Na, ezt akarta? Lehűlés és eső az első őszi hétvégén

Publikálás dátuma
2015.09.03. 22:37
Illusztráció/Thinkstock
Szombaton délnyugat felől országszerte eső, záporok kialakulására készülhetünk, délen és keleten zivatarokra is számíthatunk. Több helyen jelentős mennyiségű csapadék hullhat. Egyre többfelé feltámad a szél. Hajnalban 13-19, míg napközben hazánk nagy részén 17-22, délkeleten, illetve keleten, északkeleten 23-27 fok várható.

Vasárnap északnyugat felől felszakadozik a felhőzet, de főként keleten, északkeleten és a Dunántúl nyugati felén elszórtan továbbra is kialakulhat záporeső. A nyugati-északnyugati szél a délnyugati tájak kivételével élénk, többfelé erős lesz. Hajnalban 9-16, délután 19-23 fok várható. 

Hétfőn több órás napsütésben bízhatunk, legfeljebb az ország északi, északnyugati tájain alakulhat ki helyenként zápor. Szeles időre, délután 17-22 fokra számíthatunk.

Kedden és szerdán is több órára kisüt a nap, az időnként megnövekvő gomolyfelhőzetből inkább csak az ország északi felén alakulhat ki helyenként záporeső.Kedden még többfelé szeles időben lesz részünk. Hajnalonként 6-12, napközben 18-23 fokot mérhetünk.

Szerző
Témák
eső hűvös ősz
Frissítve: 2015.09.04. 23:55

Egek! Gyerekek bukkantak egy robbanótestre a Velencei-tóban!

Világháborús robbanótestet találtak gyerekek a Velencei-tóban csütörtök délután, a Korzó strand egy részét rövid időre lezárták - közölte a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje.

Várkonyi Melinda elmondta, hogy a robbanótestet a gyerekek vitték a partra, ahol a tűzszerészek megvizsgálták. A nyolc centiméter átmérőjű, magyar gyártmányú aknavető gránátot a tűzszerészek egy közeli, kijelölt helyen megsemmisítik.

Szerző

Orosz rulett? - Bevetették a magyar Gripeneket a balti légtérben

Publikálás dátuma
2015.09.03. 21:30
JAS-39 Gripen/Thinkstock
Első bevetésként készültségi ellenőrző repülést hajtottak végre a Magyar Honvédség Gripen vadászgépei a Balti légtérben Litvánia felett csütörtökön - közölte a Honvédelmi Minisztérium. A két Gripen a mintegy 150 méter magasan, nagyjából 500 kilométer/órás sebességgel elvégzett feladatát követően egy úgynevezett áthúzást is végrehajtott Vilnius felett.

A magyar kontingens augusztus 31-én Hende Csaba honvédelmi miniszter jelenlétében a norvég, valamint az olasz légierőtől vette át a feladatot a litvániai Siauliai Légi Bázison. A négy magyar Gripen vadászgép mellett a német légierő négy Eurofighter vadászgépe az észtországi légi bázisról biztosítja Észtország, Lettország és Litvánia légtérvédelmét a NATO Balti Légtérrendészeti Feladat (Baltic Air Policing - BAP) keretében.

A gépeket szeptember 1. óta riaszthatják. Az állomány az év végéig Alfa (éles), illetve Tango kódnévvel jelölt gyakorló riasztásokat is kaphat. A HM azt írta: az elmúlt időszakban a résztvevő NATO országok tapasztalatai alapján a szövetséges vadászrepülőket rendszeresen riasztották a balti országok felett különböző jellegű légtérsértések miatt. A HM a közleményben kiemelte, a Magyar Honvédség Gripenjei a balti légtérrendészeti feladatok ellátása alatt a magyar, illetve a szlovén légtér védelmét is folyamatosan biztosítják. Magyarország a mostani feladat végrehajtását követően, a NATO terveknek megfelelően 2019-ben májustól augusztusig látja majd el újra a három balti ország légterének védelmét.

lásd még: A katapult sem működött megfelelően 

Szerző