Lezárul a Simon-ügy - Örök rejtély a százmilliós vagyon?

Publikálás dátuma
2015.09.04. 12:30
Korábbi felvétel. Fotó: Népszava
Az ügyészség továbbra sem tudta kideríteni, honnan származtak Simon Gábor osztrák bankszámlákon rejtegetett százmilliói, miközben öt hét múlva lezárul a nyomozás - írja a Magyar Idők.

A Központi Nyomozó Főügyészség az MSZP volt elnökhelyettesének büntetőügyében folytatott nyomozás egy hónapos meghosszabbítását kezdeményezte a Legfőbb Ügyészségnél, mivel  továbbra sem tudta kideríteni, hogy honnan származtak Simon Gábor osztrák bankszámlákon rejtegetett százmilliói. Az egykori MSZP-s képviselővel szemben okirat-hamisítás, adócsalás és más bűncselekmény gyanúja miatt indult büntetőeljárásban tehát hamarosan megkezdődhet az iratismertetés, illetve a vádelőkészítés.

A volt honatya az eljárás során visszafizetett több mint 128 millió forint adóhátralékot - emlékeztet a lap. Ennek a lépésnek a lényege, hogy költségvetési csalás gyanúja esetén a kettőtől nyolc évig terjedő büntetési tétel korlátlanul enyhíthető, amennyiben a gyanúsított még a vádirat benyújtása előtt megtéríti az okozott kárt. Jogi szakértők szerint így Simon csupán rövid időre kerülhet majd rács mögé a bíróság jogerős ítéletét követően.

A lap felidézi, hogy 2014 februárjában derült ki Simonról, hogy 2008 januárjában két klíring- és két time deposit számlát nyitott egy osztrák banknál. 2008. január 28-­án és 2009. április 10-­én ezekre a számlákra 575 000 eurót és 162 954 dollárt helyezett el. Az összegeket később határozott idejű bankbetétekbe, majd értékpapírokba fektette. A betétszámla egyenlege 2013. október 16-­án 770 000 eurót mutatott. A Bécsben tartott százmilliókon kívül a magyar Magnet Bankban is találtak Simon Gáborhoz köthető pénzt, igaz, „csupán” 75 millió forintot.

Az MSZP volt elnökhelyettese baráti és üzleti kapcsolatban volt azzal a Welsz Tamással, aki egyebek mellett hamis afrikai útlevelekkel üzletelt. Welsz 2014 márciusában öngyilkosságot követett el, miután maga jelentkezett a rendőrségnél, hogy dokumentumokat adjon át a hatóság munkatársainak. Ezekről az iratokról azóta sem szivárgott ki információ, így azt sem lehet tudni, hogy összefüggésben álltak-e Simon Gábor ügyleteivel - írja a lap.

Szerző

Ezt gondolják a németek a menekültválságról

A németek 59 százalékának nincsenek félelmei a menekülthullám miatt, és több mint 90 százalékuk támogatja a menekültek tagállamok közötti elosztását kvóták alapján - mutatta ki az ARD német országos közszolgálati televízió megbízásából a napokban készített felmérés.

Az ARD-DeutschlandtTrend című kutatás alapján a németek 38 százaléka aggódik a menekültek nagy száma miatt. Az aggodalom az ország keleti részén erősebb, mint a nyugati tartományokra: míg a volt NDK területén élők 46 százaléka fél a nagyszámú menekült miatt, a nyugati országrészben élők 36 százalékára jellemző az aggodalom.

A németek 86 százaléka pénz-, vagy egyéb adománnyal támogatja, vagy kívánja támogatni a menekülteket, 67 százaléka pedig önkéntes munkával - mutatta ki a felmérés, amelyet az ARD csütörtök késő esti híradójában ismertettek. A németek 92 százaléka támogatja a menekültek európai uniós tagállamok közötti elosztását szolgáló kvótarendszer bevezetését.

A németek 85 százaléka szerint meg kell teremteni a legális beutazás lehetőségét, hogy a menekülteket megkíméljék az EU-ba vezető út veszélyeitől. A határellenőrzés visszaállítását a németek 45 százaléka tartja megfelelő megoldásnak, 52 százalék elutasítja ezt. A németek 37 százaléka szerint Németországnak a jövőben is nagyjából annyi menekültet kell-e befogadnia, mint most. Ez 3 százalékpontos növekedés az egy hónappal korábbihoz képest.

A németek 22 százaléka szerint az eddiginél több menedékkérőt kell befogadni. Az így vélekedők aránya 1 százalékponttal csökkent az előző hónaphoz képest. Az eddiginél kevesebb menedékkérőt kell befogadni 33 százalék szerint. Egy hónappal korábban 38 százalék vélekedett így. Az ország keleti részén élők 45 százaléka gondolja, hogy hazájának kevesebb menekültek kellene befogadnia, míg a nyugati tartományokban élők körében 30 százalék vélekedik így.

A németek 50 százaléka szerint nem megfelelő a hatóságok fellépése az idegenellenes zavargások és a menedékkérőket befogadó szállások elleni támadásokkal szemben, 40 százaléka szerint pedig megfelelő a hatóságok fellépése.

Angela Merkel kancellár hetekig - egészen augusztus közepéig - nem foglalt állást nyilvánosan a menekültválság gyors mélyülésének ügyében, amit az ARD felmérése szerint a németek többsége nem vett jó néven: 53 százalékuk szerint a kancellár eddigi tevékenysége nem megfelelő, míg 37 százalék szerint eddig megfelelően kezelte az ügyet.

Angela Merkel népszerűsége egy hónap alatt 4 százalékponttal csökkent, a tevékenységével elégedettek aránya így 63 százalék. Ez 2012 decembere óta a legalacsonyabb érték az ARD-DeutschlandTrend felméréssorozatában. A kancellár a harmadik helyen áll a német politikusok népszerűségi listáján, Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter és Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter után.

A német lakosság 18 éven felüli, választójoggal rendelkező részére nézve reprezentatív felmérésben 1501 embert kérdeztek meg augusztus 31. és szeptember 2. között. A felmérést az Infratest-dimap kutatóintézet végezte el, amely 1997 óta készíti az aktuális politikai kérdésekkel kapcsolatos lakossági véleményáramlatokat havonta feltérképező ARD-DeutschlandTrend kutatássorozatot.

Németországba az idén 800 ezer menedékkérő érkezhet a kormány előrejelzése szerint. Több tartományi vezető szerint a már háromszor fölfelé módosított előrejelzést is felülírhatja az idő és akár az egymilliót is elérheti a menedékkérők száma.

Szerző

Ezért áll le az e-matrica értékesítése

Szünetel az e-matrica értékesítés szeptember 7-én hétfőn hajnali 0.30 és 4.30 között, várhatóan 2 óra időtartamban, a rendszer tervezett karbantartása miatt - közölte a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) pénteken.

A közlemény szerint ebben az időszakban egyik értékesítési csatornán sem lesz lehetőség az e-matrica megváltására, ezért a NÚSZ azt ajánlja, hogy elővételben vegyék meg azok, akik ebben az időszakban szeretnének közlekedni a díjköteles úthálózaton Magyarországon.

Az e-matrica az interneten keresztül az ematrica.nemzetiutdij.hu oldalon és mobileszközön keresztül (SMS-ben vagy mobilalkalmazással) vásárolható meg előre, továbbá személyesen a NÚSZ Zrt. országszerte 17 helyen megtalálható ügyfélszolgálati irodájában, és a viszonteladói értékesítési pontokon.

A díjrendelet értelmében az e-matricát minden esetben előre, a díjköteles útszakaszra való felhajtás előtt kell megváltani. Az utólag megváltott e-matrica jogosulatlan úthasználatnak minősül és pótdíjfizetési kötelezettséget vonhat maga után - emlékeztet a NÚSZ a közleményben.

Szerző
Témák
e-matrica