Befogadnák az összes hozzájuk érkező szírt a németek

Publikálás dátuma
2015.08.26. 09:49
Fotó: Matthias Rietschel/Getty Images Hírek
Gyökeres irányváltás jöhet a német menekültpolitikában, amennyiben igazak a Vice értesülései, és Berlinben tényleg úgy döntöttek, hogy felrúgják a hatályos EU-megállapodásokat, és befogadnak minden, az országba érkező szír menekültet - írja a 444.hu.

Mint ismeretes, a jelenlegi szabályozás szerint az Unióba érkező menekülteket az első országban, ahova belépnek, regisztrálni kell. Ha pedig átlépnek másikba, akkor vissza kell küldeni őket a regisztráció színhelyére. A német menekültügyi hivatal szóvivője a Vice-nak megerősítette, hogy valóban megkönnyíteni tervezik a szír menekültek Németországban maradását, bár a dokumentum egyelőre csak egy ajánlás. A Vice által megszólaltatott szír menekültek mindenesetre kitörő lelkesedéssel fogadták a hírt, ahogy a Human Rights Watch nemzetközi emberi jogi szervezet egyik vezetője is. (forrás: 444.hu)

Kérdés: ha ez valóban megtörténik, mit lép a magyar kormány? Júniusban, amikor zajlott a csiki-csuki a dublini egyezmény kapcsán ( felmondtuk, nem mondtuk fel, igaz, nem mondtuk fel, csak nem tartjuk be stb.) akkor Kovács Zoltán kormányszóvivő azzal riogatott, hogy tömegével küldhetik majd vissza Németországból a mi határunkon átjövő és itt regisztrált menekülteket. A hajó megtelt - jelentette ki akkor a Die Presse osztrák lapnak Kovács, aki közölte: Magyarország képtelen több tízezer ide visszatoloncolt migráns ellátni.  Vagyis: ha Németország valóban meglépi ezt a rendkívül liberális és emberséges gesztust, egyszersmind ki is húzza a magyar menekültügyi riogató kormánypropaganda egyik fő tartópillérét. Pedig sajtóhírek szerint Orbán Viktor azért nem készül jelentős személycserékre a kormányban, mert jól fut a menekültügy. 

Szerző

Amerikai F-22-eseket vezényelnek Európába

Publikálás dátuma
2015.08.26. 09:24
Forrás: Getty Images
Hamarosan F-22-es Raptor típusú, lopakodó harci repülőgépeket vezényel Európába az amerikai légierő, az Oroszország ukrajnai agressziója miatt nyugtalan szövetségesek iránti szolidaritás jeleként - jelentette be Deborah Lee James, a haderőnemért felelős miniszter a CNN híroldalának keddi közlése szerint.

A légierő legmagasabb rangú civil vezetője elmondta, hogy az F-22-esek Európa-szerte együtt fognak gyakorlatozni az Egyesült Államok partnereivel és NATO-szövetségeseivel, azt kifejezendő, hogy Washington támogatásáról biztosítja szövetségeseit, és elkötelezett az európai biztonság és stabilitás iránt. Deborah Lee James biztonsági okokra hivatkozva nem közölte, hogy mikor szállítják ezeket a harci gépeket a kontinensre.

A 2005-ben hadrendbe állított lopakodó F-22-eseket tavaly év végén küldték első harci bevetésükre Szíriában, az Iszlám Állam terrorszervezet elleni hadműveletekben. A gépek alkalmasak légi harcra és földi célpontok bombázására. Az amerikai légierő ismertetője szerint az egyenként 143 millió dollárba kerülő F-22-esek képessége nem hasonlíthatók egyetlen ismert vagy fejlesztés alatt álló harci gépéhez sem.

A miniszter rámutatott, hogy az F-22-esek Európába küldése csak az egyik eleme azoknak az erőfeszítéseknek, amelyeket a Pentagon a szövetségesek megnyugtatása érdekében tesz. Idén a légierő F-15-ös és A-10-es gépei váltásokban vettek részt európai hadgyakorlatokon. Az amerikai szárazföldi hadsereg és a tengerészgyalogság harckocsikat és páncélozott járműveket telepített több NATO-országba.

Bulgáriában hétfőn 400 amerikai és szövetséges ejtőernyős hajtott végre feladatokat a Gyors Válasz 15 Hadgyakorlat keretében, amely az amerikai hadsereg szerint "a szövetséges ejtőernyős alakulatok legnagyobb hadgyakorlata Európában a hidegháború vége óta". A hadgyakorlaton, amelynek Bulgária mellett Németország, Olaszország és Románia ad helyet, 11 NATO-tagállam 4800 katonája vesz részt. A szeptember 13-ig tartó manőverek csúcspontja szerdán lesz.

Kedden 160, harckocsikkal, tüzérségi eszközökkel és könnyű páncélzatú felderítő járművekkel felszerelt amerikai tengerészgyalogos érkezett Bulgáriába. A tengerészgyalogosok kezdetben három hathónapos váltás erejéig maradnak a balkáni NATO-tagországban.

Szerző

Barbárok

Lehet beszélni háborúról, lehet beszélni békéről. Lehet mindenről beszélni. De azt, ami a minap éjjel történt Ungváron semmiféle épeszű ember megérteni és elfogadni nem tudja. Az ünnep előtt a városunkban összetörték Petőfi Sándor szobrát! Ez már nem az első eset. Valakinek nagyon nem tetszik, hogy az ukrán-magyar kapcsolatok kitűnően fejlődnek, és Magyarország nagyon sokat segít Kárpát-aljának ezekben a nehéz időkben. A megyében nálunk nem háború dúl, hanem bandaháború, ezt mutatják a júliusi munkácsi események. Most meg letörték a szoborról a kard nagyobbik részét. Ugyan ez a barbarizmus már megtörtént 2011-ben, de akkor az ungvári vezetők szavukat adták, hogy ilyesmi nem ismétlődhet meg, felszereltek videokamerákat. Rendőrségi kamerák ide, szép szavak oda, a rongálókat ez nem rettenti vissza. A belügyi szerveknek azonnal kellene intézkedniük.

Szerző