Előfizetés

Ohio megsértődött Obamára

Publikálás dátuma
2015.09.01. 11:07
FOTÓ: Handout/Getty Images
Ohio államban zokon vették, hogy Barack Obama jóváhagyta Alaszka, s egyben az Egyesült Államok legmagasabb hegycsúcsának átnevezését. 

A 6178 méter magas alaszkai csúcsot 1917-ben William McKinley elnökről nevezték el. McKinley elnök ohiói születésű volt, s soha nem is járt Alaszkában. Alaszkai honatyák régóta sürgették, hogy a hegycsúcs kapja meg azt a nevet, amelyen a helybeliek generációk óta emlegették: Denali. Lisa Murkowski alaszkai republikánus szenátor köszönetet mondott az elnöknek, amiért a névváltoztatással elismerte az alaszkai őslakos athabascan népet.

John Boehner republikánus házelnök ugyanakkor nyilatkozatban jelezte csalódottságát, mondván, McKinley elnök teljesítményét ismerte el a kongresszus a névadással. John Kasich, Ohio állam kormányzója, aki pályázik a republikánus elnökjelöltségre, úgy vélte, Obama túllépett elnöki hatáskörén, amikor egyoldalúan megváltoztatott egy kongresszusi döntést.  

F-22-esek gyakorlatoztak Lengyelországban

Publikálás dátuma
2015.09.01. 10:55
F-22-es raptor. Illusztráció: Thinkstock
Amerikai F-22-es harci gépek gyakorlatoztak tegnap Lengyelországban. Az F-22-es Raptor a világ legfejlettebb és legdrágább harci gépe. A lengyelországi Laskban két Raptor mutatkozott be, valószínűleg abból a négyből, amely néhány napja érkezett meg Németországba, a Spangdahlem légitámaszpontra.

A Raptorokat egy C-17-es Globemasterrel és 60 főnyi kiszolgáló személyzettel együtt a floridai Tyndall légibázisról vezényelték át az európai kontinensre

A Pentagon egy hete jelentette be, hogy az ukrajnai orosz beavatkozás miatt aggódó szövetségesek megnyugtatására F-22-eseket vezényelnek Európába. Az F-22-esek lopakodó borítással készülnek, azaz a radarok számára láthatatlanok. Az együléses, kétmotoros, taktikai harci gépek egyenként 143 millió dollárba kerülnek. A Raptorokat a Lockheed és a Boeing közösen fejlesztette, 2005-ben állították hadrendbe az Egyesült Államokban. Az európai tréning egyik célja, hogy kiderüljön, hogyan tudnak együttműködni az ötödik generációs harci gépek az európai szövetségesek légierejével.

Tűzpárbaj a Nyugati-parton - Terroristák őrizetben?

Összecsapásba torkollott keddre virradóra az izraeli biztonsági erők fellépése a Nyugati-parton. Az AP amerikai hírügynökség rámalláhi keltezésű jelentése szerint az izraeliek egy Hamász-vezetőt vettek őrizetbe, bátyjával együtt – a két férfit terrorcselekmények elkövetésével gyanúsítják.

A letartóztatásra érkező alakulatot fegyverropogás fogadta Dzsenin városában. A kialakult tűzpárbajban öt palesztin vesztette életét. A Jerusalem Post úgy értesült, egy izraeli katona is megsérült a tűzharcban, egy haifai kórházba szállították. Palesztin források szerint az izraeli rajtaütés fő célja Sejk Baszim Szaadi, az Iszlám Dzsihád egyik tagjának elfogása volt, egyes hírek szerint nem találták meg, más jelentések szerint viszont szintén elesett az összecsapásban. Az izraeli fegyveres erők nem erősítették meg az összecsapás hírét, sem az áldozatok számát.

Dzsenin jó pár évig a szélsőséges palesztin mozgalmak egyik erőssége volt, de az utóbbi időben a Palesztin Hatóság viszonylag kézben tudta tartani az események irányítását a körzetben.