Előfizetés

Auschwitzi tábor: párakapu a bejáratnál

Publikálás dátuma
2015.09.03. 07:40

Heves vitát generáltak az egykori náci koncentrációs tábor látogatóközpont bejárata fölé helyezett párakapuk. „Olyan zsidóként, aki sok rokonát vesztette el a holokausztban, ezek a zuhanyok azokra emlékeztetnek, amelyekbe a deportált zsidókat kényszerítették” – nyilatkozta az egyik felháborodott látogató, Meir Bulka a Jerusalem Postnak.

A múzeum vezetését számos kritika érte, ők azonban visszautasítanak minden hasonló célozgatást - írta a nol.hu. "A Lengyelországot augusztusban sújtó szokatlan hőhullám miatt párakapukat helyeztünk el a múzeum bejáratának közelében" - írták az Auschwitzi Emlékközpont Facebook oldalán.

"Nagyon nehéz bármit is mondani a felfedezni vélt történelmi utalásokra a ködpárát képző szerkezetek esetén, ugyanis azok nem hasonlítanak sem a valódi, sem a táborban kialakított, gázkamrákba juttatására használt zuhanyokra." A legnagyobb náci megsemmisítő táborban a feltételezések szerint egymillió ember vesztette életét, többségük a speciálisan átalakított zuhanyzókban, ahol hidrogén-cianid gázt engedtek a helységbe víz helyett - írja a CNN.

Újságírók célkeresztben

R.T.
Publikálás dátuma
2015.09.03. 07:36

Rendkívüli feszültségben készül Törökország a november elsején esedékes előrehozott parlamenti választásra, amelyen Recep Tayyip Erdogan államfő ismételten megkísérel olyan többséget kovácsolni a törvényhozásban az AKP kormánypárt számára, amely elegendő lenne az alkotmány módosításához, s elnöki köztársaságot lehet bevezetni.

Ahogy közeleg az előrehozott török voksolás időpontja, úgy sokasodnak a hírek tüntetők, illetve újságírók elleni fellépésről. A török rendőrség könnygázzal és gumilövedékekkel oszlatott fel Isztambulban egy kormányellenes megmozdulást. Mintegy ötszázan, békésen tüntettek Erdogan, illetve Ankara kurd politikája ellen a metropoliszban, az európai részen elhelyezkedő Isztiklal utcában. Amikor a tüntetők láncot akartak volna alkotni, s Erdogan-ellenes jelszavakat kezdtek hangoztatni, közbelépett a rendőrség.

A hivatalos állami Anadolu hírügynökség is beszámolt az esetről azt közölve, hogy 14 személyt kísértek be az őrszobára. Az őrizetbe vettek között volt az AFP hírügynökség török fotósa is. Miután ellátták sérülését a kórházban, később szabadon engedték. Az összecsapások során megsérült az Anadolu egy operatőre is.

A kormány és a kurd kisebbség közötti viszony meglehetősen feszültté vált, mióta felmondták a tűzszünetet Ankara és a kurdok szélsőséges pártja, a Kurd Munkáspárt (PKK) között, s török harci gépek azóta folyamatosan támadják harci állásaikat. A feszültségekhez hozzájárult az is, hogy a kormány egyes illetékesei rendre kormányellenes tevékenységgel vádolják a kurd parlamenti pártot, a mérsékelt HDP-t.

A növekvő törökországi feszültséget mutatja az is, hogy a kormány egyre keményebben lép fel újságírók, médiaintézmények ellen. A déli Diyarbakirban letartóztattak két brit újságírót, akik a VICE News portálja számára dolgoztak. A bíróság arra hivatkozva rendelte el Jake Hanrahan, Philip Pendlebury, illetve tolmácsuk letartóztatását, hogy „támogatást nyújtottak a PKK-nak”. A „bizonyítékok” között egy olyan jegyzetfüzet is volt, amelyben az egyik újságíró megemlítette a PKK nevét. Találtak továbbá egy filmfelvételt, amelyen a Kurd Munkáspárt ifjúsági szervezetének tagjai láthatóak. A bebörtönzöttek sokáig azt sem tudták, mi a vád ellenük, eredetileg azt közölték velük, hogy a gyanú szerint az Iszlám Államot segítették.

Hétvégén az Egyesült Államok bejelentette, hogy első ízben hajtottak végre közös bevetést az incirliki légibázisról a török hadsereggel együtt az Iszlám Állam állásai ellen. Az IS a Reuters beszámolója szerint átlőtt a szíriai-török határon, s megölt egy török katonát, egy pedig eltűnt. Egy harmadik katona könnyebben megsérült a délkeleti Kilis tartományban történt incidensben. A török katona eltűnését személyesen jelentette be a tartomány kormányzója, Suleyman Tapsiz. A katonát alighanem túszul ejtették.

Tavaly a dzsihadisták 46 török katonát fogtak el az iraki Moszul környékén, akik egy török szentélyre vigyáztak. Később hosszas tárgyalások után engedték el őket három hónapot követően. Egyiküknek sem esett bántódása. Azóta azonban megváltozott a helyzet Törökország és az IS között. Ankara ugyanis sokáig segítette a dzsihadistákat egyebek mellett fegyverekkel, július óta azonban katonailag lép fel a szélsőségesekkel szemben. Törökországot 900 kilométer hosszúságú határszakasz választja el Szíriától, s kétmillióan menekültek az ország területére a szíriai polgárháború elől.

Tegnap katonai egyenruhába öltözött fegyveresek 18 török munkást raboltak el Irakban, akik stadionépítési munkálatokban vettek részt Bagdadban. Az akciót eddig egyetlen szervezet sem vállalta magára.

Blokkolhatja a hamis szoftvert a Windows

A Windows 10-et használóknál a Microsoft - a szolgáltatási szerződésben foglaltak szerint - jogosult a nem jogtiszta programok letiltására. Sőt, a gyanús hardvereket is blokkolhatja a rendszer - adta hírül a hvg.hu.

Azzal, hogy valaki elfogadja az egy hónap alatt 75 millió gépre telepített Windows 10 felhasználási feltételeket, tulajdonképpen feljogosítja a Microsoftot arra, hogy az operációs rendszer automatikusan letiltsa a nem jogtiszta szoftvereket, sőt, a nem eredeti hardvereket is. A WinBeta magazin szerint jó esély van rá, hogy ezt a Microsoft a saját üzlete fellendítésére használja majd, vagyis arra, hogy gépről el tudja távolítani például az xboxos játékok kalózmásolatait. A hardveres rész esetében egyelőre nem tudni, hogy mi számíthat "nem hitelesített" kiegészítőnek.

Kapcsolódó
Hamarosan debütál a Windows 10