Nyugalom van az osztrák pályaudvarokon

Nyugodt a helyzet az osztrák vasúti pályaudvarokon, csaknem kétszáz ember töltötte az éjszakát a bécsi Westbahnhofon és a salzburgi főpályaudvaron - közölte az osztrák vasúttársaság (ÖBB) szóvivője.

A pályaudvarokon tartózkodó migránsokat a Vöröskereszt és a Caritas segélyszervezetek látták el. Az ÖBB szóvivője délelőtt úgy tájékoztatta az MTI-t, hogy nagyon kevés, nagyjából húsz migráns tartózkodik a bécsi Westbahnhofon. A Caritas segélyszervezet szóvivője, Martin Gantner az APA osztrák hírügynökségnek valamivel később azt mondta, hogy ötven és hatvan közöttire tehető a jelenleg a bécsi pályaudvaron lévő menekültek száma. Elmondta: a menekültek közül néhányan le sem szálltak a vonatról, hogy rögtön tovább tudjanak utazni Németország fele.

A Westbahnhofon már nem adományokat, hanem segítőket keresnek, többek között egy Facebook-csoportban lehet jelentkezni a pályaudvaron bevethető önkéntesek közé, a Doodle nyilvános szavazó szolgáltatást működtető oldalon pedig vasárnap estig már óráról órára beosztották maguk között az önkéntesek, hogy mikor teljesítenek "szolgálatot" a Westbahnhofon.

Roman Hahlsinger bécsi rendőrségi szóvivő azt közölte az MTI-vel, hogy szerdán a Budapestről jövő vonatok menetrend szerint érkeznek Bécsbe. Naponta tizenkét vonat jár a magyar és az osztrák főváros között, az osztrák vasúttársaság (ÖBB) csaknem száz alkalmazottal segíti a helyszínen a migránsok eligazítását. A vasúttársaságot biztosították arról, hogy a vonatok nem túlzsúfoltan indulnak el Budapestről, így a magyar-osztrák határon, Hegyeshalomnál zökkenőmentes lesz a szerelvények átadása az osztrák hatóságoknak. Az ÖBB szerdától a pályaudvarokon arab nyelven is tájékoztatja az utasokat a hangosbemondón.

Helmut Marban burgenlandi rendőrségi szóvivő délelőtt úgy tájékoztatta az MTI-t, hogy szúrópróbaszerűen szerdán is folytatódott a gépkocsik ellenőrzése az osztrák-magyar határ térségében az embercsempészek kiszűrése érdekében. A szóvivő elmondta: az akció vasárnap esti kezdetétől szerda reggelig 24 embercsempészt fogtak el, akik összesen 239 menekültet szállítottak.

Burgenland tartományban kedd reggel és a szerda reggeli órák között 307 migránst tartóztattak fel. Ez a szám a súlyponti akció mellett az egyéb ellenőrzések eredményét is tartalmazza. Az ellenőrzés főként Nezsider (Neusiedl am See) járást érinti, valamint az A4-es autópálya határhoz közeli szakaszát Miklóshalmánál (Nickelsdorf). Gerald Panglnak, a tartományi rendőrség másik szóvivőjének tájékoztatása szerint szerdán délelőtt 50-60 migránst láttak el a járási elsősegélynyújtó helyen.

Az osztrák belügyminiszter a Die Presse című osztrák napilap szerdai számában megjelent interjújában azt hangsúlyozta, hogy illúzió lenne azt gondolni, hogy kerítéssel vagy fallal fel lehet tartóztatni a menekülteket. A magyarországi kerítéssel kapcsolatban Johanna Mikl-Leitner elmondta: neki más elképzelései vannak Európáról.

A gépjármű-ellenőrzéssel kapcsolatban hangsúlyozta: tudja, hogy a csempészek más útvonalat fognak keresni. Szerinte a csempészek tevékenységét úgy kell "megszüntetni", hogy az uniós határok mentén központokban regisztrálnák a menekülteket, és onnan történne az emberek elosztása, vagyis lehetővé tennék a menekültek legális bejutását az unióba.
Bécs érseke, Christoph Schönborn azt közölte, hogy a menekültek elszállásolására az egyházmegye ezer helyet biztosít a következő hetekben. Az érsek egyúttal azt kérte a katolikus papoktól és a többi egyházmegyétől, hogy ők is ajánljanak fel befogadóhelyeket.

Szerző

Ponta: képtelenség lezárni a határokat

Románia nem "ül ölbe tett kézzel", határőrizetét megerősítette, de a határok lezárása képtelenség - jelentette ki Victor Ponta kormányfő a román diplomácia éves értekezletén az Európát elözönlő bevándorlókra utalva.

A szociáldemokrata miniszterelnök Traian Basescu volt államfő kijelentésére reagált, aki egy interjúban kifejtette: Romániának el kellene utasítania a menedékkérők átvételét más uniós országoktól, mert nem lenne képes integrálni őket.

"Azt állítani, hogy a muzulmánok mind terroristák, ez demagóg, populista képtelenség. Mint ahogy az is, hogy zárjuk le a határokat, ne fogadjunk be senkit. De amikor a románok szabadon utazhattak Európába, az tetszett, igaz? Nekünk európai politikát kell folytatnunk" - reagált Basescu kijelentésére a román kormányfő.

Hozzátette: a legfelső védelmi tanács dönti majd el, milyen álláspontra helyezkedik Románia a menekültek és bevándorlók ügyében.

Szerző

Itt gyártották a magyar NATO-kerítést

Publikálás dátuma
2015.09.02. 15:48
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Egy málagai gyárban készítették a drótkerítést, amelyet a magyar szerb határon építettek ki - közölte szerdai cikkében az El Mundo című konzervatív spanyol napilap.

José María Gómez, a Mora Salazar cég szóvivője elmondta, hogy Európában ez az egyetlen vállalat, amely ilyen acélpengékkel ellátott drótkerítést -úgynevezett NATO-kerítést - gyárt, hozzátéve, hogy a telepítésben sosem közreműködnek. Mint mondta, az ő terméküket helyezték el az észak-afrikai spanyol enklávék, Ceuta és Melilla határnál, de szállítanak egyebek közt Görögországba, Romániába, Marokkóba. Példaként említette, hogy ezt a típusú szögesdrótot például börtönök, nukleáris erőművek, repterek védelmére használják.

A lap felidézte Jorge Fernández Díaz spanyol belügyminiszter korábbi nyilatkozatát, miszerint ezek a pengék enyhe, felszíni sérüléseket okoznak. Majd megszólaltatta Mikel Araguást, az Acoge Andaluzía nevű menekülteket segítő szervezet főtitkárát, aki elmondta: a múlt héten például súlyos vágási sérülésekkel került kórházba került két fiatal, akik át akartak jutni Marokkóból Ceutába. Az esetek többségében a kezek és a lábak sérülnek, de világos, hogy ez sem gátolja meg a menekültek abban, hogy elkerüljék a kerítést - jelentette ki. A marokkói-spanyol határokon felállított kerítéseken minden évben tízezrek próbálnak meg átjutni.

Szerző