Vonatok ütköztek - A kalauz látta a bajt

Az utasok elmondása szerint a baleset előtt a kalauz figyelmeztette őket a hamarosan bekövetkező ütközésre, ezért sokan megkapaszkodtak. Amennyiben ez nem történik meg, vélhetően még több sérülés lett volna abban a balesetben, ami reggel történt az Aszód-Balassagyarmat vonalon. A két vonaton összesen 30-40-en utaztak.

A balassagyarmati kórházban 14 sérültet, a váciban hatot, a fővárosi Honvédkórházban pedig egy embert láttak el. Csonka Csaba, a balassagyarmati Kenessey Albert kórház traumatológiai osztályának főorvosa  elmondta, hogy 14 sérültet láttak el az intézményben, 12-őt a mentők vittek be, 2-en pedig saját autóval érkeztek. A sérülések többsége zúzódás és vágott seb volt, egy esetben állapítottak meg csonttörést. Az emberek zöme úgy sérült meg, hogy az ütközéskor átrepült a szemben lévő ülésre és oda ütötte be magát. Több beteget megfigyelésre benntartottak az intézményben.

A váci Jávorszky Ödön Kórházba hat sérültet vittek a baleset helyszínéről a mentők, de nem sokkal később mindannyian hazatérhettek - közölte a Pest megyei intézmény szóvivője vasárnap délután. Tari Adrienn tájékoztatása szerint a hozzájuk érkezettek könnyebb sérüléseket szenvedtek, jellemzően rándulások, zúzódások miatt látták el őket.

A budapesti Honvédkórház sajtóügyeletének közlése szerint egy embert mentőhelikopterrel szállítottak be az intézménybe könnyű végtagsérüléssel, ellátása vasárnap délután még folyamatban volt.Szerző

Kiderült, ki rendezi a Star Wars IX. részét

Publikálás dátuma
2015.08.16. 18:21
Forrás: Facebook/Star Wars
A Jurassic World forgatókönyvíró-rendezőjére, Colin Trevorrowra bízta a Disney filmstúdió a Star Wars IX. epizódjának megrendezését - osztotta meg értesülését a BBC News vasárnap.

A Jurassic World óriási kasszasiker lett idén: világszerte 1,5 milliárd dollárért váltottak rá jegyet a nézők. Trevorrow a készülő Star Wars-trilógia befejező epizódját rendezi. A trilógia első filmje, a Star Wars: Az ébredő erő karácsony előtt kerül a mozikba. Az űreposz IX. részének premierje 2019-re várható, de a film előkészítése már idén elkezdődik - hangzott el a Disney D23 szórakoztatóipari bemutatóján, szombaton.

Kathleen Kennedy, a Lucasfilm elnöke "elképesztő tehetségnek" nevezte a 38 éves Trevorrowot. Mint mondta: azóta akart vele dolgozni, hogy látta tőle debütáló rendezését, a Kockázatos túrát. "Annak a filmnek az ereje a Jurassic World óriási sikerével párosulva jól árulkodik mind elbeszélői, mind filmkészítői képességeiről" - fogalmazott. Trevorrow szerint a filmrendezés olyan, mint amikor az ember letelepedhet egy tábortűz mellé, ahol rendkívül tehetséges mesélők, filmesek, színészek és filmes szakemberek foglalnak még helyet. 

Hozzáfűzte: a fiatal nemzedék számára készít filmeket, mert szerinte ők is megérdemlik, hogy megkapják a saját mítoszaikat, ahogy a korábbi generációk.  A Star Wars: Az ébredő erő című produkciót J. J. Abrams rendezi, az ezt követő VIII. epizód Rian Johnson rendezésében születik és 2017-ben látható majd a mozikban. A Disney a rajongói számára szervezett bemutatón az első képeket is nyilvánosságra hozta a Star Wars univerzumban játszódó, de különálló produkció, a Rogue One című filmből, amelyben Felicity Jones, Riz Ahmed, Forest Whitaker, Mads Mikkelsen és Donnie Yen is játszik.

A filmstúdió arról is tájékoztatta a közönséget, hogy orlandói és anaheimi szórakoztató parkjaiban  Star Wars-témájú helyszíneket épít. Mindkét parkban kiállítják a Millennium Falcon űrhajó mását, amelyen a látogatók "titkos küldetésre" utazhatnak. Bob Iger, a Disney elnöke igazán nagyszabású élményeket ígért a parkokba érkező Star Wars-rajongóknak. A helyszínek megnyitásának pontos ideje nem került szóba, csupán annyit árultak el, hogy hamarosan várható.

Szerző

Dél-koreai film nyert Locarnóban

A Right Now, Wrong Then című dél-koreai alkotás nyerete a hétvégén zárult 68. Locarnói Filmfesztivál legjobb játékfilmnek járó Arany Leopárd-díjat.A svájci kisvárosban megrendezett nemzetközi filmmustra szombaton fejeződött be a díjak kiosztásával. A fődíjat Hong Szang-su dél-koreai rendező vehette át Right Now, Wrong Then (Most mégsem jó) című munkájáért. A produkció főszerepét alakító Dzsung Dzse-Jong a legjobb színész Ezüst Leopárd díjában részesült - számolt be róla a The Hollywood Reporter.

Hong romantikus komédiája kétszer meséli el ugyanazt a történetet: két szereplő találkozását egy nap leforgása alatt. A Jerry Schatzberg vezette nemzetközi zsűri - amelynek munkájában a német színész, Udo Kier; az izraeli rendező, Nadav Lapid; valamint Daniela Micheland mexikói filmfesztivál-igazgató és Mun Szo-ri dél-koreai színésznő vett részt - nagy elismeréssel szólt a dél-koreai fődíjas alkotásról. Dél-koreai film utoljára 1989-ben nyert fődíjat Locarnóban.

A zsűri különdíját Avishai Sivan izraeli rendező kapta Tikkun című filmjéért, amely egy ultraortodox férfiről szól, aki egy súlyos baleset miatt átélt halálközeli élmény után habzsolni kezdi az életet. A film operatőri munkájáért Shai Goldman szintén díjazott lett Locarnóban.

A legjobb rendező díjával a Cosmos alkotója, Andrzej Zulawski térhetett haza. A thriller az egykor Andrzej Wajda lengyel filmrendezővel is dolgozó Zulawski első filmje volt 15 év kihagyás után. Négy japán színésznő, a Happy Hour című japán film sztárjai kapták megosztva a legjobb színésznő elismerését. A produkcióban négy harmincas éveiben járó barát tanakodik arról, hogy vajon jó úton haladnak-e, miután egyikük házassága csúnya válással végződik. A forgatókönyvírói díjat a film rendező-forgatókönyvírójának, Hamagucsi Rjuszukének ítélte oda a zsűri.

A Jelen filmesei szekció alkotói közül az indiai Raam Reddy nyerte az Arany Leopárdot Thithi című munkájáért. A rendező a legjobb elsőfilm elismerését is megkapta. A Jövő mozija versenyprogramból a grúz Davit Pritskhalava Mama című rövidfilmjét díjazták Arany Leopárddal.

Carlo Chatrian, a fesztivál művészeti igazgatója korábban elmondta, hogy Locarno ugyanazokat a célokat osztja a független filmek támogatásával, mint az amerikai Sundance Filmfesztivál. A nemzetközi mustrát szombat este Sérgio Machado brazil rendező iskolai drámája, a The Violin Teacher zárta a Piazza Grandén tartott vetítésen.

Szerző