Előfizetés

Botrány a zsidó fesztivál nyitóestjén - Videó!

Publikálás dátuma
2015.08.31. 16:14
Tegnap hivatalosan is elkezdődött a Zsidó Kulturális Fesztivál. Forrás: Facebook
A Zsidó Kulturális Fesztivál körül kialakult konfliktus miatt lemondott posztjáról Böjte József művészeti vezető. Azután jelentette be távozását, hogy Latorcai Csaba a Miniszterelnökség helyettes államtitkára nem tudta elmondani beszédét az esemény nyitónapján, a közönség ugyanis tapssal és lábdobogással belé fojtotta a szót, mert bocsánatkérésre szólított fel amiatt, hogy a fesztiválon nem engedték szerepelni Petrás Mára énekesnőt, aki olyan szélsőséges helyeken lépett fel, hogy tiltakozás támadt ellene.

A posztjáról lemondott Böjte József a megkeresésünkre a következőket mondta. „Latorcai Csaba arról beszélt, hibát követtünk el azzal, hogy lemondtuk Petrás Mária fellépését, és bocsánatot kellene kérni. Mi arra hivatkoztunk, hogy fellépett olyan szélsőjobboldali rendezvényeken, amelyeket a mi közönségünk nem tolerál. A dologhoz hozzátartozik, hogy a Budapesti Zsidó Hitközség meg a fesztivál facebook oldalán elindult az anyázás, hogy miért hívunk meg mi szélsőséges rendezvényeken fellépő nőt. Én azt feleltem, hogy ez nem igaz, utánanéztem az interneten, nem találtam semmi nyomát semminek. Fellépett viszont a Carnegie Hall-ban Schiff Andrással, akiről köztudomású, hogy milyen állásponton van a kormánnyal szemben. Cikket írtam arról, hogy nem igazak ezek az állítások, hagyják abba a tiltakozást, és fogadják szeretettel az énekesnőt. Na, erre engem kezdtek anyázni a facebookon, és küldtek konkrétumokat. Kiderült, hogy Petrás fellépett Hegedűs Lóránt szervezésében annak a Bakay Kornél régésznek a születésnapi buliján, aki Horthy és Szálasi kiállítást rendezett Kőszegen. De részt vett a Vass Albert maratonon is. Vass Albert műsora is van, egy színésszel együtt. És részt vett bizony a Magyar Szigeten is, pont ezzel a Vass Albert műsorral, még táncházat is vezetett ott. Ezek olyan rendezvények, amelyek nem tolerálhatók a mi közönségünknek. Azt kértem Hamar Dánieltől, a Muzsikás Együttes képviselőjétől, hogy mondjuk le Petrás fellépését, értse meg, hogy felháborodás van miatta. Ha fellép, biztosan tüntetés lett volna ellene. Ha Latorcait ki tudták tapsolni, akkor egy énekesnőt simán lenyomnak a színpadról. Hamar azt mondta, ha ekkora az ellenérzés, akkor ő inkább lemondaná a koncertet, tehát közösen lemondtuk. Erről közleményt adtunk ki. Megnyugodott mindenki. Jobbról viszont elindult az anyázás, hogy mi a mezei szép virágszálat belepocskondiázzuk a „kultúrmocsokba”, mert hogy egy olvasói levélnek felültünk. Nem ennek ültünk fel, a konkrétumok miatt született ez a döntés. Ha valakinek az édesapját és az édesanyját megölték, akkor joga van ahhoz, hogy a zsinagógájában ne szeressen egy ilyen rendezvényeken résztvevő embert. A közönség pedig egyszer csak megunta, hogy Latorcai elkezdte felszólítani a BZSH-t, hogy kérjen bocsánatot. Kitapsolták, nem tudta végig mondani a szövegét. A közönség tehát legitimálta a mi véleményünket, hogy nem kell bocsánatot kérni. Miért is kéne?”

Arra a kérdésre, hogy akkor miért mondott le Böjte József ezt válaszolta,” a vezetőség összeült. Ami történt, azt kifejezetten a kormány támadásának tartják, és ők hosszútávon együttműködésben vannak a kormánnyal. Úgy gondolták, hogy ebből baj lesz. Nem lesznek meg a zsinagóga, a temető fejlesztések, valami gesztust kéne tenni. Mondtam, hogy oké, akkor én felállok. És akkor felálltam, de azt nem fogadom el, hogy bocsánatot kérjünk. Én sem kérek bocsánatot, de abban bízom, hogy a hisztéria ezzel megszűnik, fejezte be Böjte József.

Latorcai a beszédében például ezt mondta: „a magyar és a zsidó kultúra egymás mellett élését szépen szimbolizáló programja azért marad el, mert egy ellenőrizetlen dokumentum – olvasói levél – alapján, olyan bélyegeket akartak ragasztani egy köztiszteletnek örvendő művészre, Petrás Máriára, ami emberileg, erkölcsileg messze áll tőle, ugyanakkor alkalmas volt arra, hogy nevét besározzák és kárt tegyenek ennek a fesztiválnak is”. Az MTI Böjte lemondásáról tudósít, részleteket közöl a helyettes államtitkár beszédéből, de arról hallgat, hogy a botrány miatt nem tudta végig mondani. Számos portál ugyanakkor videofelvételt is közöl arról, ahogy a helyettes államtitkárba fojtják a szót és ahogy távozik a pulpitusról.

Petrás Mária fellépését azután mondták vissza a szervezők, hogy egy, a lapunkban megjelent olvasói levélből kiderült, az énekesnő több szélsőjobboldali rendezvényen is fellépett. Petrás Mária az MTI-nek csütörtökön azt mondta, hogy szélsőséges dolgokban soha nem vett részt, nem szokott bántó énekeket énekelni, pocskondiázni senkit. "Nem szoktam politizálni, tiszteletben tartok mindenkit, felekezettől, nemzetiségtől függetlenül" - fogalmazott. "Ha felkérnek, hogy egy Wass Albert-rendezvényen, egy irodalmi esten énekeljek csángó balladákat vagy erdélyi keserveseket, nem jut eszembe, hogy mögé nézzek, ki szervezte".

1,1 milliárdot költött az OFI egy "középszerű honlapra"

Az LMP szerint az állam  horribilisan pazarló költségvetés mellett egységesítette a tankönyveket, amelyek ennek ellenére a korábbiaknál rosszabb minőségűek lettek.  

Hadházy Ákos, az ellenzéki párt antikorrupciós szakszóvivője, elnökségi tagja hétfőn, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján elmondta, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) 5,6 milliárd forintos uniós támogatást kapott az új tankönyvek elkészítésére és ebből az összegből 1,1 milliárd forintot egy "középszerű honlap" kialakítására költöttek.

A tankönyvek megírására így 4,5 milliárd forint jutott, ami azt jelenti, egy kiadvány átlagosan 70 millió forintba került, ami elfogadhatatlanul magas ár - mondta az LMP politikusa, aki azt is furcsának nevezte, hogy az OFI ebből a keretből mintegy 70 millió forintot fordított egy új iroda kibérlésére.

Hadházy Ákos szerint a pazarló költségvetés ellenére annyira rossz minőségűek lettek az új tankönyvek, hogy sok tanár titokban fénymásolt anyagokból tanít. A megoldást egyértelműen az jelentené, ha ismét verseny alakulna ki a tankönyvpiacon, nem pedig csak egyetlen tankönyv lenne elérhető, ahogy a kommunizmusban is - tette hozzá az LMP elnökségi tagja.

Szijjártó szerint agresszívebbek a menekültek

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfő reggel telefonon egyeztetett Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszterrel a bevándorlással kapcsolatos helyzetről.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közölte: a két tárcavezető egyetértett abban, hogy a visegrádi országoknak egységes álláspontot kell képviselniük. Abban is egyetértés volt a két miniszter között, hogy az európai stratégiának nem a kvótákra kell alapoznia. A közös európai stratégiának képesnek kell lennie arra, hogy az óriási bevándorlási hullámot megállítsa.

Szijjártó Péter tájékoztatta a szlovák külügyminisztert arról is, hogy az idei évben eddig már több mint 150 ezer illegális bevándorló érkezett Magyarországra, és az elmúlt héten "új helyzet állt elő azzal, hogy a bevándorlók egyre agresszívebben lépnek fel a magyar hatóságok képviselőivel szemben" - áll a tárca közleményében.