Előfizetés

Cselgáncs-vb - Zámbori Bence helyezetlenül zárt

A 66 kilogrammos Zámbori Bence kikapott a második mérkőzésén, így helyezetlenül zárt az olimpiai kvalifikációs asztanai cselgáncs-világbajnokság keddi napján.

Az U23-as Európa-bajnok budaörsi versenyző a lengyel Aleksander Beta után a 32 között az ukrán Gevorg Hacsatriannal találkozott, aki egy-egy intés után, egy perccel a rendes mérkőzésidő letelte előtt horogdobással a földre vitte őt, és ipponnal nyert. A második nap egyetlen magyarjának a negyeddöntőbe kellett volna jutnia ahhoz, hogy legalább a vigaszágra kerüljön.

Zámbori jelenleg 86. a súlycsoport világranglistáján, a riói szerepléshez a kvalifikáció május 30-i zárásakor az első 22-ben kellene lennie. Szerdán magyar részről Ungvári Miklós (73 kg) és Karakas Hedvig (57) lép tatamira Kazahsztánban.

Storcz Botond: ennyivel Rióban is beérem

Kövér Dávid
Publikálás dátuma
2015.08.25. 08:00
Storcz Botond Tótka Sándor és Molnár Péter teljesítményét emelte ki FOTÓ: NÉPSZAVA
Magyar szempontból nagyszerűen sikerült a vasárnap végét ért milánói olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokság. A magyar csapat három arannyal, hat ezüsttel és négy bronzzal zárta az olaszországi viadalt, emellett 15 kvótát szerzett. Lapunk "vízre szállt" Storcz Botonddal, a válogatott vezetőedzőjével, hogy szakmai szemmel lássuk kajak-kenusaink teljesítményét, s természetesen szó esett a jövő évi riói olimpiáról is.

- Az éremtáblán, a harmadik helyen végzett Magyarország, ráadásul hazánk szerezte a legtöbb olimpiai kvótát (15) a világbajnokságon. Hogyan értékeli a milánói viadalt?

- Elégedett vagyok a csapattal, hiszen a lehető legtöbb riói kvótáért utaztunk ki a világbajnokságra, s ezt sikerült. Emellett az olimpiai számokban összesen hat érmet (két arany, négy ezüst) nyert a válogatott. Ha csak az ötkarikás éremtáblát vesszük alapul, akkor nem a harmadik, hanem az első helyen zártuk a vb-t. Három kvótával szereztünk többet, mint a második helyezett Fehéroroszország, s öttel előztük meg a rivális Németországot.

- Azt nyilatkozta, hogy voltak hiányosságok. Mire utalt?

- Sajnálom, hogy férfi K-1 200 méteren nem sikerült a kvótaszerzés Dudás Miklósnak. A nagyszerű teljesítmény ellenére keresem én is azt, hogy hol tudnánk még javítani. Úgy érzem, vannak még olyan versenyszámok, ahol van esély az olimpiai részvételre.

- Három kvalifikáció hiányzik már csak a teljes létszámból. Részvételt még a jövő májusi, duisburgi pótkvalifikációs versenyen lehet szerezni. A maximálisan megszerezhető indulási jogok száma 18, azaz Magyarország még két férfi és egy női kajakos kvótát gyűjthet. Nagy az esély arra, hogy maximális létszámmal utazik a válogatott Rióba?

- A férfi kenu szakágban begyűjtöttük az összes kvótát. A női kajakosoknál négy riói részvétellel már tökéletesen meg lehet oldani az olimpiát. Milánóban ötöt szereztünk, ez volt a célunk is. Nem biztos, hogy szükségünk van arra az egy kvótára, Londonban is visszaadtuk a hatodik kvalifikációnkat, s csak ötöt használtunk fel. A férfi kajakosoknak kellene még legalább egy riói részvételt kiharcolni, de természetesen az lenne a legjobb, ha mindkettő meglenne.

- Az olimpiai számokban két arany- és négy ezüstérem volt a magyar mérleg. Jövőre hasonló eredménnyel elégedett lenne?

- Ha ezt a teljesítményt sikerül megismételni az olimpián, elégedett lennék.

- Kinek a teljesítményével volt legjobban megelégedve?

– Tótka, Molnár párost emelném ki. Kétszer tudtak egymás után nyerni a vb leggyorsabb távján. Ráadásul nem lehetett hibázni másodszorra sem. A  kvótaszerzők sorrendje nem változott a második futam után, úgyhogy elég lett volna egy kis hiba és „csak” második vagy harmadik helyen érnek célba.

-  Ez különösen nagy teljesítmény volt  miután a páros kétszer egymás után is diadalmaskodni tudott. Amikor kiderült, hogy 40 perc múlva újra vízre szállnak mit mondott nekik?

- Nem beszéltem velük, mert elmentem, hogy megóvjam a futamot. Hüvös Viktor, a fiúk edzője beszélt a párossal. Azt mondta: edzésen is szoktuk ezt gyakorolni, nem lesz gond. És nem is lett…

- Pályafutása során átélt hasonlót?

- Nem. De nem is gyakori. Olyan elő szokott fordulni, hogy visszalőnek egy futamot, de ebben az esetben nagyot hibáztak a szervezők. Ha valaki előbb rajtol, s meg kell ismételni a futamot, akkor hangjelzéssel jelzik. Ez most is megtörtént, csak a szurkolók annyira hangosak voltak, hogy nem lehetett hallani, így két páros kivételével mindenki végigment a távon. Ha keresztbe bemegy, egy motorcsónak a pályára mindenki megáll ötven méternél, de nem ment be senki, ezért gondolom úgy, hogy szervezési hiba történt.

- 2009 után vereséget szenvedett a női kajaknégyesünk 500 méteren, s ezüstérmet szerzett. Ön szerint min múlott az arany?

- Nem tudom megmondani. Nagyon jól felkészül fehérorosz ellenfél győzte le a Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Fazekas-Zur Krisztina, Kárász Anna összeállítású kvartettünket. Ez a második hely jó figyelmeztetés olimpia előtt egy évvel, s biztos vagyok benne, hogy a lányok mindent megtesznek majd azért, hogy jövőre visszavágjanak.

- Kinek a teljesítményével volt legjobban megelégedve?

- Tótka, Molnár párost emelném ki. Kétszer tudtak egymás után nyerni a vb leggyorsabb távján. Ráadásul nem lehetett hibázni másodszorra sem. A kvótaszerzők sorrendje nem változott a második futam után, úgyhogy elég lett volna egy kis hiba és „csak” második vagy harmadik helyen érnek célba.

- Volt olyan versenyző, vagy csapat, akitől többet várt?

- Azt gondoltam, Dudás Mikinek sikerül majd a kvótaszerzés. Ugyan csak egyetlen helyen múlott a kvalifikáció, de pont ezért fájó. De bízom benne, hiszen neki minden esélye megvan arra, hogy jövőre sikerüljön kiharcolnia a riói részvételt.

- Unatkozni nem fognak. Szerdától kezdődik az országos bajnokság, vasárnap pedig az olimpiai kvótával rendelkezők utaznak Rióba, ahol a jövő hét végén kezdődik a 2016-os olimpia tesztversenye. Most először versenyeznek majd az olimpiai pályán?

- Igen. Korábban még nem volt ott kajak-kenu verseny. Éppen ezért lesz jó, mert mindenki megtapasztalhatja, hogy milyenek a körülmények. Megnézzük azt is mennyi idő kell az akklimatizálódásra. Az az egy aggaszt csak, hogy jót még nem hallottam a pályáról.

- Egy ilyen tesztversenyből le lehet majd vonni bármilyen következtetést?

- Nem. Ennek a versenynek az a lényege, hogy minden induló megismerje a pálya adottságait, a körülményeket. Gondolok itt elsősorban arra, hogy milyen a széljárás, mennyire hullámos a pálya, mennyire ragad a víz. Ha ezeket fel tudjuk mérni, könnyebben alkalmazkodunk jövőre hozzá.

Akár perelhetne is a pórul járt öttusázó

K. D.
Publikálás dátuma
2015.08.25. 07:58
Demeter Bence FOTÓ: BUZA VIRÁG
Két riói kvótával zárták a magyarok az angliai öttusa Európa-bajnokságot. A férfiaknál Kasza Róbert, a nőknél pedig Kovács Sarolta szerzett indulási jogot, ám jobb eredmény is születhetett volna. A férfiak hagyományos versenye sokáig jól alakult, de azzal, hogy a negyedik helyen álló Demeter Bencét a lovaglásból kizárták, elúszott az ő kvóta- és éremszerzési esélye, illetve a csapat dobogós reményei is elszálltak.

 A 25 éves sportolót azért zárták ki a lovaglásból, mert a bemelegítő területen - már nyeregbe szállás után - megsérült a lova, és a szabályok értelmében, ha a lovas felszáll a lóra a bemelegítőben, már nincs lehetőség a cserére. Vagyis szabálytalan volt, hogy új lovat kapott, ugyanakkor sérült lóval semmiképpen sem tudott volna értékelhető eredményt elérni. A magyar küldöttség óvott, de beadványát elutasították.

„Úgy érzem nem korrekt ez a szabály - kezdte értékelését lapunknak Demeter Bence. – Negyven éves előíráshoz ragaszkodnak. Lehet, hogy régen visszaéltek vele, rosszabb lovakkal kapcsolatban, de most már sokkal jobban védik az állatokat." A Népszavának azt is elmesélte a sportoló, hogy pályafutása során már volt arra példa, hogy új lovat kapott. „Felültem a négylábúra, majd pár perc után jeleztem, hogy sérült az állat, s rögtön kaptam másikat. Most nem ez történt, mert ugrottam vele. Örülnék neki, ha változtatnának a szabályon, mert a jogot meg lehetne adni mindenkinek, hogy versenyezzen” - nyilatkozta érthető módon rendkívül csalódottan Demeter.

Az öttusázó úgy fogalmazott: utólag nem érdemes az esettel foglalkozni, mert a verseny már lement, s inkább a jövő évi moszkvai világbajnokságra koncentrál, ahonnan még ki lehet harcolni a riói részvételt. „Lehet, hogy ha jogi útra terelnénk az esetet, kapnék valami kártérítést, de az nem vigasztal. Inkább annak örülnék, ha mással ez nem fordulna elő” - mondta a szabálymódosításra utalva. A riói játékokra még a jövő évi világbajnokságon lehet részvételi jogot kiharcolni, illetve a 2016. június 1-jén érvényes világranglistáról töltik majd fel 36-36 fősre az olimpiai mezőnyt. Így a következő évre az a feladat marad Demeter Bencéék számára, hogy a világkupákon, illetve a májusi, moszkvai vb-n jól szerepeljenek.