Előfizetés

Szereti a magyar almát? Nincs jó hírünk!

Publikálás dátuma
2015.08.14. 13:46
Illusztráció: Thinkstock
Az idén 500 ezer tonnához közeli almatermés várható az országban a tavalyi több mint 900 ezer tonnával szemben - közölte az Alma Terméktanács elnöke pénteken.

Takács Ferenc, az újfehértói központtal működő Északkelet-Magyarországi Alma és Egyéb Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács vezetője elmondta, hogy júniusban még 500-600 ezer tonna körüli termést becsültek a szakemberek, de a nyári aszálykárok miatt inkább a félmillió tonnához lesz közelebb a mennyiség. A kevesebb termés mellett a terméktanács elnöke szerint jelentős minőségi problémákra, méret és színeződési gondokra is lehet számítani a csapadékhiány miatt.

Takács Ferenc kiemelte: a lassan extrém méretű aszály az ország szinte minden ültetvényét sújtja. A júliusi, augusztusi két-két hetes, 40 Celsius fokhoz közeli hőség még a legkorszerűbb, öntözött ültetvényekben is terméskiesést okoz, mivel a gyümölcsök mérete lényegében nem fejlődött a fákon. Hozzátette, hogy a későbbi érésű fajtáknál még javulhat a gyümölcsméret és a színeződés, ha kedvezőbbre fordulna az időjárás. Kitért arra, hogy az idei terméskilátásokat már eleve meghatározta az elmúlt 20 évben legnagyobb tavalyi almamennyiség. Emellett rügypattanáskor és virágzás között tavasszal számos helyen voltak lokálisan fagyok, ami szintén rontotta a terméskötődést.

Összességében rossz terméskilátásokkal jellemezhető az ültetvények mintegy kétharmada, 17 ezer hektárnyi almás, míg jó, vagy elfogadható termés csak a maradék egyharmadban várható - mondta Takács Ferenc. A várható piaci helyzetről az Alma Terméktanács elnöke kifejtette: az értékesítési árak szempontjából lényeges, hogy Európában sehol sem várható nagy termés. A tavalyi készleteket a tárolókból már eladták a kontinensen és az almasűrítmény piacán is hasonló a helyzet. 

A tavalyi időszakhoz viszonyítottan így jóval intenzívebb kereslet mutatkozik az alma iránt, az olasz, osztrák és szlovén kereskedők már meg is jelentek és üzletkötési tárgyalásokba kezdtek. A jó értékesítési szezon előjele az is, hogy a nyári almafajtákat 100-140 forint áron lehetett kilogrammonként eladni - hangsúlyozta Takács Ferenc.

Így néz ki a menekültek tranzitzónája a Nyugatinál

Publikálás dátuma
2015.08.14. 13:36
Mosdók és zuhanyzók az illegális bevándorlóknak kialakított tranzitzónában a budapesti Nyugati pályaudvarnál a megnyitó napján,
Péntek 10 órától működik a Nyugati pályaudvarnál megnyitott tranzitzóna, amit a menekültek vehetnek igénybe - közölte a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatósága.

Az első tranzitzónát szombaton a Keleti pályaudvar előtti aluljáróban, a másodikat pedig szerdán a Déli pályaudvarnál alakította ki a főváros. A Fővárosi Vízművek mobil ivókutat létesített, a Fővárosi Csatornázási Művek pedig mosdót és zuhanyozót helyezett üzembe a területen. A FÖRI vezetője, Pető György múlt szerdán jelentette be, hogy úgynevezett tranzitterületeket alakítanak ki Budapesten, amelyeken a főváros biztosítja a legalapvetőbb közegészségügyi és higiénés viszonyokat az illegális bevándorlók számára.

Takarítják a mosdót és zuhanyzót az illegális bevándorlóknak kialakított tranzitzónában a budapesti Nyugati pályaudvarnál a megnyitó napján, 2015. augusztus 14-én. A Fővárosi Vízművek mobil ivókutat létesített, a Fővárosi Csatornázási Művek pedig mosdót és zuhanyozót helyezett üzembe a területen. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Takarítják a mosdót és zuhanyzót az illegális bevándorlóknak kialakított tranzitzónában a budapesti Nyugati pályaudvarnál a megnyitó napján, 2015. augusztus 14-én. A Fővárosi Vízművek mobil ivókutat létesített, a Fővárosi Csatornázási Művek pedig mosdót és zuhanyozót helyezett üzembe a területen. MTI Fotó: Bruzák Noémi

 

Aki teheti, meneküljön a Hungária körútról!

Felújítás miatt forgalomkorlátozásokra kell számítani a mostani és a következő hétvégén a Hungária körúton a Hős utcánál - közölte pénteken a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

Szombat reggeltől vasárnap estig, a jövő héten pedig péntek reggeltől szombat estig a Hungária körút Rákóczi-híd felé vezető belső sávját lezárják a Hős utcai kereszteződéstől kezdve az 1-es villamos megállóhelyi peronjának hosszában, így csak két forgalmi sáv lesz járható. A villamosok közlekedését a korlátozás nem érinti. A BKK arra kéri az autósokat, hogy a várható torlódások miatt aki teheti, válasszon más útvonalat, a munkaterület mellett pedig fokozott figyelemmel közlekedjenek.