Előfizetés

Villámgyorsan meglépett a mezőnytől a Fradi

Publikálás dátuma
2015.08.17. 07:53
Mint rendesen, Leandro (balra), a Fradi védője ötödször is győztes csapat tagja lehetett FOTÓ: MTI/CZEGLÉDI ZSOLT
Beigazolódni látszik, amit a Népszava is prognosztizált, nevezetesen, hogy sétagalopp lehet a magyar bajnokság a Ferencváros futballcsapata számára. Gera Zoltánék az ötödik fordulóban az MTK-t győzték le (eddig tökéletes a mérleg), s ezzel sorozatban a 25. bajnoki meccsükön maradtak veretlenek. A Diósgyőr és a Videoton felett ezzel szemben egyre sötétebbek a felhők…

A listavezető Ferencváros a második félidőben biztosan kerekedett felül az MTK-n, és végül 2-0-ra nyerte a 207. örökrangadót. A zöld-fehér együttes az előző szezon tizedik mérkőzése óta nem talált legyőzőre a bajnokságban, vagyis gyönyörű sorozatot tudhat maga mögött. A kezdő sípszót követően rögtön magához ragadta a kezdeményezést a hazai együttes, ez főként a labdabirtoklásban mutatkozott meg. Az első nagy lehetőségre a hatodik percig kellett várnia a csaknem hétezres publikumnak, Hajnal Tamás adott óriási labdát a mélységből kiugró Gera Zoltánnak, azonban egy az egyben a kapussal szemben végül Hegedüs bizonyult jobbnak, kivetődve tisztázott a támadó elől. A kipattanóra Böde Dániel érkezett elsőként, azonban az ő lövését Thiam vágta ki a gólvonalról.

Carrillo lehet a megmentő

Noha lapunk szombati számában Bekő Balázs kijelentette, nem félti az állását, az újabb DVTK-vereség – zsinórban a negyedik – aligha nyugtatja meg a kedélyeket. Az amigeleken.hu nevű szurkolói portál több forrásból úgy értesült, hogy még egy vereség Bekő állásába kerülhet, s az utódja a Videotonnal a legutóbbi idényben bajnoki címet nyerő spanyol Joan Carrillo lehet.

A 12. percben sikerült az MTK-nak is helyzetbe kerülnie, Vadnai Dániel érkezett jó ütemben csapattársa beadására, azonban a fejese elkerülte a kaput. Újabb eseményre egészen a 38. percig kellett várni, Gera Dániel tört be a tizenhatoson belülre és dobta fel magát, amit a bíró sárga lappal honorált. Egy perccel később már a Fradi vezethetett egy támadást, Ramírez vitte le a labdát az alapvonalig majd ütemtelen centerezésére Varga Roland csapott le, de a lövést Hegedüs Lajos ismét bravúrral hárította. Az első félidő végére még egy Torghelle Sándor-próbálkozás maradt, védőjét egy köténnyel rázta le magáról, azonban a lövése jócskán elkerülte a bal alsó sarkot.

A második játékrészben az MTK bátrabban lépett fel és feljebb is tolta a védekezését, de az első helyzet így is a Fradi előtt adódott. Varga jobb oldalról érkező beadását Hajnal bólintotta kapura az 50. percben, de a labda centikkel a kapu mellett landolt. Egy perccel később ismét egy hazai beadás érkezett, Nagy Ádám tekert középre, de Lamah fejesét most Hegedüs szedte ki a bal alsóból. Az 52. percben azonban már a vendégkapus sem tehetett semmit. Gera kapott nagy labdát a tizenhatoson belül, amit egy akrobatikus levétel után óriási erővel bombázott a hálóba, a röviden álló Hegedüs feje fölött (1-0). Úgy tűnt, az MTK-t megfogta a bekapott gól, ugyanis a Fradi továbbra is birtokolni tudta a labdát.

Ennek meg is lett az eredménye, a hazaiak türelmesen kipasszolgatták a kék-fehérek védelmét, végül Böde Dánielhez került a labda, aki gyönyörűen fordult le a védőjéről, majd vette be ballal az MTK kapuját (2-0). „A második félidőben jobbak voltunk, bizonyítottuk, hogy van türelmünk. Láthattunk egy csodálatos Gera-gólt, olyan volt, mintha huszonöt éves lett volna, gyönyörűen tartotta meg a labdát és vágta be a léc alá” – értékelt a klub honlapján Thomas Doll, a Fradi edzője. Öt forduló elteltével már öt pont a makulátlan FTC előnye, az egyetlen szépséghiba, hogy tudjuk jól, mit ér az itthoni remeklés a nemzetközi porondon…

A Videoton még versenyben van az Európa-ligában, ám az utóbbi hetekben nyújtott teljesítménye aligha lesz elég a lengyel Lech Poznan ellen. A magyar bajnok tudniillik egyre nagyobb válságban van, szombaton az újonc Vasastól is kikapott 2-1-re, s mindössze a 10. az NB I-ben. Érezhetően megviselik a történtek az idény előtt érkező francia szakembert, Bernard Casonit, aki olyan hevesen reklamált a második félidőben, hogy a játékvezető a lelátóra küldte. „Amikor tárgyaltunk, nem erről a játékoskeretről volt szó – mentegetőzött a fehérvári tréner a Nemzeti Sportban. – Ez a keret kevés ahhoz, hogy a bajnokságban és a nemzetközi kupában is helytálljon.”

A klubvezetők és a játékosállomány kritizálása után a jól értesültek már edzőváltást emlegetnek, Casoni után állítólag a nemrég Lipcséből távozó Bódog Tamás kezébe kerülhet a karmesteri pálca.

NB I, 5. forduló
Újpest-Honvéd 1-1
Szusza Ferenc-stadion, 4157 néző.
G: Tóth P. (87.), ill. Youla (62.)
Haladás-Paks 1-0
Szombathely, 3150 néző.
G: Németh M. (29.)
Puskás Akadémia-Békéscsaba 1-2
Felcsút, 941 néző.
G: Márkvárt (12.), ill. Szilágyi P. (53.), Pekár (öngól, 58.)
Vasas-Videoton 2-1
Illovszky-stadion, 2500 néző.
G: Novák (48.), Remili (77.), ill. Kovács I. (45.)
Diósgyőr - Debrecen 0-2
Diósgyőr, 2705 néző.
G: Máté (48.), Balogh N. (63.)
Ferencváros-MTK 2-0
Groupama-aréna, 6817 néző. G: Gera Z. (53.), Böde (60.)
Az élcsoport állása: 1. Ferencváros 15 pont, 2. Haladás 10, 3. Újpest 9, 4. Debrecen 8 (9-7), 5. Honvéd 8 (8-8)A la carte imádkozás

Aki Kazanyban jár – és nem úszóbajnok –, annak szinte kötelező meglátogatnia a 16 vallás templomát. Itt aztán lehet ökumenikus imát rebegni aranyéremért vagy bármi másért.

Amikor a templomot 1994-ben elkezdték építeni, rengetegen adakoztak, hogy felépüljön ez az igazán egyedi kegyhely. Az épületegyüttes 16 vallás jegyeit hordozza. Van itt mecsetszerű rész, ortodox templom, keresztény templom, buddhista templom Buddha szoborral, Síva szentély. Sőt olyan vallások is helyet kaptak, melyekről egyszerű halandó még csak nem is hallott. A végeredmény valami hihetetlenül látványos épületegyüttes.

Az élményt még bizarabbá teszi jobbról egy kis üzemszerű épület, a bal oldalon pedig valamilyen családi ház. A kettő között áll a zöld-sárga-piros, valószerűtlen épületegyüttes egy mecsettoronnyal, minarettel, egy ortodox hagymakupolával, sőt katolikus templomtoronnyal. Egymás után jobbra-balra magasodnak a különböző vallások templomainak tornyai.

Akár be is mehetünk, mert az építtető ugyan már nem él, de a szomszéd még igen, és ő kezeli a minden vallás templomát. Megtudhatjuk, hogy komolyan élővé sikerült tenni az egyedülálló intézményt. A nagy ökumenikus szertartások mellett azok közül is rengetegen ide jönnek, akik az alkoholról, vagy a drogról szeretnének leszokni. Érdemes megnézni, mert Kazanynak ez az egyik legkülönlegesebb látványossága.

Fejet hajtott Akihito japán császár

Akihito japán császár szombaton mély bűntudattal fejezte ki sajnálkozását Japán második világháborús szerepvállalása miatt. Akihito a távol-keleti szigetország fegyverletételének 70. évfordulója alkalmából mondott beszédet. Egy perces néma csenddel emlékeztek a háború áldozataira. 

A 81 éves uralkodó, Akihito, akinek apja, Hirohito császár jelentette be egykor a kapitulációt, a korábban megszokottnál tovább ment, amikor lelkiismeretfurdalásáról beszélt. A császár elmondta, imádkozik, hogy a tragédia ne ismétlődhessen meg, békét és prosperitást kívánt a világnak és Japánnak. A megemlékezésen részt vett Abe Sinzo japán kormányfő is, aki előző nap "rendkívüli szomorúságát" fejezte ki és együttérzését nyilvánította az áldozatokkal.

Abe szombaton ajándékot küldött, de személyesen nem látogatott el a Jaszukuni szentélybe, ahol a háború áldozatai, köztük japán háborús bűnösök fekszenek. A szentélyt Kína és Dél-Korea a japán militarizmus szimbólumának tekinti. Pénteki beszéde nyomán javult a japán miniszterelnök népszerűsége. A korábbi 37.7 százalékról 43,2 százalékra nőtt támogatottsága, elutasítottsága valamelyest esett, de még így is 46,4 százalékon áll. A megkérdezettek több mint 44 százaléka pozitívan fogadta Abe pénteki beszédét.

Az évfordulón megemlékezést tartottak Hawaiin, Pearl Harbornál is, az Egyesült Államok az 1941-es japán támadás nyomán lépett be a második világháborúba. Londonban II. Erzsébet és David Cameron kormányfő jelenlétében emlékeztek meg a csendes-óceáni fegyverletételről a hét végén.