Előfizetés

Két magyar bronz parakenuban

Publikálás dátuma
2015.08.19. 20:38
Suba Róbert MTI FOTÓ: Kovács Tamás
Suba Róbert és Geri Dániel egyaránt bronzérmet szerzett a szerdai paradöntők során a milánói kajak-kenu világbajnokságon.

Előbbi versenyző a VL1 sérültségi kategóriában lett harmadik, míg utóbbi a VL3-ban, egyformán 200 méteren.

A parakenuban a V a kenut, a K pedig a kajakot jelöli. Az 1-es sérültségi kategóriába tartozók csak a karjukat tudják használni versenyzés közben, a 2-esben a karjuk mellett a törzsüket is, és minimális lábmunka is megengedett, míg a 3-asban indulók a törzsük és a karjaik mellett a lábukat is tudják használni.

Geri Dániel MTI FOTÓ: Kovács Tamás

Geri Dániel MTI FOTÓ: Kovács Tamás

A parakenu 2010 óta hivatalos versenyszám a kajak-kenu világbajnokságon, s 2016-ban, Rióban már a paralimpia műsorában is szerepelni fog.

Räikkönen marad a Ferrarinál

Publikálás dátuma
2015.08.19. 19:55
FOTÓ: Getty Images, Mark Thompson
Kimi Räikkönen jövőre is a Ferrari pilótájaként versenyez a Forma-1-es világbajnokságban - írja a hvg.hu.

A 35 éves Räikkönen tavaly nyáron tért vissza a csapathoz, de egyelőre nem tudott jelentősebb eredményeket felmutatni, éppen ezért már többször lehetett hallani a távozásáról - olvasható a hvg.hu oldalán.

Parafutamokkal kezdődött meg a kajak-kenu vb

A szervezők tájékoztatása alapján a paraversenyzőkkel együtt 101 ország mintegy 1700 sportolója nevezett a kajak-kenu világbajnokságra, amelynek küzdelmei a parafutamokkal már szerdán megkezdődtek Milánóban.

Van olyan nemzet, amely csak egy versenyzőt nevezett, az egyik legnépesebb küldöttség pedig - hagyományosan - a magyaroké, akik 51 fős csapattal vannak jelen, de az oroszok és a házigazda olaszok létszáma is megközelíti a félszázat. 

Az olimpiai kvalifikációs regattát a Milánó külterületén található Idroscalo szabadidőparkban rendezik, a létesítmény legvonzóbb attrakciójának számító mesterséges tavat 1927 és 1930 között építették, eredetileg hidroplán-leszállópályaként működött. A harmincas évek végén azonban ez a funkció elvesztette a jelentőségét, s köszönhetően a vizet körülvevő fás, bokros területnek, az Idroscalo rendkívül népszerű lett a vízi sportokat kedvelő és kikapcsolódni vágyó milánóiak körében.
A park teljes területe 1,6 millió négyzetmétert ölel fel, ennek ötven százaléka zöldövezet, a másik fele pedig maga a 2600 méter hosszú és 250-400 méter széles tó, amelynek mélysége - ideális esetben - 4 méter.

Az Idroscalo 1960-ban a filmvásznon is megjelent, Luchino Visconti olasz rendező ugyanis itt forgatta világhírű, Rocco és fivérei című alkotását, amelynek főszerepét Alain Delon és Claudia Cardinale alakította. A helyszín nem ismeretlen a kajak-kenus elit számára, 1999-ben világbajnokságot, 2001-ben és 2008-ban pedig Eb-t rendeztek itt.

Az épek versenyei csütörtökön reggel rajtolnak el a vb-n, a magyarok közül elsőként - 8.30-tól - Takács Kincső és Lakatos Zsanett címvédő duója száll vízre a kenu párosok 500 méteres előfutamában.