Előfizetés

Obama összefog Putyinnal a terror ellen

Publikálás dátuma
2015.09.04. 11:54
FOTÓ: Alexey Kudenko/Host Photo Agency/Getty Images
Telefonon tárgyalt csütörtök este Barack Obama amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök, jelentette a Ria Novosztyi orosz hírügynökség. A beszélgetés középpontjában egy átfogó nemzetközi terrorellenes  koalíció létrehozása állt. 

A Vlagyivosztokban csütörtökön megnyílt Keleti Gazdasági Fórum keretében erről a koalícióról tárgyalnak a jelen lévők. Putyin elmondása szerint az amerikai elnökkel erről széleskörű koalícióról beszélt és jelezte, hogy a témában folynak az egyeztetések az amerikai féllel. Hozzátette, hasonló megbeszélést folytatott már Törökország, Szaúd-Arábia, Jordánia és Egyiptom vezetőivel is.

Putyin szerint egyelőre korai arról beszélni, hogy Oroszország részt vesz-e a jelenlegi terrorellenes nemzetközi koalíció iraki és szíriai hadműveleteiben. Az orosz elnök aláhúzta, hogy országa így is elegendő támogatást nyújt Szíriának, felszerelést és katonai tanácsadást biztosít. Hangsúlyozta, hogy a terrorellenes harcnak „kéz a kézben” kell  mennie a szíriai politikai folyamatokkal, Basar el-Aszad elnök pedig ezzel egyetért, az előrehozott választásokat is elfogadja.

Putyin úgy vélekedett, hogy a terrorellenes nagykoalíció irányába tett első lépések azt igazolják, hogy megvalósítható és leszögezte, hogy Oroszország folytatni fogja erre irányuló tevékenységét.

Az orosz elnök optimizmusa azonban nem biztos hogy megalapozott – a jelenlegi nyugati-amerikai vezetésű koalíció és Oroszország között továbbra is áthidalhatatlannak tűnik az ellentét a szíriai rezsim kérdésében. 

Kapitulált a kormány - Győztek a menekültek

Publikálás dátuma
2015.09.04. 11:31
MTI Fotó: Bodnár Boglárka
Meghalt egy menekült férfi pénteken Bicskén. Kora délután a helyi befogadóállomásról több százan szöktek ki,  majd később a vasútállomás területéről törtek ki a menekültek, az áldozat a vonatsínek mellett esett össze. A bicskei állomáson már reggel tüntettek azok a menekültek, akik abban a reményben szálltak fel csütörtökön a vonatra a Keleti pályaudvaron, hogy onnan Nyugat felé, legalábbis Sopronig juthatnak el, Bicskénél azonban leszállították őket. A Keletitől pedig egy nagy csoport menekült indult útnak, azt mondták: Németországig meg sem állnak. A kabinet este úgy döntött, buszokat küld a menekültek után, és elviszik őket Hegyeshalomig, vagyis valójában győztek a "migránsok". Délután ultrák kezdtek balhézni a pályaudvarnál, petárdát is dobtak a menekültek közé, majd verekedés tört ki. (kattintson a képre!)

A középkorú férfinak véget ért az út 

Az MTI szűszavú jelentése a bicskei esetről, egyelőre mindössze annyit közölt: meghalt egy ötven év körüli férfi Bicskén, akit a mentősök nem tudtak újraéleszteni. Győrfi Pál kommunikációs igazgató elmondta, a helyben lévő mentőegység érkezett egy összeesett férfihez, akit a vasúti sínek közelében láttak el. A férfit ötven percig próbálták újraéleszteni, sikertelenül.Hozzátette: a elhunyt személyazonosságát a rendőrség fogja tisztázni, a halál pontos okát pedig szakértői vizsgálat állapítja meg. Az MTI úgy tudja, a szerencsétlenül járt férfi migráns volt.

Kora délután már volt egy kitörés Bicskén, akkor  64 "illegális bevándorló" ugrott át a befogadóállomás kerítésén és szaladt el.  Délután fél négy tájban jött az újabb hír: mintegy két-háromszáz "illegális bevándorló" kitört a bicskei vasútállomás területéről, és a közeli bozótos felé futott - az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója szerint a rendőrök nem tudták feltartóztatni a tömeget. A menekültek a vasúti sínek mentén Győr irányába indultak. Mintegy 50-en a másik irányba is kitörtek, Budapest felé.

Délután fél hat körül 51 menekült, köztük sok nő és kisgyerek felszállt arra a buszra, ami a táborba vitte őket.  A csoportnak rohamfelszerelésbe öltözött rendőrök álltak sorfalat. Egy órával korábban egy másik, körülbelül harminctagú csoport indult a táborba a pályaudvarról. Estére kiürült a bicskei pályaudvaron veszteglő vonat. Közben Tatabányára ért az a mintegy 200-300 menekült, aki péntek délután tört ki a bicskei vasútállomás területéről és a közeli bozótos felé futott, majd Győr felé indult.

Gyalog Németországba 

A Baross térről szintén kora délután indult el egy menekültcsoport, a menetet rendőrök kísérik.  Az MTI tudósítója azt látta, hogy az egyik lakóházból valaki megdobta az egyik menekültet. Csiszér-Kovács Viktória, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője a rendőrség péntek kora délutáni sajtótájékoztatóján mindössze annyit közölt: a rendőrség észlelte a történteket és megteszi a szükséges lépéseket.  

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A menet az Erzsébet hídon vonult át Budára, és továbbindult a Hegyalja úton. Valamivel délután két óra után értek a BAH-csomóponthoz, és a felüljárón haladtak tovább. Az út városból kifelé vezető oldalát elfoglalták, de a rendőrség később szabaddá tett egy sávot a forgalom számára. A menekültek menete időnként megáll, hogy bevárja a lemaradt időseket. Kevéssel fél három előtt a Budaörsi úti Petőfi-laktanyához értek. Egy fiatalember, aki szírnek vallotta magát, az MTI tudósítójának megerősítette, hogy a határra indultak, céljuk pedig egyértelműen Németország. Azt mondta, hogy a magyarok nagyon kedvesek, de nem akarnak Magyarországon maradni. Fél négy körül már az M7-es, M1-es találkozásánál tartott a mintegy 500 fősre duzzadt menet, a rendőrök megkísérelték az Egér útra terelni a menekülteket, de nem jártak sikerrel.  

Vízzel és könnyen szállítható élelemmel segíthetünk
A keletiben rekedt menedékkérők egy nagyobb csoportja gyalogosan indult útnak úticéljuk, Németország felé. Reményeink szerint a rendészeti szervek a megmozdulást spontán tömegrendezvényként értelmezik és a továbbiakban is a korábbiakból megismert empátiával és higgadtsággal kezelik a helyzetet- írja Facebook-oldalán a menekülteket segítő civil Migration Aid csoport. Kérünk mindenkit, aki az érintett útvonalon segíteni szándékozik, hogy vízzel és könnyen szállítható élelemmel legyen szíves hozzájárulni a menedékkérők kétségbeesett próbálkozásához. Egyúttal kérünk mindenkit, hogy a keletkezett szemetet és hulladékot kérje el és vegye át az úton lévőktől.
A hatályos törvények értelmében a Magyarországon menedékkérelmet benyújtott személyek ellentételezés nélkül történő segítése, étellel, itallal és egyébbel való ellátása nem ütközik jogszabályba. Emberként pedig a bajbajutott társainkon segíteni kötelességünk.

Ahol a Keleti pályaudvarról elindult menekültek menete haladt az M1-es autópályán, ott nincs közúti forgalom, a rendőrség a fővároshoz hasonlóan szakaszosan lezárta a sztrádát - közölte   Balázs László, az ORFK határrendészeti főosztályának vezetője a rendőrség péntek kora esti sajtótájékoztatóján, Budapesten. A rendőr ezredes hozzátette: a rendőrség követi korábbi elhatározását, hogy békésen kezeli a helyzetet, folyamatosan kapcsolatot tart a megközelítőleg 800 együtt haladó menekülttel. Kiss Attila, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgató-helyettese arról beszélt, hogy azonosították azt a 64, még keresett személyt, aki a bicskei befogadóállomásról futott el: közülük 63 afgán, egy pedig pakisztáni állampolgár. A csoportban több család is van.

A "köz"tévé késő eseti tudósítása szerint egyre szakadozottabbak a sorok, ahogy a menekültek a sötétben gyalogolnak az M1-es autópályán, az idősebbek, gyerekek hátramaradnak. Az elöl haladók időnként megállnak, hogy legyen mód a felzárkózásra. A menekültek fáradtak, de kitartanak, azt egyelőre nem tudni, hogy éjszaka megpihennek-e, és ha igen, hol. 

Buszokat küldenek a menekültek után 

Este 21 órakor a Kormányzati Operatív Törzs arról tájékoztatott, hogy 1200 bevándorló gyalogol az M1-es autópályán. Lázár János kancelláriaminiszter elmondta: annak érdekében, hogy Nyugat-Magyarország közlekedése ne bénuljon meg, autóbuszokat küldenek az autópályán gyalogló menekültek után, illetve a Keleti pályaudvarhoz is, hogy elszállítsák őket a hegyeshalmi határhoz. Újságírói kérdésre válaszolva a miniszter leszögezte: erőszakot ezután sem alkalmaznak a "bevándorlókkal" szemben. 

Ultrák verekedtek a Keletinél

Közben a Keletinél maradt menekültekbe belekötöttek az esti román-magyarra "hangoló" magyar szurkolók, az MTI tudósítója petárdarobbanásokat is hallott. A menekültek vizespalackokat kezdtek dobálni, majd verekedés tört ki.  A rendőrök közbeavatkoztak, és szétválasztották a két csoportot. 

Ultrák Magyarország feliratú fekete pólóban a Magyarország-Románia labdarúgó Európa-bajnoki selejtező előtt a Keleti pályaudvaron 2015. szeptember 4-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Ultrák Magyarország feliratú fekete pólóban a Magyarország-Románia labdarúgó Európa-bajnoki selejtező előtt a Keleti pályaudvaron 2015. szeptember 4-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Elfogták a röszkei gyűjtőpontból kiszökött menekülteket

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság honlapján közölte: hozzávetőleg 300 illegális bevándorló két hullámban áttörte a röszkei migrációs gyűjtőpont kerítését, és elfutott az M5-ös autópálya irányába. Az M1 aktuális csatorna információi szerint a táborból kitörők szószólója azt mondta: kétórás határidőt adnak arra, hogy elbírálják menekültügyi kérelmüket. Ha annak elmúltával sem gyorsul fel az ügyintézés, arra fogják biztatni táborban maradt társaikat, hogy ők is törjenek ki a táborból. A rendőrség időközben az összes menekültet elfogta.

Családokat kísérnek ki a rendőrök a röszkei hangár kerítéssel körbevett részéről 2015. szeptember 4-én. Az idegenrendészeti előállítóhelyről két hullámban mintegy háromszáz illegális bevándorló tört ki. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gerge

Családokat kísérnek ki a rendőrök a röszkei hangár kerítéssel körbevett részéről 2015. szeptember 4-én. Az idegenrendészeti előállítóhelyről két hullámban mintegy háromszáz illegális bevándorló tört ki. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gerge

A rendőrök amellett, hogy védik a kerítést, időnként kiemelnek a kerítés mellett álló tömegből elsősorban időseket, nőket, gyermekeket, és busszal elszállítják őket más regisztrációs pontokba.Az MTI tudósítója azt tapasztalta, hogy a rendőrök körbezárták a gyűjtőpont területét, így az autópályára senki sem juthat fel, elhárult a balesetveszély, így újra lehet használni az M5-ös autópályát, amelyet a kitörés után átmenetileg lezártak.

Vonatpótló” osztrák civilek

Eddig kétezren csatlakoztak a Facebookon ahhoz a kezdeményezéshez, amelynek értelmében osztrák önkéntesek szállítanák a Magyarországon rekedt menekülteket Budapestről Ausztriába.

Beengedi Ausztria a gyalogos menekülteket?
Külgazdasági és Külügyminisztérium felkéri az osztrák kormányt, hogy határozza meg viszonyát az M1-es autópályán Ausztria felé gyalogló "migránsokkal" kapcsolatban - közölte a tárca. 

A tervek szerint az első magánautók és buszok a bécsi Prater stadion parkolójából indulnak vasárnap délelőtt, hogy "annyi menekültet szállítsanak Budapestről Bécsbe, és ha lehetséges Németországba, amennyit csak lehetséges" – írta bécsi jelentésében az AFP francia hírügynökség.

Az osztrák APA hírügynökség szerint (a hírt az osztrák külügy megerősítette) a Déli pályaudvar közelében előállítottak négy osztrák embert, aki három autóval menekülteket akart Ausztriába vinni, 72 órán belül döntenek róla, hogy vádat emelnek-e ellenük. Vannak embercsempészek, akik mások halálából és nyomorúságából profitálnak, de vannak olyanok is, akik csak segíteni akarnak. Ez a kettő nem ugyanaz.” Ezt mondták az osztrák külügyben.

 Az osztrák belügyminisztérium közleményben figyelmeztette a menekültkonvoj résztvevőit

Az osztrák belügyminisztérium pénteken kiadott közleményében arra figyelmeztetett, hogy büntethető az a személy, aki részt vesz a menekültek Budapestről Ausztriába történő átszállítását célzó kezdeményezésben. Az osztrák tárca hangsúlyozta, hogy a rendőrség eltanácsolt mindenkit az akcióban való részvételtől, mivel az büntethető. 

Kapitulált a kormány - Győztek a menekültek

Publikálás dátuma
2015.09.04. 11:31
MTI Fotó: Bodnár Boglárka
Meghalt egy menekült férfi pénteken Bicskén. Kora délután a helyi befogadóállomásról több százan szöktek ki,  majd később a vasútállomás területéről törtek ki a menekültek, az áldozat a vonatsínek mellett esett össze. A bicskei állomáson már reggel tüntettek azok a menekültek, akik abban a reményben szálltak fel csütörtökön a vonatra a Keleti pályaudvaron, hogy onnan Nyugat felé, legalábbis Sopronig juthatnak el, Bicskénél azonban leszállították őket. A Keletitől pedig egy nagy csoport menekült indult útnak, azt mondták: Németországig meg sem állnak. A kabinet este úgy döntött, buszokat küld a menekültek után, és elviszik őket Hegyeshalomig, vagyis valójában győztek a "migránsok". Délután ultrák kezdtek balhézni a pályaudvarnál, petárdát is dobtak a menekültek közé, majd verekedés tört ki. (kattintson a képre!)

A középkorú férfinak véget ért az út 

Az MTI szűszavú jelentése a bicskei esetről, egyelőre mindössze annyit közölt: meghalt egy ötven év körüli férfi Bicskén, akit a mentősök nem tudtak újraéleszteni. Győrfi Pál kommunikációs igazgató elmondta, a helyben lévő mentőegység érkezett egy összeesett férfihez, akit a vasúti sínek közelében láttak el. A férfit ötven percig próbálták újraéleszteni, sikertelenül.Hozzátette: a elhunyt személyazonosságát a rendőrség fogja tisztázni, a halál pontos okát pedig szakértői vizsgálat állapítja meg. Az MTI úgy tudja, a szerencsétlenül járt férfi migráns volt.

Kora délután már volt egy kitörés Bicskén, akkor  64 "illegális bevándorló" ugrott át a befogadóállomás kerítésén és szaladt el.  Délután fél négy tájban jött az újabb hír: mintegy két-háromszáz "illegális bevándorló" kitört a bicskei vasútállomás területéről, és a közeli bozótos felé futott - az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója szerint a rendőrök nem tudták feltartóztatni a tömeget. A menekültek a vasúti sínek mentén Győr irányába indultak. Mintegy 50-en a másik irányba is kitörtek, Budapest felé.

Délután fél hat körül 51 menekült, köztük sok nő és kisgyerek felszállt arra a buszra, ami a táborba vitte őket.  A csoportnak rohamfelszerelésbe öltözött rendőrök álltak sorfalat. Egy órával korábban egy másik, körülbelül harminctagú csoport indult a táborba a pályaudvarról. Estére kiürült a bicskei pályaudvaron veszteglő vonat. Közben Tatabányára ért az a mintegy 200-300 menekült, aki péntek délután tört ki a bicskei vasútállomás területéről és a közeli bozótos felé futott, majd Győr felé indult.

Gyalog Németországba 

A Baross térről szintén kora délután indult el egy menekültcsoport, a menetet rendőrök kísérik.  Az MTI tudósítója azt látta, hogy az egyik lakóházból valaki megdobta az egyik menekültet. Csiszér-Kovács Viktória, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője a rendőrség péntek kora délutáni sajtótájékoztatóján mindössze annyit közölt: a rendőrség észlelte a történteket és megteszi a szükséges lépéseket.  

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A menet az Erzsébet hídon vonult át Budára, és továbbindult a Hegyalja úton. Valamivel délután két óra után értek a BAH-csomóponthoz, és a felüljárón haladtak tovább. Az út városból kifelé vezető oldalát elfoglalták, de a rendőrség később szabaddá tett egy sávot a forgalom számára. A menekültek menete időnként megáll, hogy bevárja a lemaradt időseket. Kevéssel fél három előtt a Budaörsi úti Petőfi-laktanyához értek. Egy fiatalember, aki szírnek vallotta magát, az MTI tudósítójának megerősítette, hogy a határra indultak, céljuk pedig egyértelműen Németország. Azt mondta, hogy a magyarok nagyon kedvesek, de nem akarnak Magyarországon maradni. Fél négy körül már az M7-es, M1-es találkozásánál tartott a mintegy 500 fősre duzzadt menet, a rendőrök megkísérelték az Egér útra terelni a menekülteket, de nem jártak sikerrel.  

Vízzel és könnyen szállítható élelemmel segíthetünk
A keletiben rekedt menedékkérők egy nagyobb csoportja gyalogosan indult útnak úticéljuk, Németország felé. Reményeink szerint a rendészeti szervek a megmozdulást spontán tömegrendezvényként értelmezik és a továbbiakban is a korábbiakból megismert empátiával és higgadtsággal kezelik a helyzetet- írja Facebook-oldalán a menekülteket segítő civil Migration Aid csoport. Kérünk mindenkit, aki az érintett útvonalon segíteni szándékozik, hogy vízzel és könnyen szállítható élelemmel legyen szíves hozzájárulni a menedékkérők kétségbeesett próbálkozásához. Egyúttal kérünk mindenkit, hogy a keletkezett szemetet és hulladékot kérje el és vegye át az úton lévőktől.
A hatályos törvények értelmében a Magyarországon menedékkérelmet benyújtott személyek ellentételezés nélkül történő segítése, étellel, itallal és egyébbel való ellátása nem ütközik jogszabályba. Emberként pedig a bajbajutott társainkon segíteni kötelességünk.

Ahol a Keleti pályaudvarról elindult menekültek menete haladt az M1-es autópályán, ott nincs közúti forgalom, a rendőrség a fővároshoz hasonlóan szakaszosan lezárta a sztrádát - közölte   Balázs László, az ORFK határrendészeti főosztályának vezetője a rendőrség péntek kora esti sajtótájékoztatóján, Budapesten. A rendőr ezredes hozzátette: a rendőrség követi korábbi elhatározását, hogy békésen kezeli a helyzetet, folyamatosan kapcsolatot tart a megközelítőleg 800 együtt haladó menekülttel. Kiss Attila, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgató-helyettese arról beszélt, hogy azonosították azt a 64, még keresett személyt, aki a bicskei befogadóállomásról futott el: közülük 63 afgán, egy pedig pakisztáni állampolgár. A csoportban több család is van.

A "köz"tévé késő eseti tudósítása szerint egyre szakadozottabbak a sorok, ahogy a menekültek a sötétben gyalogolnak az M1-es autópályán, az idősebbek, gyerekek hátramaradnak. Az elöl haladók időnként megállnak, hogy legyen mód a felzárkózásra. A menekültek fáradtak, de kitartanak, azt egyelőre nem tudni, hogy éjszaka megpihennek-e, és ha igen, hol. 

Buszokat küldenek a menekültek után 

Este 21 órakor a Kormányzati Operatív Törzs arról tájékoztatott, hogy 1200 bevándorló gyalogol az M1-es autópályán. Lázár János kancelláriaminiszter elmondta: annak érdekében, hogy Nyugat-Magyarország közlekedése ne bénuljon meg, autóbuszokat küldenek az autópályán gyalogló menekültek után, illetve a Keleti pályaudvarhoz is, hogy elszállítsák őket a hegyeshalmi határhoz. Újságírói kérdésre válaszolva a miniszter leszögezte: erőszakot ezután sem alkalmaznak a "bevándorlókkal" szemben. 

Ultrák verekedtek a Keletinél

Közben a Keletinél maradt menekültekbe belekötöttek az esti román-magyarra "hangoló" magyar szurkolók, az MTI tudósítója petárdarobbanásokat is hallott. A menekültek vizespalackokat kezdtek dobálni, majd verekedés tört ki.  A rendőrök közbeavatkoztak, és szétválasztották a két csoportot. 

Ultrák Magyarország feliratú fekete pólóban a Magyarország-Románia labdarúgó Európa-bajnoki selejtező előtt a Keleti pályaudvaron 2015. szeptember 4-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Ultrák Magyarország feliratú fekete pólóban a Magyarország-Románia labdarúgó Európa-bajnoki selejtező előtt a Keleti pályaudvaron 2015. szeptember 4-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Elfogták a röszkei gyűjtőpontból kiszökött menekülteket

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság honlapján közölte: hozzávetőleg 300 illegális bevándorló két hullámban áttörte a röszkei migrációs gyűjtőpont kerítését, és elfutott az M5-ös autópálya irányába. Az M1 aktuális csatorna információi szerint a táborból kitörők szószólója azt mondta: kétórás határidőt adnak arra, hogy elbírálják menekültügyi kérelmüket. Ha annak elmúltával sem gyorsul fel az ügyintézés, arra fogják biztatni táborban maradt társaikat, hogy ők is törjenek ki a táborból. A rendőrség időközben az összes menekültet elfogta.

Családokat kísérnek ki a rendőrök a röszkei hangár kerítéssel körbevett részéről 2015. szeptember 4-én. Az idegenrendészeti előállítóhelyről két hullámban mintegy háromszáz illegális bevándorló tört ki. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gerge

Családokat kísérnek ki a rendőrök a röszkei hangár kerítéssel körbevett részéről 2015. szeptember 4-én. Az idegenrendészeti előállítóhelyről két hullámban mintegy háromszáz illegális bevándorló tört ki. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gerge

A rendőrök amellett, hogy védik a kerítést, időnként kiemelnek a kerítés mellett álló tömegből elsősorban időseket, nőket, gyermekeket, és busszal elszállítják őket más regisztrációs pontokba.Az MTI tudósítója azt tapasztalta, hogy a rendőrök körbezárták a gyűjtőpont területét, így az autópályára senki sem juthat fel, elhárult a balesetveszély, így újra lehet használni az M5-ös autópályát, amelyet a kitörés után átmenetileg lezártak.

Vonatpótló” osztrák civilek

Eddig kétezren csatlakoztak a Facebookon ahhoz a kezdeményezéshez, amelynek értelmében osztrák önkéntesek szállítanák a Magyarországon rekedt menekülteket Budapestről Ausztriába.

Beengedi Ausztria a gyalogos menekülteket?
Külgazdasági és Külügyminisztérium felkéri az osztrák kormányt, hogy határozza meg viszonyát az M1-es autópályán Ausztria felé gyalogló "migránsokkal" kapcsolatban - közölte a tárca. 

A tervek szerint az első magánautók és buszok a bécsi Prater stadion parkolójából indulnak vasárnap délelőtt, hogy "annyi menekültet szállítsanak Budapestről Bécsbe, és ha lehetséges Németországba, amennyit csak lehetséges" – írta bécsi jelentésében az AFP francia hírügynökség.

Az osztrák APA hírügynökség szerint (a hírt az osztrák külügy megerősítette) a Déli pályaudvar közelében előállítottak négy osztrák embert, aki három autóval menekülteket akart Ausztriába vinni, 72 órán belül döntenek róla, hogy vádat emelnek-e ellenük. Vannak embercsempészek, akik mások halálából és nyomorúságából profitálnak, de vannak olyanok is, akik csak segíteni akarnak. Ez a kettő nem ugyanaz.” Ezt mondták az osztrák külügyben.

 Az osztrák belügyminisztérium közleményben figyelmeztette a menekültkonvoj résztvevőit

Az osztrák belügyminisztérium pénteken kiadott közleményében arra figyelmeztetett, hogy büntethető az a személy, aki részt vesz a menekültek Budapestről Ausztriába történő átszállítását célzó kezdeményezésben. Az osztrák tárca hangsúlyozta, hogy a rendőrség eltanácsolt mindenkit az akcióban való részvételtől, mivel az büntethető.