Megjelenik az árampiacon a nemzeti közműszolgáltató

A gázpiac után az árampiacon is megjelenik az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. 2016 januárjában, a tervezett ütemezést tartani tudják - mondta Németh Lászlóné, a Miniszterelnökség nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkára szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.

Az államtitkár felidézte, hogy a kormány és az RWE májusban aláírt szándéknyilatkozata alapján egyebek mellett 2016 januárjában átveszik az Elmű-Émász egyetemes szolgáltatási üzletágát. Folyamatban vannak tárgyalások egy másik, a lakossági áramszolgáltatásban részt vevő céggel is - mondta el. Ezek a tárgyalások lehetővé teszik annak az ígéretnek a betartását, hogy 2016 januárjában az árampiacon is megjelenjen a nemzeti közműszolgáltató - hangsúlyozta Németh Lászlóné.

Szerző

Ez jó lehet: központi adatbázisban az ingatlan-adatok

A korábban a 119 földhivatalban nyilvántartott adatok a Földmérési és Távérzékelési Intézet (FÖMI) által üzemeltetett központi adatbázisba kerültek.

 A földtulajdon nyilvántartásáért felelős Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) és a FÖMI 1 milliárd 517 millió forint uniós támogatásból valósította meg a központi adatbázis létrehozásához szükséges informatikai fejlesztést - hangzott el a bejelentéskor.  A fejlesztés céljai elsősorban a gyorsabb ügyintézés, az elektronikus adatszolgáltatás valamint a költséghatékonyság voltak, de pozitív következmény az is, hogy az egyes földhivatalok a központi adatbázishoz kapcsolódnak, onnan nyerik és oda továbbítják az adatokat.

Megvalósult a naprakész közhiteles földügyi nyilvántartás, a nagy tömegben érkező ügyek elintézésének az ideje csökkent. Az arra jogosult földmérő vállalkozások pedig a Takarnet nevű elektronikus adatszolgáltatási rendszeren keresztül a nap 24 órájában juthatnak hozzá a földmérési adatokhoz, térképekhez. A következő lépés az lesz, hogy az új rendszert hozzákapcsolják az ügyfélkapuhoz, illetve megvalósuljon az elektronikus fizetés is.

Szerző

Sztárközgazdász segíti a Podemost

Az angolos nevű francia sztárközgazdász, Thomas Piketty segíti majd a spanyol baloldali populista pártot a választási kampányban. Közreműködik a politikai erő gazdasági programjának kidolgozásában. 

Pablo Iglesias, a Podemos elnöke dicsérettel illette a közgazdászt, aki szerinte rámutatott a gazdaság egy sarkalatos kérdésére, az egyenlőtlenségekre. Iglesias és a párt sok tagja között feszültségek keletkeztek amiatt, mert eltekintett attól a korábbi követeléstől, amely szerint alapbért kell biztosítani minden spanyol számára. Sokan emiatt azzal vádolták, hogy hűtlen lett a párt alapelveihez. Iglesias azonban realistább gazdaságpolitikát akar annál is inkább, mert a Podemos népszerűsége a görög események miatt nyáron zuhant.

A francia kutató késznek mutatkozott arra, hogy egy nemzetközi szakértői csoport tagjaként segítse a Podemost. Közben egyébként a spanyol szocialista pártnak (PSOE) is tanácsokat ad. Ezzel kapcsolatban az El Mundónak úgy nyilatkozott, mindenki tudja, hogy a PSOE és a Podemos csak akkor nyerhet, ha összefognak, s csak így győzhetik le a Mariano Rajoy miniszterelnök által irányított Néppártot.

Szerző