Előfizetés

További bevetéseket ígér Törökország

A török parlament szeptember 3-án rendkívüli ülést tart, amelyen meghosszabbítják a török légierő bevetését szíriai és iraki célpontok ellen. Hétvégén bejelentették, hogy a török légierő első ízben hajtott végre közös bevetéseket az Egyesült Államokkal az Iszlám Állam (IS) szíriai célpontjai ellen.

A parlamenti döntés különösen Recep Tayyip Erdogan elnök számára fontos, hogy a november elsején esedékes választásig fenntartsa a háborús feszültséget, s ezzel a voksok maximalizálására törekedjék. Ez a stratégia azonban vélhetően kudarcot vall. A legutóbbi felmérés szerint ugyanis a kurd mérsékelt párt, a HDP 14,7 százalékon áll, s már csak egyetlen százalék választja el a nacionalista MHP-tól. A felmérések tanúsága szerint a kurd párt népszerűsége nemhogy nem csökken, hanem inkább nő, s ha bekerül a parlamentbe, akkor ismét le kell mondania az abszolút többségről Erdogannak, s nem tudja módosítani az alkotmányt, így elnöki köztársaságot sem tud bevezetni.

A HDP egyébként 13,1 százalékot szerzett a június elején megrendezett választáson, ami 80 mandátumra volt elég. A Metropoll intézet szakértője, Özer Sancar a török médiában elmondta, hogy ha a HDP továbbra is ilyen ütemben növeli népszerűségét, a harmadik számú politikai erővé léphet elő Törökországban. A török rendőrség folytatja razziáit az Egyesült Államokban élő hitszónokhoz, Fethullah Gülenhez köthető célpontok ellen. Ezúttal Ankarában a Koza Ipek nevű vállalatnál tartottak házkutatást. Azzal vádolják a céget, hogy „anyagi támogatást nyújtott Gülen terrorista szervezetének”.

Porig rombolta az IS a templomot

Bár hétfőn még kérdéses volt, műholdas felvételek alapján keddre megerősítették, hogy az Iszlám Állam porig rombolta Palmürában a vihar és a megtermékenyítő eső főníciai istenének szentelt Bél templomát. Az ENSZ műholdas programjának, az Unosatnak az elemzői eloszlatták a kétségeket. "A felvételek világosan mutatják, hogy a kétezer éve szinte teljesen épségben megőrzött történelmi emlék megsemmisült, főépületéből szinte semmi nem maradt" - közölte a BBC-vel Einar Bjorgo, az Unosat vezetője.

Egy közeli oszlopsort szintén a földdel tettek egyenlővé a műholdkép szerint. Az IS néhány nappal korábban az UNICEF világörökség listáján szereplő római kori Baál-Samin templomot pusztította el Palmürában. A szíriai polgárháború kirobbanása előtt évente 150 ezer turista tekintette meg a műemlékeket.

Damaszkusznál folyik a harc
Az Iszlám Állam harcosai hétfőn Damaszkusz egyik külső kerületében küzdöttek a szíriai lázadókkal - közölte a londoni székhelyű Szíriai Emberi Jogi Megfigyelő Csoport. Rami Abdel Rahman, az emberi jogi szervezet vezetője szerint az IS minden eddiginél közelebb jutott a szíriai főváros központjához, két további utcát foglaltak el a Damaszkusz déli részén fekvő Kadam negyedben. Az IS már 2014 júliusa óta állásokat foglal el a szomszédos al-Hadzsar al-Asvad negyedben. A lázadók ellenőrzése alatt álló Kadam negyedben 15-en vesztették életüket.

Emléktábla Sir Nicholas Wintonnak

Publikálás dátuma
2015.09.02. 07:14
FOTÓ: Molnár Ádám
Emléktáblát avattak kedden Budapesten, a Dohány utcai zsinagóga kertjében a brit Sir Nicholas Wintonnak, aki a második világháború kitörése előtti hetekben több száz kelet-európai zsidó gyermeket menekített Nagy-Britanniába. 

Gordon Gábor, az Élet Menete Alapítvány kuratóriumi elnöke az emléktábla leleplezése előtt elmondta: Sir Nicholas Winton 1938-ban járt Csehszlovákiában, ahol szembesült a németek elől menekülők táboraival. Ekkor kezdte el szervezni - előbb a prágai brit nagykövetségről, majd egy prágai szállodában kialakított irodából, végül Londonból - mentőakcióját. Néhány hónap alatt 669 zsidó gyermeket juttatott Prágából Londonba, ahol brit családoknál helyezte el őket.

Új szabályok védik az előfizetőket

Publikálás dátuma
2015.09.02. 07:14
Kétoldalú szerződésmódosításra csak a felek ténylegesen egyező akarata esetén kerülhet sor FOTÓ: EUROPRESS/THINKSTOCK
Életbe léptek a tévé-, internet- és telefon-előfizetőket védő új szabályozások, ezentúl a szerződéskötés, módosítás és a szerződésbontás is egyszerűbb lesz, a szolgáltatóknak nagyobb felelősséget kell vállalniuk. A hatóság szerint az új rendelet hatékonyabb fellépési lehetőséget teremt a tisztességtelen, az előfizetőknek és a piacnak egyaránt ártó szolgáltatói gyakorlatokkal szemben.

Szinte teljesen megújulnak az előfizetői szerződésekre vonatkozó hírközlési szabályozások a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság új rendeletének értelmében. A hatóság tájékoztatása szerint a jogszabályváltozások legfőbb célja, hogy a korábbiaknál jóval erősebb jogi védelmet nyújtsanak a felhasználóknak az előfizetői szerződések megkötésével, módosításával, megszüntetésével kapcsolatban. Nagyobb hangsúlyt kap a szolgáltatók felelőssége, a kiskorúak védelme is. A szolgáltatóknak szeptember elsejétől kell alkalmazniuk az új szabályokat.

Ezentúl sokkal átláthatóbbak lesznek az általános szerződési feltételek és valamennyi, előre látható költséget is mindenképp ismertetni kell. A szerződés változásai annak megkötése után is jól nyomon követhetők lesznek, a kétoldalú szerződésmódosításra pedig csak a felek ténylegesen egyező akarata esetén kerülhet sor, az előfizetők hallgatásával nem lehet "észrevétlenül" módosítani. Határozatlan idejű szerződés egyoldalú módosításakor a szolgáltatók csak akkor változtathatják a szolgáltatás díját, ha azt meghatározott költségnövekedés vagy az infláció indokolja, és az emelés indokáról is tájékoztatniuk kell az előfizetőket.

A mobiltelefon-, mobilinternet-, műholdas és földfelszíni digitális televízió szolgáltatásoknál az előfizetők a szolgáltatásnyújtás megkezdésétől számított 14 napon belül felmondhatják a szerződést, ha a szolgáltatás nem, vagy nem megfelelően működik. A szerződés megszűnésének költségeit ebben az esetben a szolgáltatóknak kell állniuk. Hívásindításkor a hívás díjmentes megszakítására a telefonszolgáltatók ezentúl kötelesek legalább 5 másodpercet biztosítani a hívó fél számára a korábbi 3 másodperc helyett a hangpostára irányítás előtt. Automatikus kötbér is jár majd az előfizetőknek a hibaelhárításról és a szolgáltatás újbóli elérési lehetőségéről szóló értesítés késésekor vagy elmaradásakor.

Az előfizetők a jövőben akkor is jogkövetkezmények nélkül felmondhatják a határozott idejű szerződést, ha a szolgáltatás minősége hosszabb időn keresztül rendszeresen rossz, a szolgáltató a szerződés lényeges tartalmát jogsértően módosítja - például díjat emel -, vagy a szerződésben szereplő műsorcsatornák közül akár csak egyet is jogsértően kivesz. Ezen felül a kiskorúak védelme érdekében az internet-szolgáltatók kötelesek a honlapjukon könnyen megtalálható helyen közzétenni a káros tartalmakat szűrő szoftverek elérhetőségét és a használatukra vonatkozó tájékoztatást.

Az új szabályozással kapcsolatban - a szolgáltatót érintő változásokról, az ügyfelek tájékoztatásáról - szerettük volna megkérdezni a Telenor Magyarország Zrt.-t, megkeresésünkre lapzártánkig nem kaptunk választ.