A cseh belügyminiszter megérti Orbánt

Csehország rendőröket, pénzt és műszaki eszközöket ajánlott fel segítségként Magyarországnak, Prága Budapest válaszára vár - közölte a cseh belügyminiszter. Milan Chovanec hozzátette, hogy eddig Magyarország csak sátrakat kért a menekültek elszállásolására, amit  azonnal el is küldtek  Budapestnek. A cseh belügyminiszter szerint az Európai Unió alábecsülte a migráció problémáját, és kissé megfeledkezett Magyarországról. 

Nem hagyhatjuk magára Magyarországot, amelynek területén keresztül nagyjából annyi menekült megy át, mint Olaszországon és Görögországon együttvéve. Ugyanakkor az Európai Unió anyagi segítsége Magyarországnak elhanyagolható, majdnem a nullával egyenlő - ezt mondta  Chovanec abban az interjúba, amelyet hétfőn közölt a Právo című független cseh baloldali napilap. Amennyiben Európa nem fogja megvédeni külső határait, akkor nehéz lesz megtartani a schengeni övezetet  - vélekedett belügyminiszter, jelezve aggodalmát, miszerint  Európában a bonyolult helyzet következtében mindenütt erősödnek a fasiszta és a populista mozgalmak, s ha a következő választások során ezek hatalomra kerülnek, valószínűsíthető, hogy igyekezni fognak korlátozni vagy megszüntetni a schengeni övezetet. 

Ferenc pápa vasárnapi felhívására reagált a cseh katolikus egyház

Közölték, készen állnak arra, hogy menekülteket fogadjon be. A cseh- és morvaországi katolikus püspökök már július elején segítséget ajánlottak a kormánynak a menekültek problémájának megoldásában, amikor felhívást intéztek a plébániákhoz, hogy a helyi önkormányzatokkal való megállapodás alapján fogadjanak be keresztény menekültcsaládokat. Frantisek Jemelka, a Cseh Püspöki Konferencia szóvivője szerint a katolikus püspökök júliusi ajánlata továbbra is érvényben van. 

Csehországban több mint 2400 katolikus plébánia működik. Az egyház karitatív szervezetei már bekapcsolódtak a menekültek megsegítésébe, elsősorban különféle gyűjtésekkel. 

"A szolidaritás általános érzéséből indulunk ki, amelyet minden ember ismer, és amelyen a nemzetközi együttélés is alapszik. Mindnyájan látjuk, hogy a helyzet a Magreb régióban, a Közel-Keleten, de az ukrán-orosz határon is egyre drámaibb, és nagyon sok ember keres menedéket és segítséget. A segítségnyújtás nekünk kötelességünk" - jelentette ki korábban Dominik Duka prágai érsek, a cseh katolikus egyház feje.

Szerző
Frissítve: 2015.09.07. 14:12

Merkel: büszkék lehetnek magukra a németek

Publikálás dátuma
2015.09.07. 13:34
Fotó: Europress/Getty Images
Mozgalmas, időnként lélegzetelállító hétvégén vagyunk túl, köszönet jár a hatóságoknak és az önkénteseknek a rendkívüli helyzetben végzett munkáért - ezt a német kancellár jelentette ki az alkancellárral tartott sajtótájékoztatóján a Magyarországról indult menedékkérők érkezésére utalva.

Angela Merkel előzőleg, mára virradóra a koalíciós pártok vezetőivel egyeztetett. Az alkancellárral, Sigmar Gabriellel tartott közös sajtótájékoztatón kiemelte:  a menedékkérők fogadása olyan "képet" alkotott Németországról, amelyre mindenki büszke lehet. ismét nyomatékosította azonban, hogy a hétvégén hozott döntés ellenére Dublin III. érvényes. Hozzátette azt is, hogy erről a magyar miniszterelnökkel, Orbán Viktorral is beszélt. 

A menekültválságot csak európai szolidaritással lehet megoldani - ismételte meg Merkel, hozzátéve:  Németország nem képes egyedül fogadni az összes menekültet. Berlin arról gondoskodni fog, hogy akinek védelemre van szüksége az érkezők közül, az megkapja, akinek pedig nincs esélye a menedékjogra, annak gyorsan vissza kell térnie hazájába.

Sigmar Gabriel alkancellár egyebek mellett arról beszélt: feladat az is, hogy a menekülteket integrálják a német társadalomba, segíteni kell a lakosoknak legyőzni a félelmüket. Nyilvánvalóan lesznek konfliktusok. De minél nyíltabban beszélünk arról, hogy az emberek nyugtalanok, hogy félelem van bennük, és hogy lehetnek majd konfliktusok, annál inkább azt gondolom, hogy a realista megközelítés, a valósággal való szembenézés segíteni fog - jelentette ki a szociáldemokrata alkancellár.

Szerző

Bejelentették! Franciaország befogad 24 ezer menekültet

Publikálás dátuma
2015.09.07. 13:34
Korábbi felvétel. Fotó: Aurelien Meunier/Getty Images News
Franciaország befogad 24 ezer menekültet az Európai Bizottság által javasolt elosztás alapján - jelentette be hétfőn Francois Hollande francia államfő. A válsághelyzet az Európai Unió kapuinál a francia államfő szerint tragikus és súlyos, de kezelhető, és kezelni is fogják.

Franciaország nemzetközi konferenciát rendezne a menekültek helyzetéről 

Az Európai Bizottság 120 ezer menekült elosztását fogja javasolni (az uniós tagállamok között) a következő két évben, ami 24 ezer ember Franciaország számára. Megcsináljuk - szögezte le Hollande a francia elnöki hivatalban tartott sajtótájékoztatóján. Azt is jelezte, hogy Franciaország kész megrendezni egy nemzetközi konferenciát a menekültek helyzetéről Párizsban. Az időpontot nem pontosította az elnök.

A menekültek befogadása Franciaország feladata, a menekültjog része történelmének, az ország lényegének. Történelmét az üldözöttek, a menekültek meghatározták, velünk építették fel Franciaországot - jelentette ki Hollande. Arra is emlékeztetett, hogy a menekültjog a francia köztársaság alapjoga, az alkotmány preambulumában is szerepel.

Üzenet az "egyes országoknak"

Berlin és Páris közös ugyan közös álláspontot alakított ki a menedékkérők méltányos elosztásáról az uniós tagállamokban, de a francia államfő szerint ennél átfogóbb politikát kell kidolgozni, mert anélkül az elosztási mechanizmus "robbanni fog", és az "Schengen végét" fogja jelenteni. Egyúttal bírálta a kelet-európai országokat, amiért ellenzik a menekültek befogadását, utalt a magyar álláspontra is, annak konkrét nevesítése nélkül:

Vannak olyan országok, amelyek etnikai kritériumokat akarnak meghatározni, egyeseket befogadnának, másokat viszont nem, a vallások nevében. Vannak olyan országok, amelyek falakat akarnak építeni, és egyetlen menekültet sem akarnak befogadni - fogalmazott Francois Hollande.  Mit gondoltak volna ezek az országok harminc évvel ezelőtt, ha a berlini fal leomlásakor azt mondjuk: Nem, nem most, nem így, ne gyertek, várjatok, maradjatok ott, ahol vagytok! - tette hozzá.

A "gazdasági okok miatt" menekülőket sem kell feltétlenül elzavarni  

Nézzünk szembe a valósággal: 4 millióan tartózkodnak Törökországban, Jordániában, Libanonban, több százezren Afrika szarvánál. Ha el akarjuk kerülni ezeknek az embereknek az exodusát, tömeges humanitárius segélyt kell adni ezeknek az országoknak - jelentette ki az elnök. A származási és a tranzitországokkal együtt központokat állítunk fel azoknak, akik más, mégpedig gazdasági okok miatt akarnak menekülni, és nekik tényleges fejlesztési politikát indítunk. Ez lesz a témája a novemberi vallettai csúcstalálkozónak". 

A francia elnök szerint a menekültek befogadásával párhuzamosan a terroristákkal szemben is fel kell venni a harcot, miután a terrorizmus és a háború ezeknek a szerencsétlenségeknek és szörnyűségeknek az oka. Emlékeztetett arra, hogy Franciaországban a terrorkészültség a legmagasabb fokozatú, de annak ellenére, hogy az utóbbi időben sikerült merényletkísérleteket meghiúsítani, a kockázat mindaddig fennáll, amíg a fundamentalizmus gyűlöletet szít. Az Iszlám Állam Irakban és Szíriában van. Az Iszlám Állam miatt menekülnek el családok ezrei, a merényletek miatt - hangsúlyozta a francia elnök. 

Korábban a francia diplomácia egyértelműen kizárta a szíriai beavatkozást. A francia hadsereg kizárólag Irakban vett részt eddig az Egyesült Államok által a dzsihadista szervezet ellen indított légi csapásokban. Szíriában a mérsékeltnek tartott ellenzéki erőket fegyverekkel és stratégiai tanácsokkal segítette, mert attól tartott, hogy a légi csapások Bassár el-Aszad elnök rezsimjét erősíthetik, amely a 2011 márciusban kirobbant szíriai felkelés kezdete óta több százezer ember haláláért felelős. Hollande szerint az Iszlám Állam az elmúlt két évben megerősödött, ez indokolja, hogy Szíriában is bombázzák az állásait. A francia elnök a szárazföldi beavatkozást ugyanakkor kizárta, mert az szerinte következetlen és irreális lenne.

Szerző
Frissítve: 2015.09.07. 15:29