Előfizetés

Véres merényletek Törökországban

Továbbra is drámai a helyzet Törökország déli részén, valósággal háborús állapotok uralkodnak. Az ankarai média beszámolója szerint 11 török rendőr vesztette életét, négy megsérült amikor a Kurd Munkáspárt (PPK) fegyveresei megtámadták az őket szállító minibuszt a kelet-törökországi Igdirben.

A szintén dél-törökországi Daglicában is terrorakciót hajtott végre a PKK, ott 16 katona halt meg. A PKK támadásaira válaszul kedden török szárazföldi erők lépték át az iraki határt. Török kormányforrások az AFP-nek elismerték, hogy két különleges alakulat iraki területen üldözte a terroristákat, de hangsúlyozták, hogy rövidtávú akcióról volt szó. Közben a török légierő folytatta légicsapásait a PKK állásai ellen. Összesen 35 F-16-ossal és 18 F-4-essel támadtak – értesült a Hürriyet. Az ellenzéki lap megjegyzi, hogy a több mint ötven vadászgép bevetése óriási szám.

Félő, hogy a jelenlegi áldatlan állapotok miatt rendkívül feszültté válik a török és a kurd lakosság viszonya. Erre utal, hogy a kurd parlamenti párt, a HDP több tucatnyi irodáját támadták meg országszerte – közölték Ankarában. A Törökország középső-déli részén található Nigde városában mintegy félezer tüntető dobált köveket a HDP regionális irodájára. Hasonló akciókról számoltak be Manavgatból, Antalyából, Mersinből, Sakaryából, Corluból és Kayseriből is – közölte a Zaman című lap. Eskisehirben betörték a HDP pártirodájának ablakát. Feszült a helyzet a fővárosban, Ankarában is, ahol beszámolók szerint 200-an vonultak fel abban a negyedben, ahol főleg kurd idénymunkások laknak.

Szintén Ankarában a tiltakozók megtámadtak egy kurd farmert. A kurdbarát portál, az Evrensel azt állította, Isztambulban azért öltek meg egy 21 éves fiatalembert, mert kurd nyelven beszélt mobiltelefonján. A délkeleti Cizrében a T24 hírtelevízió szerint a kormánycsapatok és a PKK összecsapásaiban hét polgári személy vesztette életét, egyikük gyermek. Közben a török kormány mindent megtesz a véleménynyilvánítási szabadság csorbításáért. Az ügyészség eljárást indított a Hürriyet ellen Recep Tayyip Erdogan elnök „megsértése” miatt.

Újabb kártérítés az iszapkatasztrófa miatt

V. J.
Publikálás dátuma
2015.09.09. 07:13
Lassan halad a felelősségre vonás a 2010-es katasztrófa ügyében FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Jogerősen is megítélték tegnap a kártérítést annak az öttagú családnak, melynek tagjai a 2010-es vörösiszap-katasztrófában sérültek meg – értesült a Népszava. Eközben kedden folytatódott a tragédiát okozó MAL Zrt. vezetőinek büntetőpere. Az ügyészség az egyik vádlottal szemben súlyosította a vádat. A mostani tárgyalássorozat a jövő hét végig tart.

Sérült a testi épséghez, az emberi méltósághoz és az egészséges környezethez fűződő joga annak a családnak, melynek a Fővárosi Ítélőtábla kedden jogerősen is kártérítést ítélt meg. Az apa, az anya, és három gyermekük a 2010 októberében történt vörösiszap-ömlés következtében sérült meg, illetve vált károsulttá. Mint Magyar György ügyvéd, a család jogi képviselője a Népszavának elmondta, a másodfokú bíróság ezzel helybenhagyta a Fővárosi Törvényszék első fokon márciusban hozott ítéletét. Ennek értelmében az érintettek fejenként 1 és 3,5 millió forint közötti – összesen 12 millió forint – kártérítésre jogosultak, emellett annak kamatait is meg kell kapniuk. Az eljárás költségei is az alperest terhelik.

Az ügyvéd közölte, ügyfelei 1-2 hónapon belül meg is kaphatják az összeget, mert a kormány úgynevezett háttéralapot hozott létre a kártérítések fedezetére. Korábban már másoknak is megítéltek kártérítéseket, s akinek jogerős lett az ítélete, már meg is kapta a pénzt.

Ugyancsak kedden folytatódott a Veszprémi Törvényszéken a MAL Zrt. vezetői és társaik ellen indult büntetőper tárgyalása. Az mno.hu beszámolója szerint tévedés volt az a korábban megjelent hír, mely szerint az ügyészség mérsékelte volna velük szemben a vádat. A valóság ezzel szemben az, hogy az ügyész nem változtatta meg a katasztrófa idejét – a vádlottak a közelmúltban megtartott eddigi utolsó tárgyaláson benyújtott végindítványból tévesen azt szűrték le, hogy a katasztrófa más időpontban történt, ezáltal a felelősségük is csökkent. A vádhatóság most ezt cáfolta, sőt, az egyik vádlottal szemben még szigorította is a vádat.

Az ügyész végindítvánnyal módosított vádirata nem tartalmaz olyat, hogy a katasztrófa bekövetkezése nem volt előre látható, és azt sem, hogy a katasztrófa után a vádlottak nem akadályozták szándékosan a kár elhárítását. Az ügyész továbbra is mind a tizenöt vádlottal szemben végrehajtandó szabadságvesztés büntetés kiszabását indítványozza – közölte a lappal az ügyészség. Az ügyész viszont a vádat valóban módosította, így egyes szabályszegéseket mellőzött, egyidejűleg azonban a vádat újabb szabályszegésekkel egészítette ki, amely a vádlottak terhére rótt bűncselekmények jogi minősítését alapvetően nem érintette. A vádhatóság szerint mindezzel a vád inkább szigorodott.

Fejes Péter ügyész a vádat az egyik vádlott esetében más bűncselekményre is kiterjesztette, vagyis nemcsak a katasztrófa utáni, hanem az azelőtti szabályszegéssel is megvádolta, így e személynek a szándékos közveszélyokozás mellett immár halált előidéző gondatlan közveszély okozásának vétsége miatt is felelnie kell. A lap szerint az ügyész az érintettet eddig csak azzal vádolta, hogy a katasztrófa után elmulasztotta a külső szervezetek, így például a polgármesteri hivatalok, tűzoltóság, mentők, rendőrség felé fennálló értesítési kötelezettsége teljesítését, most pedig már azzal is, hogy a katasztrófához vezető okfolyamatban szintén felelős. Az ügyészség tájékoztatása szerint a nyomozás során három terhelt teljes vagyona került zár alá - 18 ingatlan, illetve 25 bankszámla.

Nem történtek meg a szükséges lépések 

Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért európai képviselője kezdeményezése alapján a vörösiszap-katasztrófa ötödik évfordulója alkalmából az eset tanulságait vitatta meg az Európai Parlament Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottsága. Az egybehangzó vélemények szerint a hasonló esetek megelőzése érdekében nem történtek meg a szükséges lépések sem tagállami, sem európai szinten. Jávor – mint a greenfo.hu megtudta - az illetékes szakbizottság alelnökeként kezdeményezte, hogy határozatot fogadjanak el a vörösiszap-katasztrófa tagállami és európai szintű tanulságairól.Alagsorban éjszakázott egy kerekesszékes férfi

Tolószékében töltötte az éjszakát egy tízemeletes lakóház alagsorában egy mozgáskorlátozott férfi Győrben, mivel rossz volt a lift, és az ügyeletes szerelő nem jött ki - adta hírül a kisalfold.hu. A Marcalvárosban élő, cukorbeteg férfi elvesztette egyik lábát. Prohászka Ottokár a Mozgáskorlátozottak Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesületénél dolgozik, kollégáinak mesélte el kálváriáját, s az egyesület elnöke kereste meg felháborodásában a lapot.

 – Az történt, hogy hazaértem a nyárzáró rendezvényről és rossz volt a lift. A szomszéd lépcsőházban kint volt egy telefonszám, felhívtam. Egy férfivel beszéltem, azt mondta, éjjel nem tudnak kijönni javítani. Mondtam, hogy tolószékben ülök és nem jutok fel a lépcsőn. Erre az volt a válasz, hogy oldjam meg valahogy. De ha jött is volna valaki, engem aligha visz fel tolószékkel együtt – mondja a férfi.

Mint kiderült, két utcával arrébb is az alagsorban rekedt az elmúlt péntek este egy kerekes székes hölgy. Ott a liftet alkatrész híján csak másnap tudták kijavítani, ezért rokonoknál aludt. A szerelésért felelős cég vezetője az esettel kapcsolatban sajnálatát fejezte ki, és a lapnak elmondta: este hat óráig tartanak ügyeletet, az éjszakai kiszállásnak plusz díjtétele van, amire a társasház nem kötött szerződést.

Kiderült: a kérdés már korábban is felmerült, és egyetlen társasház sem élt a lehetőséggel, nyilván anyagi okból. Ami azt jelenti: bármelyik házban megtörténhet ez, ha az éjjeli ügyeletre nem kötnek új szerződést a szolgáltatóval. Ha valaki beragad a liftbe, az más kategória, a kiszállás ebben az esetben mentésnek minősül. Itt azonban hivatalosan javításról volt szó, amire éjszaka nincs lehetőség.