Előfizetés

Közösen támadhatják az IS-t

Teljesültek azok a technikai előfeltételek, amelyek szükségesek voltak ahhoz, hogy Törökország az Egyesült Államokkal közösen vegyen részt az Iszlám Állam (IS) elleni légicsapásokban. Ezt Peter Cook, az Egyesült Államok védelmi minisztériumának szóvivője jelentette be. Hozzátette, néhány nap alatt tudják átültetni a gyakorlatba ezeket az intézkedéseket.

Cook beszélt arról is: az amerikai kormány azt feltételezi, hogy a törökök eltökéltek abban, mihamarabb részt vehessenek a légiakciókban. Előző héten Ashton Carter amerikai védelmi miniszter türelmetlenségét fejezte ki Ankara hozzáállásával kapcsolatban, s nagyobb katonai hozzájárulást követelt a NATO-szövetségestől a dzsihadisták elleni harcban.

A „technikai megállapodás” megszületését török részről Mevlüt Cavusoglu külügyminiszter is megerősítette. Hozzátette, katonai illetékesek hozzák meg a döntést arról, hogy mikor kezdődjenek meg az IS elleni közös bevetések. Az Egyesült Államok harci gépei már több manővert hajtottak végre az incirliki légibázisról az IS ellen azóta, hogy néhány hete Ankara lehetővé tette a bázis használatát az amerikaiak számára.

A villamos csonkolta, az orvosok visszavarrták a 17 éves fiú lábát

Publikálás dátuma
2015.08.26. 10:13
Illusztráció/Thinkstock
Tananyag lesz az az orvosi bravúr, ahogy a János kórház traumatológiai osztályán visszavarrták egy 17 éves fiú levágott lábát - írja a Blikk.

Mint a Népszava is megírta , villamos gázolt el egy fiatalt Budapesten, a Budagyöngye és a János kórház között vasárnap éjszaka, a sérültet életveszélyes állapotban vitték kórházba.A 17 éves fiú a villamos alá szorult, a tűzoltók emelték ki a jármű alól, majd átadták a mentőknek. A többtonnás jármű bokánál levágta a bal lábát, a jobbat pedig darabosra törte.

Az orvosok úgy tűnik, megoldották a lehetetlennek tűnő feladatot, és megóvták a fiatalembert attól, hogy élete végéig műlábbal kelljen boldogulnia.  Bár egy évbe is beletelhet, mire felépül, a fiú kis szerencsével újra tud majd járni, akár futni is - írja a Blikk.

Népművelő tűzijáték

Megtagadnám a bennem egy kicsit még mindig élő gyereket, ha nem várnám Szent Istvánkor az akkor hagyományosan esedékes tűzijátékot. Így történt az idén is. Ezúttal azonban csalódni voltam kénytelen. ha a rendezők megmaradtak volna a jól kitaposott úton, akkor nem írnám e sorokat. Legfeljebb azt állapítanám meg, hogy lehetett volna több, esetleg színesebb. De a 2015. évi rendezők mindenáron újítani akartak. A többség televízión nézte a tűzijátékot - magam is. Nekünk nemcsak bélcsavarodásszerű színtelen fénypontok látványában volt részünk, hanem különböző szövegekben is, amelyek szerencsére a zenével együtt alig voltak hallhatók. Kérem, vegyék tudomásul, hogy Szent Istvánkor a nép nem művelődni, hanem magát a látvány örömét akarja!