Előfizetés

Halálos helikopterbaleset a tengerészgyalogságnál

Egy amerikai tengerészgyalogos életét vesztette és további tíz megsérült, amikor helikopterük "kemény leszállást" hajtott végre az észak-karolinai Camp Lejeune támaszponton - közölte csütörtökön híroldalán az amerikai CNN televízió.

A CH-53E típusú helikopter helyi idő szerint este 9-kor, gyakorlatozás közben kényszerült leszállásra. Hét tengerészgyalogos kórházi ápolásra szorult. Négyük állapota stabil, a többieket hamarosan ki fogják engedni. Az ügyben vizsgálatot indítottak. További részleteket egyelőre nem közölt az amerikai tengerészgyalogság.

A német SPD főtitkára cinizmussal vádolta Orbán Viktort

A német szociáldemokrata párt főtitkára cinizmussal vádolta Orbán Viktort, amiért a miniszterelnök csütörtökön Brüsszelben a Magyarországon tartózkodó menekültekkel kapcsolatban azt mondta, hogy német problémáról van szó.

Thomas Oppermann a német hírportálok beszámolói szerint Mainzban a képviselőcsoport tanácskozása előtt újságíróknak kijelentette: "ha Orbán úr azt mondja, hogy a menekültek német problémát jelentenek, mert Németországban rendesen bánnak a menekültekkel, akkor ez egy cinikus szemléletmód".

Európát napról napra erősebben feszíti szét a menekültkérdés, ezért "valamennyi EU-tagállam közös erőfeszítésére van szükség" - mondta a konzervatív CDU/CSU pártszövetséggel nagykoalícióban kormányzó szociáldemokraták főtitkára a Rajna-vidék-Pfalz tartományi fővárosban. A frakcióülés házigazdája, Malu Dreyer tartományi miniszterelnök hozzátette: "természetesen" nem német, hanem európai, és "tulajdonképpen az egész világon" jelentkező problémáról van szó.

A magyar miniszterelnök délelőtti brüsszeli sajtóértekezletén a Magyarországon, illetve Budapesten tartózkodó menekültekkel kapcsolatban a többi között azt mondta: ez nem európai, hanem német probléma, mert senki nem szeretne Magyarországon maradni, mindenki Németországba akar menni, de Magyarországnak kötelessége regisztrálni őket.

"Vannak országok, amelyek nem teljesítik morális kötelezettségeiket"

Publikálás dátuma
2015.09.03. 19:41
Németország, Drezda - Egy önkéntes sárgadinnyét ad az Afganisztánból menekült gyerekeknek Fotó: Carsten Koall / Getty Images
A menekültek méltányos európai elosztására "állandó és kötelező mechanizmust" szorgalmaz Franciaország és Németország - erősítette meg csütörtökön Francois Hollande francia államfő Párizsban.

Angela Merkel német kancellár korábban Bernben úgy fogalmazott, hogy Franciaország és Németország egyetért a menekültek európai uniós befogadására szolgáló "kötelező kvóták" alapelvében. 

Franciaország júniusban még visszautasította az Európai Bizottság javaslatát, amely szerint a tagállamoknak méretük, forrásaik és a lakosság arányát tekintve kötelezően be kellene fogadniuk menekülteket. Párizs inkább az önkéntesség mellett foglalt állást, mostanra azonban Hollande szerint megváltozott a helyzet, és erről, illetve a Brüsszelnek benyújtandó közös francia-német javaslatokról a héten többször is egyeztetett telefonon német kollégájával. Szét kell majd osztani ezeket a menedékkérőket, azokról beszélek, akik Szíriából jönnek. Ezért Merkel kancellárral állandó és kötelező mechanizmust javasoltunk - fogalmazott a francia elnök Enda Kenny ír miniszterelnökkel tartott megbeszélését követő sajtótájékoztatóján. Az eddig tett dolgok már nem elegendőek. És vannak olyan országok - amelyeket most nem nevezek meg, mert mindenkivel együtt kell működnünk -, amelyek nem teljesítik morális kötelezettségeiket - tette hozzá.

A teljes francia politikai elitet megrázta annak a hároméves szír menekült gyereknek a holttestéről készült felvétel, akit a törökországi Bodrum-félszigetnél vetettek partra a hullámok szerdán. Azokra az áldozatokra is gondolok, akikről nem készül felvétel. Akikről nem veszünk tudomást. És a jövőbeni áldozatokra, akikért nem teszünk semmit. Ezért kell most cselekednünk - hangsúlyozta a francia elnök, aki példaként említette Írországot, amely nem tagja a schengeni övezetnek, de jelezte, hogy befogad menekülteket.

Hollande elmondása szerint humánus, de határozott európai migrációs politikára van szükség. A javaslatokat az uniós belügyminiszterek szeptember 14-én esedékes tanácskozásán terjesztik elő megvitatásra, amelyet egy "európai csúcstalálkozó" fog követni.

A menekültek fogadására és méltányos elosztására irányuló javaslatok között szerepel a "regisztrációs központok" felállítása, ahol a menekültek befogadásán túl azok visszakísérését is meg lehet szervezni, akiknek nincs helyük Európában