Előfizetés

Hatan haltak meg a tűzijátékgyár robbanásakor

Hatra nőtt a halálos áldozatok száma egy északkelet-spanyolországi tűzijátékgyárban történt robbanás után - közölte kedden a spanyol csendőrség.

Kedd hajnalban megtalálták annak az eltűnt munkásnak a holttestét is, akit fél napja kerestek a hatóságok a Zaragoza egyik külső kerületében történt robbanás után. A gyárban dolgozók közül hatan kerültek kórházba, közülük három ember állapota súlyos, többségük füstmérgezést, égési sérüléseket szenvedett. A könnyű sérültek egyike már elhagyhatta a kórházat.

A szemtanúk beszámolói szerint a hétfő kora délután történt hatalmas robbanást még 9 kilométerre a gyártól, Zaragoza belvárosában is hallani lehetett, és az épületből felszálló hatalmas füstoszlop is messziről látszott. A több televíziós csatornán is bemutatott légi felvételeken jól látszik, hogy a 12 hektárnyi területen elhelyezkedő gyár mintegy fele megsemmisült a robbanásban.

Az Antenna 3 nevű csatorna néhány héttel ezelőtt forgatott az Európában az egyik legjelentősebbnek számító tűzijátékgyárban, amely 1860 óta készít pirotechnikai eszközöket és a világ minden tájára szállítja termékeit. Megmutatták, hogy a gyár nem egyetlen nagy, hanem 38 különálló kis épületből áll, ezek egymástól több méter távolságban helyezkednek el, és mindegyikben egy-egy munkás dolgozik. Erre épp a balesetek megelőzése miatt van szükség, azért, hogy egy esetleges robbanás esetén a lehető legkisebb legyen a kár - részletezte az egyik ott dolgozó, hozzátéve, hogy mivel robbanóanyaggal dolgoznak, a legkisebb szikra is végzetes lehet.

A tűzijátékgyár történetében hasonló méretű tragédia még nem fordult elő. Az ABC című napilap úgy tudja, eddig öt baleset történt a gyárban és ezeknek összesen 10 halálos áldozata volt. A hétfői robbanás okát még vizsgálják a hatóságok.

Kapcsolódó
Robbanás egy tűzijátékgyárban - Elképesztő videó!

Átvágta a drótakadályt a DK-s politikus - Fotók!

Publikálás dátuma
2015.09.01. 14:49
FOTÓ: szegedma.hu
Szabálysértési eljárást követett el a röszkei GYODA szimbolikus átvágásával Kakuk György DK-s politikus, aki egy szerb újságíróval „Állítsátok meg az őrületet, mutassatok szolidaritást!” címmel tartott sajtótájékoztatót - írja a szegedma.hu.

Közös sajtótájékoztatót tartott a gyorstelepítésű drótakadály (GYODA) magyar és szerb oldalán a szerb Milica Mancsics Sztojkovics és Kakuk György újságíró, a DK elnökségi tagja, aki végigjárta a migránsok útvonalát Görögországtól a magyar államhatárig. „Állítsátok meg az őrületet, mutassatok szolidaritást” – jelentették ki. Szerintük a kerítés praktikus haszna mérhetetlen, úgy értékelték, hogy a GYODA magyar és szerb embereket választ szét, s Kakuk György azt mondta, hogy adjunk egymásnak segítő kezet, mivel a szerb és a macedón emberektől is elválaszt bennünket a kerítés. „Ezzel gigantikus középső ujjat mutatunk nekik” – közölte.

FOTÓ: szegedma.hu

FOTÓ: szegedma.hu

Hozzátette, azonban egyszer ez elmúlik, és továbbra is itt kell élniük a magyar, a szerb és a macedón embereknek. A DK elnökségi tagja és a belgrádi újságíró európai uniós kezdeményezést akar, hogy a migránsproblémát kezeljék, mivel mint mondják, ahonnan ezek az emberek jönnek, azok a területek élhetetlenné váltak.

FOTÓ: szegedma.hu

FOTÓ: szegedma.hu

Kakuk György és Milica Mancsics Sztojkovics szimbolikusan átvágta a GYODA-t, amiért a DK információi szerint ezt követően a rendőrök megmotozták a párt elnökségi tagját, őrizetbe vették, és Szegedre szállították. Az esetet egyébként Kakuk György úgy értékelte, hogy az egyenruhások teljesen szabályszerűen jártak el az drótátvágásos akciója kapcsán. A DK-s politikus és a belgrádi újságíró célja egyébként az volt, hogy a 71 menekült tragikus halála után kifejezzék szolidaritásukat a menekültekkel, illetve humánus bánásmódot követeljenek a határsértőknek - írja a lap.

Fidesz: a DK mindenkit beengedne
Kakuk György akciójára így reagált a kormánypárti frakció:
A DK elnökének családi cége a Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottságtól kapja a pénzét, így "nem meglepő, hogy Gyurcsányék az Európai Unió bukott bevándorláspolitikáját szajkózzák".
"A Demokratikus Koalíció bevándorláspárti politikája az, ami veszélybe sodorja hazánkat. Ha rajtuk múlna, mindenkit beengednének Magyarországra és az Európai Unióba. Ez pedig nem megoldás, hanem maga a probléma" - írta közleményében a kormánypárti képviselőcsoport.

Hende: fegyverrel nem oszlatnak fegyverteleneket

A honvédelmi törvény módosítása sem fogja megengedni fegyvertelen tömeg fegyverrel való oszlatását - szögezte le Hende Csaba honvédelmi miniszter kedden az Országgyűlés nemzetbiztonsági, valamint honvédelmi és rendészeti bizottságának együttes ülésén.

A tárcavezető elmondta: ha a helyzet úgy kívánja, és a kormány, illetve az Országgyűlés jóváhagyja, számos plusz feladatot vállalnak a Magyar Honvédség katonái a déli határszakasz védelmében. Példaként logisztikai, egészségügyi, katonai rendészeti feladatokat, közös járőrözést említett. Közölte továbbá, hogy bevethetnek pilóta nélküli légi felderítő eszközöket, segíthetik a migránsok nyilvántartásba vételét, vállalhatnak légtér-ellenőrzési és humanitárius feladatokat, és ha szükséges, tolmácsokkal is közreműködnek. Ha ezen intézkedésekre szükség lesz, a műszaki határzár építésében részt vevő katonákon felül mintegy 3000-3500 katonával járul hozzá a déli határ védelméhez a Magyar Honvédség - mondta Hende Csaba.