Óriási tűz: újabb vegyi üzem robbant fel

Robbanás történt helyi idő szerint szombat este egy kelet-kínai vegyi üzemben, a balesetnek legalább 9 sérültje van - jelentette a Hszinhua kínai hírügynökség. Esetleges halálos áldozatokról a hírügynökség nem tett említést.

A baleset helyszíne Santung tartomány Tungfu települése volt. A robbanást követően az üzemben tűz keletkezett. A helyszínre több mint egy tucat tűzoltó autót vezényeltek, s a legfrissebb jelentések szerint a késő esti órákra sikerült a tűzoltóknak megfékezniük a lángokat.

Szemtanúk elmondása szerint Ruixing Chemical telephelyén történt detonáció 2-5 kilométeres körzetben megrengette a földet és a közelben lévő épületeket. Úgy tudni az üzem éppen hogy megkezdte a működését, még toboroztak dolgozókat.

A kínai államtanács (kormány) az ügyben szigorú és teljes körű nyomozást ígért. A Hszinhua jelentése szerint öt vizsgálócsoportot hoztak létre, amelyek a robbanások okát, a felelősséget és az intézményi hiányosságokat kutatja. A vizsgálatok eredményeit a bizonyítékokkal nyilvánosságra hozzák - áll a kabinet közleményében.

Kínában nem ritkák az ipari, köztük vegyi üzemeket érő balesetek, raktártüzek. A legutóbb csütörtökön jelentették a kelet-kínai Anhuj tartomány Hofej városából, hogy egy raktár leégett, a tűz 700 négyzetméteren pusztított. Az északkeleti Liaoning tartományban alig több mint egy hete egy magánkézben lévő kisebb acélgyárban keletkezett nagy robbanás, amit szivárgás okozott. Július végén az északnyugat-kínai Kanszuban gyulladt ki egy petrokémiai vállalat gyára, 3 ember meghalt, négyen megsérültek.

Korábban írtuk: egy héttel ezelőtt a kínai Tiencsint rázta meg hatalmas detonáció, amikor egy vegyi üzem robbant fel. A detonációknak eddig 116 halottja és több száz sebesültje van. Beszámolók szerint ezrével pusztulnak a halak egy Tiencsin melletti folyóban, de a kínai hatóságok szerint ennek nincs köze a vegyianyag-raktár felrobbanásához. A veszélyzóna egyes pontjain, így vízelvezető csövekben a mérgező anyagok jelentős, helyenként a határérték több százszoros koncentrációját mérték.Többen félnek, hogy a hadsereg nem tudta megakadályozni a vegyi anyagok szivárgását.

Szerző
Frissítve: 2015.08.22. 20:52

Nagyot esett az államfőbe vetett bizalom

Publikálás dátuma
2015.08.22. 18:59
FOTÓ: Sean Gallup/Getty Images
Másfél hónap alatt tíz százalékot esett Klaus Iohannis román államfő bizalmi indexe, de még mindig ő legnépszerűbb politikus Romániában - közölte szombaton az Agerpres hírügynökség egy friss felmérés eredményeit ismertetve.

 A CSCI közvélemény-kutató által augusztus elején megkérdezett választópolgárok 59 százaléka mondta azt, hogy bízik az államfőben. A jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) éléről Románia elnökévé választott Iohannis bizalmi indexe tavaly decemberi beiktatásakor 78 százalékos volt, június végén pedig a megkérdezettek 69 százaléka mondta azt, hogy bízik benne. Politikai ellenfele, a korrupciós botrányba keveredett Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök június óta három pontot rontott: benne a megkérdezettek 35 százaléka bízik.

Pártját nem érintette Iohannis népszerűségvesztése: a júniusi felméréshez hasonlóan most is az ellenzéki PNL nyerné a választásokat 41 százalékkal, míg a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) három pontot rontva 37 százalékra esett vissza.

Rajtuk kívül a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jutna be a parlamentbe 5 százalékos támogatottsággal és a Monica Macovei néppárti EP-képviselő, volt igazságügyi miniszter frissen alakult pártja, az M10 is elérné az ötszázalékos parlamenti küszöböt.

A CSCI mostani adatai szerint 3 százalékos támogatottsággal nem jutna parlamenti képviselethez a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE), annak ellenére, hogy alapítójában, Calin Popescu Tariceanu szenátusi elnökben a megkérdezettek 33 százaléka bízik. A Traian Basescu volt államfő védnökségével létrejött, EP-képviselettel rendelkező Népi Mozgalom Párt (PMP) is 3 százalékon áll. A CSCI felmérése szerint Gabriel Oprea miniszterelnök-helyettes pártja, a jelenleg több mint 10 százalékos parlamenti súllyal rendelkező Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) sem jutna be önállóan a parlamentbe, hiszen a megkérdezettek alig 2 százaléka szavazná rá.

A közvélemény-kutatás adatai már közzététele előtt kiszivárogtak. A volt elnökhöz, Traian Basescuhoz közel álló Evenimentul Zilei azt írta: Iohannis térvesztése aligha magyarázható csak azzal, hogy nem volt hajlandó kihirdetni az áfa-csökkentésről szóló törvényt. A lap vezércikkírója szerint az eredmény a választók csalódottságát tükrözi, akik "egy kiegyensúlyozott elnököt akartak, de nem olyat aki, nem ereszkedik le földi dolgokhoz".

Iohannis semmi jelét nem adta annak, hogy vezetni akarná a rábízott országot és látszólag megelégszik az emberei által beszervezett kényelmes interjúkkal és azzal, hogy havonta ellátogathat valamelyik európai fővárosba - kommentálta az államfőbe vetett bizalom visszaesését a román jobboldali lap.

Szerző
Frissítve: 2015.08.22. 20:56

Külföldi rongálta meg az egyik panziót Siófokon - Fotók!

Publikálás dátuma
2015.08.22. 13:31

Egy 37 éves külföldi férfi rongálta meg az egyik siófoki panzió medencéjét és annak környezetét, az elkövető a kerti bútorokat kék színű festékkel locsolta le.

A rendőrök elfogták a férfit és előállították a rendőrkapitányságra. R.K.-t gyanúsítottként hallgatták ki, de a férfi nem adott magyarázatot tettére. A gyanúsított az eljárás további szakaszában szabadlábon védekezhet.

 A rongálásról további fotókat a fő képre kattintva láthat!

Szerző