A VOSZ is egyengeti a keleti nyitás útját

Publikálás dátuma
2015.08.29. 07:25
Liu Tingshan és Demján Sándor FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Főleg a mezőgazdaság, a könnyűipar és az animációs filmgyártás területén keresnek magyar együttműködő partnereket a közel 25 millió lakosú, Magyarország területénél tízszer nagyobb kínai Belső-Mongólia tartományi vezetői, üzletemberei. A küldöttség vezetői tegnap Budapesten a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségével (VOSZ), a Kínai Nemzetközi Kereskedelemfejlesztési Tanácsot (CCPIT) képviselve megállapodásokat írtak alá a kapcsolatok elmélyítéséről

A rendezvényen Demján Sándor, a VOSZ ügyvezető elnöke méltatta Kína Belső-Mongólia tartomány hagyományőrző szerepét. A magyar üzletember emlékeztetett arra, hogy a tartományban élő emberek nehéz természeti körülmények között élnek, de kreativitásuk közismert. Jün Kvanzson, Kína Belső-Mongólia kormányzó elnökhelyettese is utalt arra, hogy a kínai és a magyar üzletemberek jó stratégiai partnerek lehetnek egymásnak. Liu Tingshan, a CCPIT tartományi elnöke arról beszélt, hogy a találkozó is jó alkalmat teremt az üzletemberek számára az együttműködésre. Erről beszélt Tasi Sándor, a Hajdú-Bihar megyei közgyűlés alelnöke is, aki a megye termálvíz kincsére, főként hajdúszoboszlói gyógyidegenforgalmára hívta figyelmet. Mindez beleillik Magyarország keleti nyitás politikájába - emlékeztetett Csutora Zsolt, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára.

Szerző

Hazánkba jön az Electrolux termelése

Publikálás dátuma
2015.08.28. 20:53
Illusztráció: Thinkstock
Az Electrolux háztartási gépgyártó egyik észak-olasz üzeméből Magyarországra helyezik át a hűtűgépgyártás egy részét - jelentette a pénteki olasz sajtó. 

Az Electrolux vezetősége bejelentette, hogy a venetói Suseganában levő gyárából 70 ezer beépíthető hűtőszekrény gyártását helyezik át Magyarországra. Az eddig Suseganában gyártott Cairo típusú, magas műszaki színvonalú hűtőszekrényről van szó. A hírt az Uilm és a Fiom olasz ipari szakszervezet képviselői közölték az Il Gazzettino venetói napilappal.

Az olasz munkavállalók érdekképviseletei szerint a bejelentés meglepő, mivel az Electrolux menedzsmentje azután közölte a termelés áthelyezését Magyarországra, miután a Suseganában levő gyár üzemi tanácsa igent mondott arra, hogy a dolgozók szeptemberben minimum két szombaton hat-hat órát dolgozzanak a jelenlegi szabad szombat helyett.

Az olasz szakszervezetek szerint a termelés egy részének áthelyezése külföldre azt bizonyítja, hogy a vállalat nem kíván tenni az olaszországi termelés és munkahelyek fenntartása érdekében. A szakszervezetek azonnali egyeztetést sürgettek az Electrolux olaszországi vezetőivel, valamint az olasz ipari miniszterrel is. 

Az olasz lapok szerint az Olaszországban gyártott Electrolux hűtőszekrények gyártásának Magyarországra telepítése két éve szerepel a napirenden. Az olasz szakszervezetek tiltakozására felére csökkentették az áttelepíteni kívánt termelési darabszámot, ami korábban 158 ezer volt. 

A svéd Electrolux a háztartási gépgyártás világpiacának 25 százalékát fedi le. Huszonkét gyára van. Olaszországban négy üzemben közel hatezer embert foglalkoztat, akiknek munkahelye 2014 óta már többször veszélybe került. Az Electrolux idén nyáron is magára vonta az olasz szakszervezetek haragját, mivel az egyetlen olasz nagyvállalat volt, amely az egyik legfontosabb olasz ünnepnapon, az augusztus 15-i Nagyboldogasszony ünnepén sem állította le a termelést. A dolgozók önként dönthettek arról, hogy az ünnepnapon dolgoznak-e vagy sem. A több mint ezer munkásból százan mentek el dolgozni. 

Szerző
Témák
Electrolux

33 milliárd megy kastélyok, várak felújítására

Megjelent a Nemzeti Kastély- és Várprogram turisztikai célú fejlesztéseinek felhívása 33 milliárd forintnyi keretösszeggel - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára.

Rákossy Balázs közölte: a várak és kastélyok minimum 50 millió forint, maximum 1,5 milliárd forint támogatásban részesülhetnek, míg a világörökségi helyszíneken elhelyezkedő várak, kastélyok esetében a támogatás elérheti a 3 milliárd forintot is az akár 100 százalékos támogatás mellett.

A programból újulhat meg többek között az egri, a diósgyőri, az esztergomi és a siroki vár is, kastélyok közül pedig például a bicskei Batthyány-kastély és parkja, vagy a szécsényi Benczúr-kastély. Az egyes várakra, kastélyokra vonatkozó fejlesztési elképzeléseket külön-külön szükséges benyújtani kiemelt kiválasztási eljárásrend szerint. Az első támogatási igény benyújtására leghamarabb szeptember végén kerülhet sor.

A támogatható tevékenységek között szerepel többek között az egyedi turisztikai profil kialakítása, ami a helyszín egyediségére építő, a turisztikai élmény alapjául szolgáló innovatív attrakciófejlesztést jelent. Támogatható továbbá az örökséghelyszín eredeti funkciójának bemutatása, illetve az élményszerű látogatás feltételeit biztosító interpretációs és látogatómenedzsmentet célzó fejlesztések, élményelemeket jelentő technikai fejlesztések, interaktív bemutatási formák.

Az uniós támogatás segítségével kialakítható a gyűjtemény bemutatására alkalmas többfunkciós terem, kiállítótér is. Megvalósítható továbbá a nemzetközi vonzerővel rendelkező, az épület történelméhez, funkciójához kapcsolódóan megrendezésre kerülő kulturális, művészeti rendezvények, fesztiválok lebonyolítására alkalmas infrastrukturális feltételek fejlesztése - tette hozzá.

Ide sorolható még a turistafogadás feltételeinek létrehozása, vendégfogadó terek kialakítása, illetve az attrakció üzemeltetéséhez kapcsolódó sajátos ismeretek megszerzését célzó képzés is - közölte az államtitkár.

Szerző