Titkosszolgálati szerv lehet az adóhatóság - Tállai lesz az adatkirály?

Publikálás dátuma
2015.08.19. 07:00
Tállai András lesz a NAV új ásza? FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Tállai András adóügyi államtitkárként vonhatja irányítás alá az átalakított Nemzeti Adó- és Vámhivatalt (NAV), amely a kormányzati reformtervek nyomán olyan adatvagyon és jogkörök birtokába kerülhet, amelyek visszaélésszerű vagy jogtalan felhasználásával komoly üzleti hátrányokat is el lehetne érni bizonyos cégeknél. A nemzetgazdasági tárca negligálja a Népszava kérdéseit.

Nemcsak kérdéseinkre nem válaszolt, nem is cáfolta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) lapunk értesülését, miszerint a Varga Mihály tárcavezető hamarosan a már megszellőztetett, önálló adóügyi államtitkárság vezetőjévé nevezi ki Tállai Andrást. A ma az NGM parlamenti államtitkáraként és miniszterhelyetteseként tevékenykedő fideszes politikusról lapunk írta meg, várhatóan a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) élére kerül. Ezt sem cáfolta egyetlen illetékes, illetve maga az érintett sem, ugyanakkor forrásaink néhány hete már az adóhivatal teljes struktúraváltását, s közvetlen kormányzati irányítás alá vonását érintő tervekről számoltak be. Ezek szerint a kabinet - egyelőre nem tudni, az NGM vagy a Miniszterelnökség szervezetén belül - közvetlen befolyása alá vont szervezetet államtitkári rangban irányíthatná Tállai, akit - mint megírtuk - maga Orbán Viktor kormányfő is "jó barátnak, hű bajtársnak és elszánt harcosnak" nevezett.

Az önálló adóügyi államtitkárság létrehozásának tervét, idejét és Tállai kinevezését firtató kérdéseinkre azonban hetek óta nem kapunk választ az NGM sajtótitkárságáról. Többször is elküldött levelünkre nem reagáltak az adóhatóság bejelentett, több részinformációt megszellőztető, de máig megfoghatatlan átalakítási tervei kapcsán sem. Holott, forrásaink Tállai kinevezését nemcsak a kormányfővel ápolt személyes kapcsolata, vagy politikai múltja és szakmai "hiányosságai" miatt látták leginkább aggályosnak, hanem főként éppen azon, ma már szinte nyíltan vállalt tervek miatt, amelyek például a NAV-reform célját abban látják, hogy Orbánnak szüksége van egy olyan, titkosszolgálati jogosítványokkal felruházott szervezetre, amely egy teljesen megbízható vezető kezében képes kontrollálni cégeket, egyéneket. Pankucsi Zoltán helyettes államtitkár július végén nyilatkozta a Napi Gazdaságnak, hogy a kormányzat már dolgozik azon, hogy be lehessen kötni a cégek számlázó rendszereit az adóhivatalhoz, amely megakadályozná az adócsalásokat. Ennél többet azonban nem árult el az új rendszer működéséről. Az ugyanakkor biztos, hogy ha minden számlázó program be lenne kötve a NAV-hoz, akkor az adatok valós időben megjelennének az adóhatóságnál, ami ugyanakkor nemcsak adóbehajtási és ellenőrzési előnyöket, hanem nagyon súlyos adatkezelési aggályokat is fölvethet. Szakértők úgy látják, egy ilyen rendszerrel olyan titkosszolgálati szintű, kiemelten szenzitív adatok birtokába juthat a NAV - illetve a kormány -, amelyek visszaélésszerű felhasználásával bárki jogtalan előnyre tehet szert, vagy éppen komoly üzlet hátrányt tudna okozni.

Megírtuk: Vida Ildikó távozása sokak szerint a Simicska Lajos és Orbán között február óta teljesen nyílt színen dúló háború része, vannak ugyanakkor információk, amelyek szerint éppen hogy nem erről van szó. Sőt, a távozott NAV-elnök több éles kritikát is megfogalmazott búcsúlevelében: "(április közepén) mélységes megdöbbenéssel szembesültem a NAV strukturális átalakítására, személyi állományára vonatkozó kormányzati elképzelésekkel, hiszen a NAV-ot senki nem kérdezte meg, szervezetünket, illetve annak felépítését, hatékonyságát, az egyes munkafolyamatokat senki nem tanulmányozta. Ezek az elképzelések, tervek folyamatos küzdelmeim ellenére - mint ahogyan azt a médiából is hallhatják - továbbra is makacsul tartják magukat. Mindezek, valamint a NAV-ot és a személyemet ért támadások során tanúsított hozzáállás számomra szakmailag és emberileg is elfogadhatatlan. Bármelyik általam ismert elképzelés végrehajtása - mivel azok megítélésem szerint a költségvetés érdekeit és a szervezet működőképességét is veszélyeztetik - részemről vállalhatatlan" - írta Vida.

Máig nem tudni azonban, mi volt vállalhatatlan Vida számára, azaz hogy valójában mit tervez a kormány. Az NGM valamennyi, a szervezet és az adópolitika bármely területét érintő átalakítási terveit érintő kérdésünket negligálja. Még arra sem hajlandó válaszolni a tárca, hogy a Varga miniszter által több fórumon is ígért reform egyezik-e a kormány törvényalkotási programjában októberi benyújtási határidővel szereplő, az adózás rendjéről szóló törvényt, és - részben ehhez kapcsolódóan - az adóhivatal jogállásáról szóló jogszabályt érintő módosítási szándékkal, valamint hogy mikor kerülnek nyilvánosságra a tervek, lesz-e társadalmi egyeztetés és egyebek.

De az NGM a saját korábbi állításaikkal kapcsolatban föltett kérdéseinkre sem válaszol. A Világgazdaság című lappal ugyanis nemrég azt közölték, jelenleg zajlik az adózás újraszabályozása, amelyen "piaci és adóhivatali szakemberek bevonásával" most is dolgoznak. Ennek kapcsán akartuk megtudni, pontosan kik azok a piaci és adóhivatali szakemberek, akiket bevontak a munkába, ám választ nem kaptunk.

Felesleges és veszélyes
Zara László szerint az összes vállalkozás számlázásának bekötése a NAV-hoz jogi és gyakorlati akadályokba ütközik, így jelenleg az elektronikusan vagy számítógépes támogatással kiállított számlák valós idejű adatszolgáltatása sem volna hatékony az adócsalások megelőzésében. Mivel sem a bevezetés költségei, sem a várt eredmények nem ismertek, így nem lehet tudni, hogy mennyire érné meg az ötlet megvalósítása - írta a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke a szervezet honlapján, kifejtve: "a vállalkozások számlázó szoftvereinek bekötése a NAV-hoz egy olyan rendszer kiépítésének ötlete, amely jelen jogszabályi keretek között megkerülhető lenne, miközben a becsületes adózókra plusz költségeket és plusz feladatokat róna."

Szerző

Megcsúszott az úttest Salgótarján és Cered között

 A heves esőzés miatt megcsúszott az útpadka és az úttest egy része a Salgótarján és Cered között. Az útszakaszon jelenleg jelzőlámpa irányításával, félpályán közlekedhetnek a járművek - közölte az MTI-vel a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Noskó Zsolt elmondta: a 2304-es út 11-es kilométerszelvényénél rongálódott meg az úttest. 

Szerző

Viharkáosz Budapesten - Fotók!

Publikálás dátuma
2015.08.18. 21:40
A gödör a Vámház körúton FOTÓ: Molnár Ádám
Letarolta a fővárost a hétfő esti vihar, néhány óra alatt a havi csapadékátlag másfélszerese zúdult a budapestiek nyakába. A vízelvezetők nem bírták a terhelést, volt olyan útszakasz, ahol derékig ért a víz. Az úttest több helyen is beszakadt, lakások ezreiben nem volt áram, a tömegközlekedésben még szerdán is fennakadások várhatóak. A vészhelyzetben a munkát nehezíti, hogy a rendőrség, a tűzoltók pénz- és emberhiánnyal küszködnek. A fő képre kattintva galéria nyílik!

Nem érhette túl nagy meglepetésként Budapestet a hétfő esti vihar, a meteorológusok már napok óta figyelmeztettek a szokottnál hevesebb és nagyobb eső közeledtére. A tűzoltóság, rendőrség és a mentők erejükön felül teljesítettek, a főváros még kedd délután is szirénáktól volt hangos. Az utcai helyzetet elnézve azonban úgy tűnik: senki sem állt a helyzet magaslatán, a katasztrófavédelmi munkálatok hagynak némi kívánnivalót maguk után.

Elalélt tömegközlekedés

Az égszakadás következtében gyakorlatilag összeomlott az egész fővárosi tömegközlekedés: vezetékleszakadás, útbeszakadás miatt busz- és villamosjáratok, valamint a szentendrei HÉV is leállt. A szakemberek kedden egész nap dolgoztak a károk felmérésén és helyreállításán. A legnagyobb fennakadást - a nemrégiben felújított - Fővám térnél beszakadt úttest okozta.

A helyreállítási munkák befejeztéig - várhatóan egy hétig - lezárták a Szabadság hidat Pest felé, a Vámház körutat a Kálvin tér felé a Fővám tér és a Pipa utca között, illetve a Szabadság híd felé vezető oldalon a Lónyai utcától a Fővám térig. A 47-es és a 49-es villamos a Szent Gellért tér és a Deák tér között nem közlekedik. A 15-ös és a 115-ös busz is módosított útvonalon, a Március 15. tér és a Fővám tér M megállók érintése nélkül közlekedik, a 83-as troli helyett pedig pótlóbusz jár.

Az eső alámosta a Szépvölgyi út egy szakaszát is, ahol az úttest szintén beszakadt, így a 29-es busz Hűvösvölgy felé módosított útvonalon, az Ürömi utca megállóhely érintése nélkül halad. A BKK tájékoztatása szerint kedd délutánra a legtöbb vonalon helyreállt a közlekedés. A vihar az építkezéseket sem kímélte: a felújítás alatt álló Széll Kálmán téren és a budai fonódó villamos építési területén jelenleg is a károk felmérése zajlik. A BKK és a BKV arra kéri a közlekedőket, hogy indulás előtt mindenképpen látogassanak el a BKK Info oldalára, ahol folyamatosan frissülő információk olvashatók a tömegközlekedési járatok aktuális forgalmáról.

Viharok lesznek ugyan, de elázni nem fogunk

A hétfői hatalmas intenzitású viharok nem az egész országban, csupán lokálisan okoztak gondot - mondta el lapunknak Bartholy Judit, az ELTE Meteorológiai Tanszék vezetője. Hozzátette, az efféle jelenségek a következő időszakban is megfigyelhetőek lesznek, az előrejelzések egyértelműen azt mutatják, hogy a jövőben az csapadékintenzitás növekedni fog. A sok eső ellenére extrém helyzetekre nem kell készülni. Az a vízmennyiség, amely most egyszerre zúdult le, ugyan több hónapos csapadék mennyiségnek felel meg, ez hazánk két legnagyobb folyójának vízszintjét nem befolyásolja.

Gondot csupán a globális felmelegedés okozhat: ez jelentősebben érinti majd térségünket, mint más területeket, aminek oka a hőhullám növekedése. Vagyis 10-20 év múlva érezhetően melegebb lesz a Kárpát-medencében - magyarázta a tanszékvezető. Az idén nyáron érzékelhető hőség tehát megszokottá válhat, de hogy ehhez milyen mértékben társulnak majd intenzív viharok, azt egyelőre még nem lehet megjósolni. Ezt kizárólag a térség fölött húzódó légtömegek nedvességtartalma befolyásolhatja majd - mondta.

Túlcsorduló vízelvezetők

Nem most fordult elő először, hogy egy-egy nagyobb zivatar közben nem működött rendesen a vízelvezetés, már a júliusi esőzések is kisebb gondot okoztak. A hétfői extrém mennyiségű csapadékvíz azonban még inkább kikezdte a csatornarendszert, a folyamatos vízelvezetést ráadásul akadályozták a leszakadt ágak, gallyak és levelek, amelyek a csapadékvízzel együtt bekerültek a víznyelők rácsai közé.

A Fővárosi Csatornázási Művek tájékoztatása szerint két helyen nagyobb meghibásodás is történt: az egyik épp a Fővám téri útbeszakadás miatt történt, itt a záporkiömlő csatorna egy szakaszát mosta el a víz. Az Ördögárok dunai kitorkollását is körülbelül egy 15 méteres szakaszon elmosta a víz. Az alsó rakpartot is tartó, burkolt parti rézsű leszakadt, a munka már folyik a maradék rézsű és útpálya ideiglenes megtámasztása érdekében.

Több ezer lakás áram nélkül

A hétfői időjárás leginkább a főváros pesti oldalán okozott gondot - mondta lapunk megkeresésére Boross Norbert, az ELMÜ szóvivője. Tájékoztatása szerint a vihar az V., VI., VII. kerületben - összesen 46 ezer fogyasztónál - "kapcsolta le" az áramszolgáltatást. Ennek oka, hogy a transzformátorok a pincékben vannak, amik a nagy mennyiségű eső miatt beáztak, ezért a védelmi automatika biztonsági okokból lekapcsolta az áramot. A szóvivő továbbá kiemelte, a helyzetet már a vihar utáni időszakban sikerült némileg mérsékelni, így kedd délután "csupán" hétezer fogyasztónál nem volt semmiféle áramszolgáltatás. A teljes helyreállítás az időjárástól függ.

Elázott sok Posta is

A hétfő esti vihar több hivatalt is érintett: sok fővárosi posta nem tudott kinyitni kedden reggel. Ennek oka a beázás, illetve a vihar utáni áramszünet volt. A helyzet azonban viszonylag hamar rendeződött, s a folyamatos kárelhárításnak köszönhetően napközben már csak 6 hivatal kapui maradtak zárva. Lapunk megkeresésére Apáti-Tóth Kata, a Magyar Posta szóvivője közölte: ellentétben az előzetes várakozásokkal - hogy még kedden kinyitnak az érintett hivatalok - időbe fog telni, amíg a rend helyreáll. A munkálatok befejezésének pontos dátuma egyelőre nem ismert – mondta.

Így tehát az elkövetkezendő időszakban a Nyugati téri posta csak részben üzemelhet, a VII. kerületi Hársfa utcai posta, a József körút 37-39. szám alatti, a Múzeum körúti, az Andrássy út 53. szám alatti valamint a Hungária körút 50. számon található postahivatal továbbra is zárva tart. Helyettük kijelölt posták működnek.

Az időjárás a betegeket sem kímélte

A hatalmas mennyiségű eső betört két egészségügyi intézménybe is a fővárosban. Az Uzsoki Utcai Kórházban az alagsorban működő Sürgősségi Betegfelvételi Osztály, Traumatológiai Ambulancia, Művese állomás, Pathológia, Izotópdiagnosztika, kazánház és a konyha vált működésképtelenné. A kórház - egyes médiumokban megjelent hírekkel ellentétben - kedden is üzemelt, a tervezett műtéteket elvégezték, a betegeket pedig ellátták - mondta lapunknak Ficzere Andrea, az Uzsoki Utcai Kórház főigazgatója. Hozzátette: a sürgősségi kedd esti műszakot már a normális menetrend szerint teljesítették, s szerdán a sürgősségi trauma-ellátás is beindul. Tájékoztatott továbbá: a kár felmérése még folyamatban van, vélhetően a jövő hét elejére fog befejeződni.

A Honvédkórházban az egész telephely víz alá került. Jelenleg csak egy műtőt nem tudtak használni kedden, de egy-két napon belül ez is megoldódhat. Ahogyan arról Fendler Judit gazdasági igazgató beszámolt lapunknak: ha a higiénikus takarítást elvégezték és az engedélyt is megkapták, újra teljes egészében működhet az intézmény.

Szerző
Frissítve: 2015.08.20. 15:52