Előfizetés

BKK-razzia a taxisoknál

Az új taxirendelet augusztus 7-i hatályba lépését követően gyakoribb ellenőrzésekre számíthatnak a személyszállító és taxi szolgáltatók; a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) munkatársai nem is tétlenkedtek, két hét alatt több száz esetben ellenőrizték, hogy a sofőrök betartják-e a kormányrendelet előírásait. A közlekedési cég dolgozói összesen 289 alkalommal ellenőriztek és 118 esetben kellett valamilyen szabálytalanság miatt intézkedniük - írja a vg.hu.

Igaz, ebbe a számba nemcsak a hivatásos taxisok tartoznak bele, a BKK taxi ellenőrei az Uber-sofőrök körében is razziáztak – tájékoztatásukból azonban nem derül ki, hogy a lefülelt sofőrök hányad része hivatásos, erre vonatkozó kérdésünkre nem kaptunk választ. (A BKK az augusztus 7-én hatályba lépett kormányrendelet hatalmazza fel az Uber gépkocsivezetőik ellenőrzésére - szerk.) A BKK-s dolgozók a nap 24 órájában, próbautazásokkal és nyílt ellenőrzésekkel vizsgálják, hogy a szolgáltatók betartják-e az előírásokat.

Ám mivel a BKK nem hatóság, dolgozóik mást nem tehetnek, minthogy munkájuk során felvett jegyzőkönyveiket, észrevételeiket továbbítják a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH), illetve az adóhivatal felé. Eljárást csak az NKH kezdeményezhet, melynek során akár 600 ezer forintos bírságot is kiszabhatnak a szabálytalankodókra, emellett az engedély nélkül taxizó járművezető autóját ki is tilthatják a forgalomból.

Az ellenőrzések során legtöbbször az jelentett gondot, hogy az érintettek nem rendelkeztek érvényes taxiállomás-használati megállapodással. „Mindez azt mutatja, hogy az ellenőrök jól végzik a munkájukat, igyekeznek kiszűrni azokat, akik nem felelnek meg az előírásoknak” – mondta lapunknak Horváth Csaba, a Budapest Taxi ügyvezető igazgatója.

Trükköznek a közmunkásokkal

Zoltai Ákos
Publikálás dátuma
2015.08.25. 07:08

Már írásos bizonyítékunk is van arra, amit eddig is tudtunk: mára gyakorlattá vált az alkalmazottak olcsóbb közmunkában való visszafoglalkoztatása - mondta lapunknak Szél Bernadett. Az LMP társelnöke szombaton tette közzé a pártja által kikért adatokat, melyekkel a Belügyminisztérium lényegében elismerte, több mint 2300 embert foglalkoztattak vissza közmunkásként az elmúlt másfél évben olyan cégeknél, ahonnan korábban elbocsátották az ezeket a munkavállalókat.

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy végezzen átfogó vizsgálatot a közmunkaprogramban, tárja fel a törvénytelenségeket, és biztosítson védelmet a munkájukat féltő dolgozóknak. Szél Bernadett szombaton azt írta: 2014-ben és 2015 első félévében 2303 volt azon közmunkások száma, akiket három hónapon belül foglalkoztatott vissza korábbi munkáltatója. Czomba Sándor erre a társelnök szerint azt mondta, hogy sok az olyan közmunkás, aki munkája elismeréseként később közalkalmazott vagy köztisztviselő lesz, de ezt számokkal nem támasztotta alá. Szél szerint a kormány jobban tenné a probléma eltusolása helyett, ha feltárná a törvénytelenségeket és megvédené a munkájukat féltő dolgozókat. Míg ez nem történik meg egyetlen dolgozó sem érezheti magát biztonságban - fogalmazott.

Nem ez az első "érdekesség" a közmunka-program körül: "kiderült, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) által fenntartott intézményekben az elmúlt négy hónapban 86 százalékkal nőtt a közmunkaprogramban alkalmazott munkavállalók száma. Mindez örvendetes is lehetne, ha valódi létszámnövekedésről, a munkanélküliség csökkentéséről lenne szó" - hozta korábban nyilvánosságra a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke. Mendrey László szerint azonban nem erről van szó, hanem a korábban elbocsátott közalkalmazottakkal - jellemzően a pedagógusmunkát segítő, nem pedagógus végzettségű dolgozókkal - űznek "gusztustalan és etikátlan játékot". Ezzel ezeket az embereket a Klik megfosztja a közalkalmazottsággal járó relatív biztonságtól, kiteszik a nyári szabadság alatti munkanélküliség veszélyének, méltatlanul kizsigerelik és megalázzák őket - írta.

Tanévkezdés sok bizonytalansággal

Publikálás dátuma
2015.08.25. 07:04
Illusztráció: Thinkstock
A kilenc évfolyamos iskola az egyik lehetséges jó válasz a köznevelés tartalmi megerősítésére - mondta Czunyiné Bertalan Judit egy szakmai tanévnyitó konferencián. A köznevelés államtitkár szavai ellenére a kilenc évfolyamos rendszer bevezetésének idejét továbbra is homály fedi. 

Kormányzati körökben korábban 2016-os indulásról is szó volt, ám oktatási szakértők és szervezetek egyöntetűen jelezték: egy év alatt lehetetlen átszervezni az egész oktatási rendszert, a kapkodás pedig súlyos következményekkel járhat. Czunyiné elmondta: a kilenc évfolyamos iskola társadalmi vitája a szakmai egyeztetések után, a "közeljövőben" indulhat.

Hanesz József, a sorozatos botrányairól és hatalmas adósságairól ismert Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) vezetője a konferencián elmondta: a Klik célja a tervezhető és tervszerű működés. Jövőre mintegy 500 milliárdból gazdálkodhatnak, ám mivel júliustól a szakképzés leválásával 300 intézmény került el a Kliktől, a feladatokkal forrásokat is át kellett adniuk. Jelezte: ha a rendelkezésre álló forrást okosan költik el, akkor a büdzsében baj nem lehet. Valószínűleg ennek is köszönhető, hogy 50 százalékkal csökkentik a Klik központi létszámát.

Illusztráció: Thinkstock

Illusztráció: Thinkstock

Mint ismert, a Klik tízmilliárdos tartozást halmozott fel, nyáron a közüzemi számlákat sem tudta fizetni, ezért több iskolában lekapcsolták a gázt és a villanyt. Tanári fizetések - az érettségiztetés után, valamint az óraadó pedagógusoknak járó bérek - is késtek, igaz, ezt Balog Zoltán humánminiszter tagadta, szerinte a béreket mindig időben kapták meg a tanárok. Az Átlátszó Oktatás közérdekű adatigénylésben próbálta megtudni, pontosan mennyi pedagógusnak nem fizetett időben a Klik, az iskolafenntartó azonban még a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság felszólítása ellenére sem árulta el az adatokat. A Klik korábban azt ígérte, még augusztusban fölszámolja adósságait.

Czunyiné tegnap délután átadta az iskolaigazgatói megbízásokat is; több mint 250 régi-új iskolavezető kapott ötéves kinevezést. Az államtitkár köszöntőjében elmondta: az igazgatóknak "egyfajta őrállóként" kell odafigyelniük az iskola, a közösség, a szülők és a tantestület minden egyes rezdülésére. Sajnos nem így történt a Budai Nagy Antal Gimnázium esetében, ahol a tantestület, a diákok és a szülők véleményét semmibe véve Manolovitsné Erdőközi Orsolyát, Czunyiné egyetemi barátnőjét nevezték ki igazgatónak, miközben az iskola közössége a korábbi igazgató pályázatát támogatta.

Oktatók távozhatnak a BKF-ről

Több tanár is felmondott a Budapesti Kommunikációs Főiskolán (BKF), mert úgy gondolják, komoly hiányosságok akadályozzák az oktatást az intézményben - írta az Index. Lemondott posztjáról Szabó Gábor operatőr, a kameraman BA és operatőr művész MA vezetője is - ezt a BKF meg is erősítette. "Úgy ítéljük meg, hogy a feltételek továbbra sem adottak ahhoz, hogy a szeptemberben induló félévben olyan színvonalon tudjunk oktatni, amely a szak akkreditációja, valamint a saját szakmai mércénk szerint elvárható lenne. Ezért akármennyire nehéz is számunkra ezt a döntést meghozni, nem kívánunk tovább tanítani a BKF-en" - írta Szabó egy levélben, állásfoglalásához további 15 tanár csatlakozott.