Dróntilalom a pápaviziten

Még ugyan egy bő hónap hátra van Ferenc pápa tervezett amerikai látogatásáig, az Egyesült Államokban máris teljes erővel folynak az előkészületek. 

Szokás szerint nagy hangsúlyt fektetnek az illetékesek a biztonsági megfontolásokra is: több ezer rendőrt helyeznek majd készültségbe a katolikus egyházfő szeptember végén esedékes philadelphiai vizitje során. A hatóságok elővigyázatosságra oly kiterjedt, hogy friss hírek szerint a látogatás ideje alatt – a Belbiztonsági Minisztérium kérésére – betiltják még a drónok használatát is, pedig újabban e repülő szerkezetek sok tévétársaság fegyvertárában szerepelnek már. 

A tervezett menetrend szerint Ferenc pápa szeptember 26-án mond beszédet a keleti parti nagyvárosban, másnap pedig szabad téren prédikál majd, várhatólag sok tízezres hallgatóság előtt. A drónokon kívül az illetékes légügyi hatóság (FAA) mindenféle egyéb légijármű, helikopter vagy léggömb használatát is betiltotta az események környékén a jelzett időre.

Szerző

Milyen világ ez már? - Csődöt jelentett a Télapó

Csődbe ment Finnországban a Télapó, finn nevén Joulupukki, pontosabban az a lappföldi Dianordia cég, amely működteti Télapó irodáját, ahová évente gyerekek milliói címeznek leveleket, kérve, hogy teljesítse kívánságaikat. A Dianordia mintegy 200 ezer eurós adóságot halmozott fel, elmaradt az adófizetéssel, s így csődeljárást indítottak a vállalkozás ellen – jelentette az AFP hírügynökség.

Évente 100 országból mintegy 300 ezer turista keresi fel Télapó sarkköri irodáját, Rovaniemi településen. A lappföldi vidámparkban számos vállalkozás működik, s a település vezetői fogadkoznak, hogy a Télapó irodája a jövőben is nyitva tart majd.

Jarmo Kariniemi, a cég vezetője is bízik benne, hogy nem kell lehúzniuk a redőnyt, s a jövőben is fogadni tudják a látogatókat. A hátralék felét már sikerült összeszedniük, s remélik, hogy a többi is összejön. A bajok oka, hogy az utóbbi években jóval kevesebben látogatnak el hozzájuk, a gazdasági bajok miatt kevesebb görög, spanyol, olasz és portugál turista érkezik az északi-sarki térségbe. Külön gond, hogy az orosz turisták is elmaradnak, a 2013 decemberi és a 2014 decemberi adatok alapján egyharmaddal visszaesett a számuk. Márpedig a Finnországba látogató külföldiek listáját az orosz turisták vezetik.

Szerző
Témák
csőd Télapó

Sugárkezelést kap Carter

Publikálás dátuma
2015.08.21. 11:25
Carter Libériában 2005-ben - A nevével fémjelzett központ több országban is segíti a rászorulókat Fotó: Chris Hondros / Getty Im
Jimmy Carter tegnap megerősítette, hogy daganatos betegségben szenved, és agyi áttétei vannak. A 90 éves volt amerikai elnöknél tegnap kezdték meg a sugárkezelést. A Carter-központ múlt héten jelentette be, hogy a 39. amerikai elnök rákos. 

Az egykori demokrata elnöknél nemrégiben májrákot diagnosztizáltak, megműtötték, de időközben kiderült, hogy az agyát is megtámadta a kór. Carter sajtóértekezletén bejelentette, hogy jelentősen visszafogja közéleti ténykedését a kezelések miatt. „A betegségem Isten kezében van, imádkozom, s mindenre fel vagyok készülve” – mondta a volt elnök. Orvosai szerint valószínűleg a bőrén jelentkezett először a melanóma, s az támadta meg a máját, s négy ponton az agyában is kimutatták. Három hét alatt négy sugárkezelést írtak elő számára, s immunrendszerét erősítő gyógyszereket is kap. Szakértők szerint sokkal jobbak a volt elnök kilátásai, mint egy évtizeddel ezelőtt lettek volna, a melanóma kezelésében azóta forradalmi eredményeket értek el – írta a USA Today című lap.

Az egykori georgiai mogyorófarmer 1977 és 1981 között állt az Egyesült Államok élén. A demokrata elnököt nem választották újra. Leköszönése óta jelentős jótékonysági, humanitárius tevékenységet végzett, az általa vezetett Carter-központ választási megfigyelőket küld ki, emberi jogi ügyekben lép fel, a volt elnök több közvetítő missziót teljesített. Carter és felesége 1984-től részt vett a Habitat for Humanity, a rászorulók számára megfizethető házak felépítését célzó programban, adományokat gyűjtöttek, s konkrétan is bekapcsolódtak házépítésekbe. A volt elnök érzékeny bőrű, sokat tartózkodott friss levegőn, ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy melanómában szenved.

Szerző