Az MPB támogatja a 2024-es olimpiát

Publikálás dátuma
2015.09.08. 07:54
Szabó László MPB-elnök is kiállt a rendezés mellett FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) rendkívüli közgyűlése tegnap egyhangúlag támogatta, hogy Budapest 2024-ben olimpiai és paralimpiai játékokat rendezzen. A határozat szerint a közgyűlés támogatásáról biztosítja Budapest önkormányzatát, valamint a Magyar Olimpiai Bizottságot (MOB) abban, hogy a megrendezést célzó pályázatot nyújtsanak be a Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz, és azt képviseljék a nemzetközi szervezetek és a közvélemény előtt.

Az MPB közgyűlése felkéri a fővárosi önkormányzatot, valamint a MOB-ot, hogy a pályázati dokumentumok elkészítésekor, benyújtásakor és képviseletekor vegyék igénybe az MPB rendelkezésére álló sportdiplomáciai, illetve sportszakmai kapcsolatrendszert, tudást és tapasztalatot.

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) is támogatta a 2024-es budapesti paralimpia megrendezését, de kizárólag azzal a feltétellel tud kiállni a verseny megrendezése mellett, ha a kormány garantálja, hogy az épülő létesítmények, az infrastruktúra, a közösségi közlekedés valóban akadálymentes és mindenki számára hozzáférhető lesz.

Bienert Gusztáv, az Olimpiai Védnöki Testület tagja előadásában elmondta: a 2024-es budapesti paralimpiai játékokra augusztus 21. és szeptember 1. között kerülne sor, az eseményen a kísérőkkel együtt 7500 résztvevőre számítanak, s a versenyzők 28 sportágban mérnék össze tudásukat.

Szerző

Holland rémálom: savanyú a narancs

Publikálás dátuma
2015.09.08. 07:53
Van Persie (jobbra) és a többi holland is „összecsuklott” Törökországban… FOTÓK: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Szomorú napokon van túl a holland futballválogatott: csütörtökön Izland, vasárnap pedig Törökország győzte le 1-0-ra, illetve 3-0-ra. A helyi média már temeti a világbajnoki bronzérmest, amely csak a negyedik a csoportjában, s egyenes ágon nem juthat ki a 2016-os franciaországi Európa-bajnokságra. Révbe ért ugyanakkor Izland és Csehország.

A-csoport

A jelek szerint senki és semmi nem segíthet a holland nemzeti együttesen. Az Izland elleni pofon a támadások kereszttüzébe állította Danny Blind szövetségi kapitány, aki nem tehetett mást, a törökországi fellépésre több helyen megváltoztatta a kezdő csapatot. Négy „új” játékos szállt be, ám a vérfrissítés fikarcnyi eredményt sem hozott, sőt. Hiába volt a pályán Van Persie, Sneijder, Depay, De Jong és a többi nagyágyú, Konya városában minden a hazaiak elképzelése szerint alakult. El lehet képzelni, mit kapott a holland sereg a kiábrándító 0-3 után…

„Nem számolgatunk tovább” – hirdette a tegnapi Algemeen Daglad címlapja, utalva arra, hogy Danny Blind válogatottja a cseh, az izlandi és a török gárda mögött mindössze negyedik helyen áll a csoportjában, és utóbbi együttes két fordulóval a selejtezősorozat vége előtt két ponttal szerzett többet. A lap szerint a „minőség, erőnlét, sebesség, csapatszellem és bátorság égbekiáltó hiánya” mutatkozott meg a narancsmezesek játékán. Az Izland ellen, csütörtöki hazai vereséggel debütált Blind ugyanakkor úgy véli, a játékosok „saját magukat lőtték lábon” az egyéni hibáikkal.

„Roppant lehangoló, ha ilyen könnyen hagyod betalálni az ellenfelet – mondta az 54 esztendős szakember, aki úgy látta, a szünet előtt még nagy lehetőségeik voltak. – Talán több is, mint a törököknek, de nem használtuk ki ezeket.” A középpályás Wesley Sneijder szerint a koncentráció hiánya miatt engedtek két könnyű gólt ellenfelüknek. „Talán a balszerencse, talán az önbizalom hiánya okozta” – mentegetőzött a holland televíziónak Sneijder. „Az egész selejtezősorozat rettentő nehéz volt” - vélekedett Robin van Persie, aki a csapatkapitányi karszalagot viselte Arjen Robben sérülése után Izland ellen. – Innentől nincs a saját kezünkben a sorsunk, szörnyen érzem magam.”

Modric (balra) nem mindenkivel volt ilyen barátságos

Modric (balra) nem mindenkivel volt ilyen barátságos

A harmadik – pótselejtezőt érő – helyre még odaérhet Hollandia, hiszen valamivel könnyebbnek tűnik a sorsolása a törökökénél. A tavalyi, brazíliai vb harmadik helyezettje október 10-én a csoportutolsó Kazahsztán otthonában szerepel, három nappal később pedig a már páholyban lévő cseheket fogadja. Törökország programja: Csehország (idegenben) és Izland (otthon). A futballvilágnak alighanem még jó ideig szoknia kell, hogy a szigetország történelmet írt, s a kazahok elleni döntetlennel először jutott ki Eb-re vagy vb-re. Nyolc forduló elteltével Izland 6-1-1-es mutatóval vezeti az A-jelű hatost, a gólkülönbsége pedig egyenesen döbbenetes, a 15 elért találat mellett mindössze hármat kapott.

A 329 ezer lakosú Izland a legkisebb nemzet, amely kvalifikálta magát valamelyik nagy tornára, tökéletesen érthető tehát, hogy a – kézilabdázókat és kosarasokat már jó ideje ünneplő – szurkolók a hideg éjszaka és a szakadó eső ellenére ellepték Reykjavik utcáit. „Sok előnye van annak, hogy Izland kis ország. Egyrészt könnyebben átlátható, hogy mennek a dolgok, másrészt tényleg az egész nemzet a válogatott mögött áll” – magyarázta a svéd Lars Lagerbäck, aki izlandi kollégájával, Heimir Hallgrímssonnal irányítja a csapatot. Érdekes, hogy a 67 esztendős, az izlandi alakulatot 2011-ben átvevő szakember tavaly csaknem lemondott a vb-selejtező-sorozatot követően – most aligha bánja, hogy mégis maradt.

Eredmények: Izland–Kazahsztán 0–0 Lettország–Csehország 1–2 Törökország–Hollandia 3–0

B-csoport

Noha az izraeli csapattal gól nélküli döntetlent játszó Wales kihagyta a ziccert, s még nem kvalifikálta magát az Eb-re, a megállapításhoz azonnal hozzátehetjük: egyelőre. A Real Madrid-ikon, Gareth Bale által repített társaság továbbra is veretlen, 18 ponttal vezeti a csoportját, s minden bizonnyal ott lesz jövőre a franciaországi seregszemlén. Nagyot lépett előre Belgium is, amely a vártnál nehezebben, a 86. percben szerzett góllal győzött 1–0-ra Cipruson. Különös szituáció, hogy a találatot jegyző Eden Hazard mindenné vált, csak hőssé nem. „Ő volt a meccs legrosszabb játékosa – lepte meg a hallgatóságot Marc Wilmots, a belgák kapitánya. – Már azon gondolkodtam, hogy lecserélem, de van ahhoz egyfajta tehetsége, hogy az utolsó tíz percben ezt csinálja. A világbajnokságon ugyanez volt. Én nyilvánvalóan többet várok tőle, de a szezon előrehaladtával jobb lesz.”

Az apró termetű cselgépet nemrég klubedzője, a Chelsea-t vezető José Mourinho is élesen bírálta…

Eredmények: Bosznia–Hercegovina–Andorra 3–0 Ciprus–Belgium 0–1 Wales–Izrael 0–0

H-csoport

A belgáknál tapasztalható verbális attak semmi ahhoz képest, ami Niko Kovac szövetségi kapitány és Luka Modric közt zajlott a horvátok 2–0-ás norvégiai veresége után. „Meg kellene kérdezniük a játékosokat, miért végződött így ez a meccs – dühöngött a tréner. – Én és a stábom elvégeztük a munkánkat, csakhogy a pályán lévő tizenegy játékosnak is így kellett volna tennie.” A Real Madrid középpályása enyhén szólva másként látta a történteket. „Ez az edzőnk véleménye, én viszont száz százalékig meg vagyok győződve arról, hogy aki pályára lépett vasárnap, az mindent elkövetett a sikerért – reagált a futballista. – Persze mindenkinek joga van a véleményalkotáshoz.

Modric (balra) nem mindenkivel volt ilyen barátságos

Modric (balra) nem mindenkivel volt ilyen barátságos

Rosszul játszottunk, a haditervünk elemeire hullott, de mindent megtettünk, ami tőlünk tellett. Sajnos, ami elromolhat, az most mind elromlott.” Kovac és Modric pengeváltása néhány nappal korábban, Azerbajdzsánban kezdődött, amikor is a cseréje miatt megsértődő sztár arra biztatta az újságírókat, faggassák a kapitányt az okokról. A veretlenségüket Oslóban elveszítő horvátok egyébiránt alaposan kibabráltak magukkal, hiszen a négy nap alatt eltékozolt öt pont után csak a harmadik helyen állnak. A helyzet így sem reménytelen, hiszen két könnyű meccsük van vissza (Bulgária, Málta), ráadásul az utolsó fordulóban olasz–norvég ütközetet rendeznek.

Aki ott elvérez, alighanem a horvátok mögé kerül.

Eredmények: Olaszország–Bulgária 1–0 Málta–Azerbajdzsán 2–2 Norvégia–Horvátország 2–0

Szerző

US Open - Babosék búcsúztak

Babos Tímea oldalán Kristina Mladenoviccsal a legjobb 16 között búcsúzott az amerikai nyílt teniszbajnokság női páros versenyétől.

A viadal honlapjának beszámolója alapján a magyar, francia duó - amely idén Wimbledonban döntőt játszott - a hétfői nyolcaddöntőben három játszmában szenvedett vereséget a Lara Arruabarrena, Andreja Klepac spanyol, szlovén kettőstől.
A találkozó kereken két órán át tartott.

Babos egyesben az első fordulóban esett ki, Mladenovic ugyanakkor még a legjobb nyolc között várja a folytatást.
A juniorok között indult Valkusz Máté az első fordulóban a második játszma közepén feladta mérkőzését.

Eredmény:
női páros, nyolcaddöntő:
Lara Arruabarrena, Andreja Klepac (spanyol, szlovén, 15.)-Babos Tímea, Kristina Mladenovic (magyar, francia, 3.) 6:4, 4:6, 6:4

Szerző