Egy szír férfi jelentett fel egy magyar embercsempészt

Egy szír állampolgár maga jelentett fel egy magyar férfit, akit azzal bízott meg, hogy kilenc családtagját csempéssze Németországba, de csak Ausztriáig vitte őket. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) mindkét férfit őrizetbe vette és kezdeményezte előzetes letartóztatásuk elrendelését - közölte a rendőrség vasárnap a honlapján.

A közlemény szerint egy budapesti nő szombat este tett bejelentést arról, hogy a VIII. kerületben, a Kőbányai úton megtalálta autóját, amelyet néhány nappal azelőtt bízott rá egy másik emberre azzal, hogy azt egy megadott címre elvigye. A férfi azonban az autóval ismeretlen helyre távozott.

A nő egyik ismerőse, B. Péter is bejelentést tett a helyszínen, mondván, a megtalált autót a használója nem adja vissza. A kiérkező rendőrök a gépjárművet jogellenesen használó férfit már nem találták a helyszínen. Ebben az ügyben a X. kerületi rendőrkapitányság jármű önkényes elvétele bűntett elkövetése miatt ismeretlen tettes ellen indított eljárást.

A Kőbányai úton az intézkedés közben megjelent egy szír állampolgár, aki a szemlét végző rendőröknek elmondta: B. Péterben felismeri azt a férfit, akinek körülbelül egy héttel azelőtt 2000 eurót fizetett azért, hogy kilenc szír családtagját Németországba szállítsa. B. Péter azonban ezt nem tette meg, mert a családtagokat csak Ausztriáig szállította, emiatt feljelentést akar tenni ellene.

A rendőrök a helyszínen mindkét férfit elfogták, majd a kerületi rendőrkapitányságon embercsempészés bűntett elkövetése miatt gyanúsítottként hallgatták ki őket. A BRFK A. F. 34 éves szír és B. Péter 34 éves magyar állampolgárral szemben embercsempészés megalapozott gyanúja miatt indított eljárást - olvasható a rendőrség közleményében.

Szerző

Fábry: aki ezt a helyzetet pártpolitikára használja fel, az egy disznó

Publikálás dátuma
2015.09.06. 18:27
Szíriai menekültkislány Törökországban Fotó: Gokhan Sahin/Getty Images
A címben is idézett mondása erős ugyan, de konkrét címzettje nincs, annak pedig, hogy Fábry Sándor a kormánnyal már kritikus hangnemet is megütő Magyar Nemzetnek adott interjút, saját szavai szerint "remélhetőleg" nem lesz következménye. Vagy, ha mégis, "akkor jól nézünk ki".

A riportban az egyik show-műsorában hajdan Gyurcsány Ferenc fotóját leköpő Fábry is megenged magának némi kritikai kitételt az Orbán-kabinet felé, ahogy fogalmaz: az ájult kormányfényezés nem hatékony. Igaz, kap a "másik oldal" is, miszerint az országnak nincs elfogadható ellenzéke, az meg katasztrófa

A "migránskérdést" feszegető riporteri kérdésre válaszolva a helyzettől kiolvashatólag felzaklatott Fábry leginkább az EU-t szidja: összevissza beszél: mindenkit befogadunk, mégsem fogadunk be, idejöjjön, maradjon. Orbánt dicséri, igaz visszafogottan: miniszterelnökünk dicséretére legyen mondva, Európában elsőként kongatta meg a harangokat, amikor még nem fajult el ennyire a helyzet.

A menekültek ellen hangoló hazudozás propaganda, azonban valószínűleg nem nyerte el tetszését, mert megjegyzi: szerintem itthon túlságosan erős hangsúlyt kapott, hogy ezeknek van pénzük és mobiltelefonjuk, ezért csak ilyen gazdasági izgágák. Szíriában polgárháború van, elpusztult majd négyszázezer ember, a lakosság fele elveszítette az otthonát, másfél millió szír menekült van Libanonban, és az Iszlám Állam (IÁ) most csattogott be Damaszkuszba. Mi az, hogy ezek nem menekültek? Ugyanez vonatkozik az irakiakra és az afgánokra (...) És még valami, ami szintén nem hangzik el: az oltalomnyújtásnak nem kell az idők végezetéig szólnia, csak addig, amíg a polgárháború véget nem ér.

a teljes interjú itt olvasható 

Szerző

Itt van az ősz...

Publikálás dátuma
2015.09.06. 18:04
Illusztráció/Getty Images
Változékony, őszies időre lehet számítani a jövő héten, lesz több órás napsütés is, de záporokra és lehűlésre is készülni kell: a leghidegebb órákban néhol mindössze 4 Celsius-fok is lehet. Hétfőn napos idő várható, de napközben többfelé megerősödik a szél. Északkeleten és nyugaton alakulhat ki néhol zápor, de számottevő csapadék nem lesz. Hajnalban 10-, napközben 20 fok körül alakul a hőmérséklet.

Kedden a több órás napsütés mellett helyenként alakulhat ki záporeső. Szerdán északon elszórtan, délen legfeljebb néhol várható záporeső. A leghidegebb órákban mindkét nap 5-11 fok lehet. Kedden napközben 17-21, szerdán 17-22 fokig melegszik a levegő.

Csütörtökön változóan felhős időre lehet számítani, néhol záporokkal. Többfelé megélénkülhet a szél is, de több órára még ekkor is kisüthet a nap. Hajnalban 7, napközben 20 fok körül alakul a hőmérséklet.

Pénteken dél, délkelet felől megnövekszik a felhőzet és főként délutántól több helyen valószínű eső, záporeső. Megélénkül, néhol meg is erősödik a szél. A leghidegebb órákban 6-13 fok lehet. Napközben 17-22 fokig melegszik a levegő.

Szombaton gyakran erősen megnövekszik a felhőzet, szórványosan valószínű eső, záporeső. Helyenként megélénkül a szél. A legalacsonyabb hőmérséklet 8-14, a legmagasabb hőmérséklet 16-21 fok között alakul.

Vasárnap a több-kevesebb napsütés mellett elszórtan valószínű eső, záporeső. A leghidegebb órákban 8-14 fok lehet. Napközben 18-23 fokig melegszik a levegő - olvasható az előrejelzésben.

Szerző