogy emberiességi szempontok, nem pedig a német ipar olcsó munkaerővel való ellátása vezényli a berlini kormány bevándorláspolitikáját.

Az EB jóváhagyta Paks II-t

Az Európai Bizottság arról tájékoztatta a magyar kormányt, hogy jóváhagyta a paksi erőmű kapacitásfenntartásáról szóló szerződést a műszaki tartalmat illetően - közölte Lázár, hozzátéve, hogy az Európai Bizottság szerint Paks II. teljesíti az Euratom-szerződés célkitűzéseit. A miniszter arra is emlékeztetett, hogy a brüsszeli testület ahhoz már korábban hozzájárult, hogy Magyarország tartósan Oroszországtól vásároljon üzemanyagot a Paks II. atomerőműhöz.

Nem maradt el a szocialisták hibáztatása

A miniszter szerint a kormány ismét közelebb került ahhoz, hogy hosszú távon - a következő 60 évben - biztosítottak legyenek Magyarországon az olcsó áram előállításának feltételei. Lázár János arról is beszélt, hogy 2016 végétől összesen 3,4 millió háztartásban szolgáltathat energiát a nemzeti közműcég. Ez lényegében azt jelenti, hogy "visszaszereztük azt a vagyont és azt a jogot, amit 1995-ben az akkori szocialista kormány privatizált, rászabadítva az országra több 100 százalékos gáz-, áram- és távhőáremelést" - fogalmazott.

Újabb rezsicsökkentés jön?

A tartós rezsicsökkentés egyik zálogaként hivatkozott az állami közműszolgáltatásra, hozzátéve: újabb rezsicsökkentés előkészítésére is lehetőség lesz a következő két évben. Beszámolt arról, hogy a kormány folyamatos lépéseket tesz az Elmű és az ÉMÁSZ egyetemes villamosenergia-szolgáltatási üzletágának megszerzésére. Hozzátette: a távhőrendszer kiépítése és az önkormányzati szektortól történő átvétele körülbelül 2-3 évet vesz igénybe. A miniszter úgy összegzett: 2016-ban minden háztartásban az állam fog gázt szolgáltatni, 2017-ben megkezdődik az áramszolgáltatás, és 2017-2018-ban minél több helyen állami távhőszolgáltatást szeretnének.

A következő ülés témái

A kormány jövő kedden tartja következő ülését, Lázár János tájékoztatása szerint a témák között szerepel majd a bevándorlási helyzet, a közigazgatási bürokrácia-csökkentéshez kapcsolódó törvénycsomag, egyházi fejlesztések, a pécsi magasház ügye és a nemzeti drogellenes stratégia.