Előfizetés

Leállt a vonatközlekedés Magyarország és Ausztria között

Túlterheltsége miatt átmenetileg nem indít vonatokat Bécsből Budapestre az osztrák vasúttársaság (ÖBB) csütörtöktől.

A korlátozás érinti a Bécs és Budapest között közlekedő Railjet vonatokat, továbbá a határon átkelő regionális járatokat is. A vasúttársaság közlése szerint jelenleg különjáratokat sem indítanak Münchenbe, mivel jelenleg sokkal több menekültet kell Bécsbe szállítani, mint elutaztatni az osztrák fővárosból. München fele tartó menetrendszerinti járatok közlekednek, azonban csak annyi embert engednek fel rá, amennyi a szabad ülőhely. 

Az utóbbi két hétben csaknem minden vonatunk üzemelt, emiatt jelenleg kevesebb vonat áll rendelkezésre, hiszen a szerelvényeket karbantartani és takarítani kell - közölte a társaság szóvivője. Az ÖBB egyelőre nem árusít jegyeket az érintett járatokra. Az ingázók és az iskolások utaztatását pótlóbuszokkal oldják meg - áll a társaság közleményében. Az Ausztriába érkező migránsokat különbuszokkal és különvonatokkal folyamatosan szállítják tovább az osztrák-magyar határról Bécsbe.

Legjobb a legjobbak közt

Publikálás dátuma
2015.09.10. 15:36

Immár tizenharmadik alkalommal adják át idén a Prima Primissima díjakat. A több mint egy évtizedes múltra visszatekintő díj jelöltjeit sajtótájékoztató keretében jelentette be Dr. Csányi Sándor, az alapítvány kuratóriumának elnöke. A kiválóságok között idén is olyan művészek, sportolók és a tudományos élet, a népművelés, oktatás és a sajtó képviselői szerepelnek, akik munkásságukkal kiérdemelték a legkiválóbbaknak járó elismerést.

Egy díj értékét nemcsak az alapító szándéka, hanem azok köre is meghatározza, akik az elismerésben részesülnek. A Prima Primissima nem más, mint ragaszkodás a minőség és a kiemelkedő teljesítmény elismeréséhez, aminek a mai, változó világban különösen nagy a jelentősége.

„Örömmel látjuk, hogy évről évre sikeresen tudjuk teljesíteni az Alapítvány célkitűzéseit, azaz megmutatjuk és méltóképpen honoráljuk a kiválóságokat. A díjjal nem csupán elismerésünket kívánjuk kifejezni, hanem azt reméljük, hogy társadalomformáló erővel is bír, inspirációt és példamutatást ad a minél magasabb szintű teljesítményhez. Az eddigi évek tapasztalatai alapján bátran állíthatom, hogy jó úton haladunk és az idei jelöltek is egytől-egyig kiérdemelnék a Primissima címet, így nehéz helyzetben leszünk a döntéskor” – mondta Dr. Csányi Sándor, a Prima Primissima Alapítvány Kuratóriumának elnöke.

A jelöltek a hagyományoknak megfelelően idén is tíz kategóriában: magyar irodalom, magyar színház és filmművészet, magyar képzőművészet, magyar tudomány, magyar oktatás és köznevelés, magyar építészet és építőművészet, magyar sajtó, magyar sport, magyar népművészet és közművelődés, magyar zeneművészet szerepelnek. A Primák fejenként 5 millió forint jutalomban részesülnek.

Minden kategóriában három kiválóság kap helyet, az Alapítvány kuratóriumának tagjai és a VOSZ kibővített elnöksége pedig titkos szavazással közülük választja ki a Primissimákat, minden területről egyet. Emellett a korábbi éveknek megfelelően idén is SMS szavazással dől el ki lesz a közönségdíjas. Szavazni szeptember vége és december eleje között lehet. A Primissimák és a közönségdíjas 15 millió forinttal lesznek gazdagabbak.

A korábbi évek gyakorlatának megfelelően ebben az évben is önálló, Junior Prima díjjal jutalmazzák a kiemelkedő teljesítményt nyújtó, harminc év alatti fiatalokatA Junior Primák jutalma 2-2 millió forint.

Emellett idén is átadják a területi Prima díjakat, melyeket 19 megyében hárman nyerhetnek el. A díj célja a helyi közösségek erősítése és az értelmiségi eredmények elismerése. A díjazottak jutalma 1-1 millió forint.

2015. évi jelöltek
MAGYAR IRODALOM
Kodolányi Gyula, költő, esszéista
Marosi Gyula, író, dramaturg
Oravecz Imre, költő, író, műfordító
MAGYAR SZÍNHÁZ– ÉS FILMMŰVÉSZET
Börcsök Enikő, színművész
Máté Gábor, színművész, rendező
Sándor Pál, rendező
MAGYAR KÉPZŐMŰVÉSZET
Csáji Attila, képzőművész
Károlyi Zsigmond, festőművész
Vojnich Erzsébet, festőművész
MAGYAR TUDOMÁNY
Csíkszentmihályi Mihály, pszichológus, egyetemi tanár
É. Kiss Katalin, nyelvész
Dr. Stépán Gábor, gépészmérnök, egyetemi tanár
MAGYAR OKTATÁS ÉS KÖZNEVELÉS
Csapó Benő, oktatáskutató, egyetemi tanár
Dr. Gyarmathy Éva, klinikai és nevelés lélektani szakpszichológus
Petőfi Irodalmi Múzeum
MAGYAR ÉPÍTÉSZET ÉS ÉPÍTŐMŰVÉSZET
Benczúr László, okleveles építészmérnök
Dévényi Tamás, okleveles építészmérnök, belsőépítész
Tomay Tamás, okleveles építészmérnök
MAGYAR SAJTÓ
Hajdú B. István, sportújságíró
Stumpf András, újságíró, publicista
Vinkó József, újságíró, dramaturg, műfordító
MAGYAR SPORT
Kásás Tamás, háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó
Keleti Ágnes, ötszörös olimpiai bajnok tornász
Taróczy Balázs, teniszező
MAGYAR NÉPMŰVÉSZET ÉS KÖZMŰVELŐDÉS
Ifjú Csoóri Sándor, népzenész, zenetanár
Fonó Budai Zeneház
Levente Péter - Döbrentey Ildikó, közösségalkotó társak
MAGYAR ZENEMŰVÉSZET
Baráti Kristóf, hegedűművész
Budapest Klezmer Band
Kovács János, karmester

"Pokrócos" tüntetés lesz Orbán ellen vasárnap

Publikálás dátuma
2015.09.10. 11:21
Rendőrök őrzik a sátrakban várakozó menekülteket Röszkén, a Dugonyi úton kialakított rendőrségi gyűjtőpontnál MTI Fotó: Kelemen
Hozz magaddal takarót, pokrócot, hálózsákot a vasárnapi tüntetésre, és azonnal visszük Röszkére a menekülteknek! Nagyon fontos, hogy lássa a világ, a magyar emberek nem olyanok, mint a kormányuk, hanem emberséges és szolidáris európaiak! - írja Facebook-oldalán Juhász Péter,  az Együtt alelnöke, a ‪#‎SzégyelldMagyadOrbán‬ tüntetés kezdeményezője. 

A tüntetés szeptember 13-án (most vasárnap) lesz az Erzsébet híd pesti hídfőjénél délután 4 órakor. A felhívás szerint mindenki hozzon magával még egy embert, valamint pokrócot, hálózsák, mert nagyon fagyosak az éjszakák a menekülteknek, gyerekeknek Röszkén a szabad ég alatt. 

Amiért Juhász Péter szerint ismét össze kell gyűlni sokaknak vasárnap:  

Szégyelld magad, Orbán! Mi szégyenkezünk miattad, és szégyellünk téged! Megbuktál, de közben hazánkra is szégyent hoztál, megalázod nemzetedet mások előtt! Szégyelld magad, mert a kicsinyes politikai érdekeid miatt véghez vitt barbár politikáddal lejáratod Magyarországot a civilizált világ előtt. Mi, magyar állampolgárok, szégyellünk téged ezért. Szégyelld magad te is! Szégyelld magad, mert az embertelenséget propagálod az emberséggel szemben! Egy felelős államférfi példát mutat a népének, nem a gyűlöletet gerjeszti másokkal szemben. Mi, magyar emberek szégyelljük magunkat, hogy ilyen a vezetőnk. Szégyelld magad te is!

Szégyelld magad, mert vizet prédikálsz, de bort iszol! A kereszténységre hivatkozol, de minden tetted Jézus tanításaival megy szembe. Nincs benned szeretet mások iránt, nincs benned szolidaritás mások sorsával, nincs benned könyörület az elesettek iránt. (...) Szégyell téged minden tisztességes magyar ember, mert szégyent hozol rá. Szégyell minden tisztességes európai, mert megtagadod közös értékeinket, és lejáratod Európát a világ előtt.

De mostantól szégyelld magad te!
Mert mi nem akarunk tovább szégyenkezni miattad!

Szégyelld magad a szabad sajtó eltiprása miatt, szégyelld magad, mert eltörölted az alkotmányosságot, szégyelld magad, mert a civilizált világgal szembe állítottad az országot barbár vazallusaid támogatásával. Szégyelld magad, mert átvertél már minden polgárt az országban, akár a többséghez tartozik, akár kisebbséghez. Hazudtál már mindenkinek, legyen tanár vagy diák, kis vagy nagy vállalkozó, befektető vagy kölcsönt felvevő, idős vagy fiatal, szegény vagy gazdag,

Szégyelld magad!