Köd Nagykanizsa felett este

Publikálás dátuma
2015.09.07. 10:14

Varga György, az MTI fotósa 2015. szeptember 6-án este fényképezte le a ködöt Nagykanizsa felett. 

A Zala megye déli részén, a Mura folyótól 13 km-nyire északkeletre, a Zalát és a Murát összekötő Principális-csatorna két oldalán létrejött település fekvéséből adódóan az országos átlagnál jobban érvényesül az Alpok és az óceán hatása, és némiképp a Földközi-tengeré is. A város klímája csapadékosabb, szelesebb, kiegyenlítettebb hőmérsékletű  A csapadék évi járása egyenletesebb az országos átlagnál. A hűvös óceáni és a meleg földközi-tengeri légtömegek télen enyhítik a hideget, nyáron a meleget. Nagykanizsa és környéke történetének kutatása több mint százéves múltra tekint vissza. Rómer Flóris a 19. században az elsők között hívta fel a figyelmet a város történeti emlékeire.

Szerző

Szijjártó újraértelmezte a szolidaritást

Publikálás dátuma
2015.09.07. 09:26
Magyarország, Szeged - 2015 szeptember 6 - Menekültek továbbra is átlépjük a határt Magyarországra Röszkénél Fotó: Christopher F
A magyar külügyminiszter szerint a szolidaritás egyenlő a határaink védelmével, és mivel a fogalmak védtelenek, ez így meg is jelenhetett abban az interjúban, amit Szijjártó Péter a Der Standard című osztrák lapnak adott.  A magyar külügyminiszter hozzátette:  Magyarország számára a határok védelme a legkiemeltebb feladatok közé tartozik. 

A tárcavezető szerint az osztrák kancellár kritikája nem egészen érthető, hiszen egyrészről figyelmeztette Magyarországot, hogy regisztrálja és ne engedje át a menekülteket Ausztriába, másrészről a magyar-szerb határon álló kerítés építését bírálta. El kell dönteni, hogy mit akarunk: védeni a határokat, vagy mindenkit átengedni? - tette fel a kérdést Szijjártó. A kerítés azzal a céllal épült, hogy a "migránsokat" a törvényes határátkelőkhöz irányítsa, most pedig azon dolgoznak,  hogy a magyar-szerb határon létesüljön három tranzitzóna, ahol az emberek benyújthatják menedékkérelmüket, amelyet gyorsan és egyenként bírálnak majd el. Aki megkapja a menekültstátust, az beutazhat Magyarországra, akinek azonban elutasítják a kérelmét, annak el kell hagynia a tranzitzónát Szerbia irányába - szögezte le a miniszter.Becslése szerint átlagosan a kérelmet benyújtók kilenc százaléka kap menekültstátust Magyarországon.

"Amit most átélünk" az egy migrációs válság, a modern kor népvándorlása - ismételte a tárcavezető a hazai kormánytájékoztatón sűrűn hangoztatott állítást.Szerző

Mónus világbajnok

Mónus József két világcsúcsot is felállított a nyitónapon a távlövő íjászok 2015-ös világbajnokságán, amelyet az Egyesült Államokban, a Utah állambeli Wendover körzetében rendeztek meg.

Mónus úgy lett világbajnok a korlátlan erejű amerikai longbow kategóriában, hogy 470,809 méterrel világrekordot ért el, a korábbi csúcsot csaknem 31 méterrel javítva meg. Az ázsiai stílusú, 50 fontra korlátozott íjak kategóriájában ugyancsak sikerült neki a csúcsdöntés 408,52 méteres lövéssel.

Szerző