Melbourne-ben a legjobb élni

Publikálás dátuma
2015.08.18. 20:17
FOTÓ: Getty Images, Mark Dadswell
Továbbra is Melbourne-ben a legjobb élni a világon londoni elemzők szerint. Az ausztrál város ötödik éve az első az egyik vezető londoni gazdaságelemző ház kedden ismertetett összeállítása szerint, amelyben Líbia fővárosa, Tripoli az utolsó. Budapest az ötvenedik.

Az Economist Intelligence Unit (EIU), a világ egyik legnagyobb nem befektetési banki jellegű elemző és előrejelző intézete idén is 140 nagyváros életminőségét vizsgálta a stabilitás, egészségügyi ellátás, az oktatás, a kultúra és környezet, valamint az infrastruktúra szempontjából. A cég ezekre számszerű minősítéseket ad, és ezeket összegzi különböző súlyozásokkal egy nullától százig terjedő átfogó minőségi indexben. A zéró osztályzat az EIU meghatározása szerint "elviselhetetlen", a 100-as "ideális" életkörülményeket jelöl.

Csakúgy, mint tavaly Melbourne idén is 97,5 pontot szerzett a százból. A második helyre ezúttal Bécs került, az osztrák fővárost a kanadai Vancouver követi. A negyedik Toronto, az ötödik Adelaide, a hatodik Calgary. A hetedik helyet Sydney érdemelte ki, a nyolcadik Helsinki. A finn főváros után Perth és Auckland a kilencedik, illetve a tizedik. A lista első tíz helyezettje közül hét kanadai vagy ausztrál.

Budapest a 2014-es rangsorhoz hasonlóan idén is az ötvenedik helyen szerepel. A magyar főváros értékelése az elmúlt években javult, hat évvel ezelőtt még az 55. helyen állt.

A legkevésbé élhető város ezúttal Tripoli lett. A harcok dúlta Líbia fővárosa után a nigériai Lagos, a Pápua Új-Guinea-i Port Moresby, a bangladesi Dakka és Szíria fővárosa, Damaszkusz a legrosszabb. Damaszkusz a polgárháború 2011-es kitörése előtt jóval előkelőbb helyen szerepelt a listán, igaz volt utolsó is, mégpedig tavaly.

Szerző

Estére sem lesz mindenütt áram

Amennyiben nem pusztít újabb heves zivatar, kedden sötétedésig a legtöbb fogyasztónál újra visszaállhat az áramszolgáltatás a fővárosban - közölte az Elmű szóvivője.

Boross Norbert hangsúlyozta: maga az elektromos hálózat kevéssé károsodott, ám a kárelhárítást elsősorban az akadályozza, hogy még mindig vízzel telítettek, elsősorban a VI. VII. VIII. IX. és XIII. kerületben azok a pincék ahol az épületi transzformátorállomások találhatóak. Mivel az Elmű nem rendelkezik szivattyúkkal, meg kell várniuk, hogy a tulajdonosok vagy a katasztrófavédelem vízmentesítse a pincéket.

További gondot okoz, hogy vannak olyan házak, ahol a szivattyúzás ellenére újra és újra vízzel telnek a pincék. Ezt vélhetően az okozza, hogy a csatornahálózat nem tudja elvezetni a felgyülemlett talajvizet - tette hozzá.

Mindennek ellenére a hétfő esti 45 ezerről, kedd délutánra 7 ezerre sikerült csökkenteni azon fogyasztók számát, akiknél még nem állt helyre az áramszolgáltatás - mondta Boross Norbert.

Szerző

A genfi egyezményt is megsérti az Orbán-kormány?

A Párbeszéd Magyarországért szerint a keddi, menekültekkel kapcsolatos bejelentések azt mutatják, hogy a kormányban "semmi emberség sem maradt" - erről a párt szakszóvivője beszélt sajtótájékoztatója után az MTI-nek. Barabás Richárd azt mondta, a tervezett lépések akár a genfi egyezményt is sérthetik.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a keddi kormányülés szünetében tartott sajtótájékoztatón jelentette be, hogy határvadász századok jönnek létre a rendőrségen belül, a kormány pedig arra kéri a Fidesz és a KDNP frakcióját, hogy kezdeményezze a parlament rendkívüli ülésének összehívását a büntető törvénykönyv (Btk.) illegális bevándorlással kapcsolatos módosítása érdekében.

A PM-es politikus erre reagálva úgy fogalmazott: a bejelentések pótcselekvések, és nem adnak választ azokra a kihívásokra, amelyekkel az országnak szembe kell nézni. Szerinte a tervezett intézkedések szembe mennek olyan nemzetközi egyezményekkel, amelyeket Magyarország is aláírt, ezért "nagyon valószínű, hogy hamarosan Strasbourgban találhatjuk majd magunkat". Példaként hangsúlyozta, hogy a genfi egyezmény kimondja, a menekülteket nem lehet azért büntetni, mert jogtalanul tartózkodnak egy ország területén.

Ha az országot megbüntetik a kormány lépései miatt, akkor azt a magyar adófizetők fogják kifizetni - emelte ki. Hangot adott annak a véleményének is, hogy ha Orbán Viktor miniszterelnök valóban az országra nehezedő nyomást szeretné enyhíteni, akkor egy közös európai fellépésért lobbizna.

Szerző