Váratlanul meghalt Bitter Sándor

Bitter Sándor, a 44 éves  többszörös magyar bajnok gyorsasági motorversenyző váratlanul halt meg kedd este - tudatta honlapján a hazai szövetség. (MAMS) 

Bitter a hosszú távú, úgynevezett endurance világbajnokságon több alkalommal is pontszerző volt, a világ leghíresebb és legveszélyesebbnek tartott utcai versenyén, a Man-szigeti TT-n pedig öt alkalommal - legutóbb tavaly - vett részt.

Szerző

Vesztő széria Vegasban

Publikálás dátuma
2015.09.09. 08:00
Bácsi Péternek (kékben) nem sikerült kvótát szereznie Las Vegasban FOTÓ: MAGYAR BIRKÓZÓ-SZÖVETSÉG/MARTIN GÁBOR
A két nagy esélyes, az olimpiai ezüstérmes és háromszoros Európa-bajnok Lőrincz Tamás, valamint a vb- és Eb-aranyérmes Bácsi Péter is kvóta nélkül zárta a Las Vegas-i olimpiai kvalifikációs világbajnokságot. Előbbi a 9. helyen végzett a kötöttfogásúak 66 kilogrammos kategóriájában, míg utóbbi 75 kg-ban 8. lett. 

„Halkan megjegyzem, magamtól és testvéremtől, Viktortól is érmet várok” – nyilatkozta lapunknak Lőrincz Tamás még az elutazás előtt. Ám az olimpiai ezüstérmes, háromszoros Európa-bajnok birkózónak nem ügy sikerült a Las Vegas-i olimpiai kvalifikációs világbajnokság, ahogy eltervezte. A kötöttfogásúak 66 kilogrammos kategóriájában versenyző magyar litván és svéd ellenfelekkel szemben aratott sikereit követően az örmény Migran Arutyunyannal csapott össze a nyolc közé kerülésért.

A küzdelemből végül riválisa jött ki jobban, az örmény birkózó 4-1-re nyert. Lőrincz számára egy esély mutatkozott a folytatásra, ha Arutyunyan bejut a döntőbe, ám ez nem sikerült: a négy között ugyanis - erősen vitatható bírói ítéletek miatt - több intéssel kikapott dél-koreai Han Szu Rjutól, ez pedig azt jelentette, hogy a ceglédi sportoló számára véget ért a viadal.

„Tavaly legyőztem Arutyunyan, most azonban nagyon erős volt, a pörgetésekkel nagyon meglepett. Nem félek attól, hogy kimondjam, ő ma jobb volt nálam” – fogalmazott az MTI-nek sportszerűen Lőrincz Tamás, majd ellenfele elődöntőjéről is szót ejtett. – „Néztem a meccsét, aztán 4-0-ás vezetésénél elkezdtem készülődni a vigaszági küzdelmekre. Mikor felnéztem 4-2 volt, aztán 4-4 lett, kétszer intették fejelésért, ami egészen döbbenetes, én még soha nem láttam ehhez hasonlót, ilyen nincs. Arról meg már nem is beszélek, hogy a végén, amikor rogyasztott és hátára vágta ellenfelét, a bírók elvették tőle az akciót” – nyilatkozta az olimpiai ezüstérmes, aki szomorúan hozzátette: „Igazán azt bánom, hogy eldőlt, már nem lehetek világbajnok 66 kilogrammban” – mondta.

A világ- és Európa-bajnok Bácsi Péternek sem sikerült a kvótaszerzés. Az FTC 75 kg-os birkózója a kolumbiai Carlos Andres Munoz és a fehérorosz Viktor Palenszkij legyőzése után a nyolcaddöntőben az olimpiai bajnok Roman Vlaszov ellen lépett szőnyegre. Az összecsapás nagy küzdelmet hozott, ám végül az orosz örülhetett: 5-0-ra nyerte a mérkőzést. Mivel Vlaszov bejutott a döntőbe, sőt meg is szerezte a vb-címet, Bácsi a vigaszágon folytathatta. Magyar szempontból álomszerűen kezdődött az örmény Arszen Dzsulfalakjan elleni csata.

Bácsi egy remek válldobással 4-0-ás előnyhöz jutott már az első percben, ám a folytatás kevésbé volt sikeres. Dzsulfalakjan az FTC versenyzője mögé került, majd lent pörgetéssel próbálkozott. Bácsi hosszú másodpercekig jól védekezett, végül mégis átfordult, majd két-három másodperccel a szakasz vége előtt újra. Ezzel az örmény 6-4-re fordított, ráadásul kapott még egy pontot, miután Struhács György szövetségi kapitány második pörgetéssel kapcsolatos reklamációját a videózás után elutasította a zsűri, így 7-4-re az örmény diadalmaskodott. „Kilenc hónap nagyon kemény munkája ment most a szemétbe, s ugyan tragédia nincs, de a jövő év megint nagyon kemény lesz. Négy héten belül lesz a három kvalifikációs viadal, s a mezőnyben nem én leszek az egyetlen jó birkózó” – mondta az MTI-nek Bácsi.

A nyitányon még egy magyarért szoríthattunk: a 98 kg-os Kiss Balázs a 20. helyen végzett. Magyar idő szerint ma hajnalban Krasznai Máté (59 kg), Korpási Bálint (71 kg), Szabó László (80 kg) és Lám Bálint (130 kg) lépett szőnyegre. „Nagyon remélem, hogy a többi magyar versenyző javít majd, mert nem mehetünk haza ilyen szégyennel, de szerintem nem is fogunk” - fogalmazott Lőrincz Tamás.

Elhunyt Kiss Ferenc

Hetvenhárom éves korában elhunyt Kiss Ferenc, olimpiai bronzérmes, kétszeres Európa-bajnok birkózó, mesteredző. Kiss Ferenc az 1972-es müncheni ötkarikás játékokon a kötöttfogásúak 100 kilogrammos súlycsoportjában szerzett bronzérmet, emellett kétszeres világbajnoki második is. A BVSC korábbi vezetőedzője 1987-től volt birkózó mesteredző, legutóbb munkássága elismeréséül augusztus 20-a alkalmából a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetésében részesült.Szerző
Frissítve: 2015.09.08. 22:28

Milyen kockázatokat rejt a hazai olimpia?

Konferencia keretein belül tartott előadást több szakértő a 2024-es budapesti olimpiai megrendezésének kockázatairól, az eseményt az MSZP Országos Sporttagozata és Országos Közgazdasági Tagozata szervezte. A kétszeres olimpiai bajnok Török Ferenc szeretné, ha Magyarország adna otthont a rangos eseménynek, de nem mi vagyunk a favoritok. 

"Már huszonnyolc éve nem lenne az USA-ban olimpia 2024-re, ők esélyesebbek. Ráadásul a német NOB-elnök Thomas Bach biztosan igyekszik majd, hogy Hamburg legyen a győztes" - vélekedett az egykori öttusázó, majd egyéb tényezőkre is kitért. "Fontos a döntéshozók személyes összetétele és a lobbitevékenység. Minket például a mexikói olimpia előtt még 1962-ben elvittek a helyszínre egy öttusa vb-re, és nagyon próbálták elnyerni a tetszésünket. Látszott, hogy komolyan gondolták. Amit a Budapesti Olimpiai Mozgalom rendelt és csinált pályázatot, az jelenlegi állapotában komolytalan" - zárta a kétszeres olimpiai bajnok Török.

Beleznay Éva építész-urbanista véleménye az, hogy jót tenne a fővárosnak a nívós esemény megrendezése. "Egy olimpia akkor jó, ha az emberekről és a városról szól. Nem a turizmus, hanem a városi élhetőség a fő hajtóerő. Legfontosabb a közlekedés megfelelő kialakítása, ez a költségvetés 40-50 százalékát teszi ki általában" -mondta Budapest egykori főépítésze. Az előírások szerint a rendezőnek 17 ezer fős olimpiai falut, 42 ezer 3-5 csillagos szállodai férőhelyet, 26 ezer fős médiafalut és 5300 fős technikai-öblöt kell biztosítania. "Budapest egy belvárosi olimpiának adna otthont. A győztes pályázatoknak eddig mindig nagyon erős koncepciója volt. A Duna, mint szervezőelem nem eléggé jön ki a tanulmányból, pedig jó elképzelés lenne" - hangsúlyozta Beleznay az elképzelést.

A Magyar Edzők Társaságának főtitkára, Köpf Károly "piszkosul szeretné", hogy hazánk adjon otthont a 2024-es ötkarikás játékoknak, de fenntartásokkal kezeli az ügyet. "Összesen négy meghatározó sportdiplomatánk van nemzetközi szinten, ez gyenge teljesítmény. A politika benyomulása a sport világába nem tett jót a nemzetközi megítélésünknek" - vélekedett, majd a sportlétesítményeket érintő kérdéseket firtatta. "Atlétikában nincs annyi jegy, amennyit ne lehetne eladni, ha 100 ezres stadionban rendezik meg, akkor annyian mennek el. Az elkészült arénákat pedig ki is kell próbálni, legalább egy évvel az olimpia előtt" - emelte ki Köpf Károly főtitkár. Eddig Budapest mellett Los Angeles, Hamburg, Toronto, Róma és Párizs jelentkezett a kilenc év múlva esedékes olimpiára, a házigazdáról 2017-ben Limában döntenek.

Szerző