Előfizetés

Tállai lebuktatta Andy Vajnát?

Az LMP véleménye szerint a magyarországi kaszinók valószínűleg nem a valós bevételüket vallják be - közölte csütörtökön Ikotity István, aki sajtótájékoztatót is tartott a témában.

A politikus azt javasolta, hogy a nyerőgépeket kössék be a NAV rendszerébe, a játéktermek nyitva tartását korlátozzák, és csak az állam üzemeltethessen kaszinókat. A képviselő úgy fogalmazott, hogy Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti államtitkára egy írásbeli kérdésére adott korábbi válaszában "lebuktatta Andy Vajna kaszinóbizniszét". 

Szerinte a jelenlegi szabályozás megengedi és a kormánytól kapott adatok is azt valószínűsítik, hogy a kaszinók nem a valós bevételüket vallják be, és csak "Andy Vajna lelkiismeretén múlik", mennyit ismer el a bevételből. Ikotity István emlékeztetett, hogy írásbeli kérdésében az elmúlt 5 évre visszamenőleg, hónapokra lebontva azt szerette volna megtudni, hányan látogatják az egyes kaszinókat, azokban mekkora összegben játszanak, a játékosok hány százaléka nyer, kaszinónként mennyi egy játékos átlagos nyeresége és vesztesége, mekkora az egyes kaszinók bevétele és mennyi adót fizetnek.

Az összesített adatok szerint 2011-ben 205 ezer, 2012-ben 300 ezer, 2013-ban 639 ezer, 2014-ben 810 ezer, 2015 első fél évében pedig 606 ezer  játékos látogatta a játékkaszinókat. A képviselő hozzátette, hogy egy növekvő tendenciáról van szó és a hivatalos adatok alapján a játékosok tavaly 128 milliárd forintot, míg az idei év első felében több mint 88 milliárdot hagytak a kaszinókban.

Az LMP számításai szerint viszont ezek a számok "nem stimmelnek", mert a mindennapi gyakorlat és a kaszinók kihasználtsága alapján számolva a játékosok ennél több pénzt költenek el ott.

„Önöket a kormány átverte!" - Tiltakoztak a Quaestor-károsultak

Publikálás dátuma
2015.08.13. 15:47
FOTÓ: Népszava
A kifizetések felfüggesztése ellen tiltakozott és a törvény végrehajtását követelte a Quaestor Károsultak Csoportja Budapesten, a Külgazdasági és Külügyminisztérium épülete előtt csütörtökön.

Az egyik szervező, Himmer Éva felszólalásában azt hangoztatta a néhány tucatnyi demonstráló előtt, hogy az állami garanciavállalás erősítése érdekében követelik a készfizető kezesség törvénybe iktatását.

A károsult megjegyezte, hogy perek ezreit fogják indítani a törvény szerinte jogellenes felfüggesztése miatt. Továbbá tiltakozott a korábban öncsődöt jelentő Quaestor Financial Hrurira Kft. végelszámolása ellen, mert mint mondta: ha ez a cég megszűnik, nem lesz kit perelni. 

Pápa Levente, az Együtt - a Korszakváltók Pártjának elnökségi tagja a rendezvényen kifejtette: "a kormányoldal azt hazudta", hogy megmenti a Quaestor-károsultakat, holott szerinte mikor a kárrendezéséről szóló törvényt megalkotta, már tudnia kellett, hogy az pénzügyileg, jogilag lehetetlenné teszi a kártalanítást. Tudatosan olyan törvényt hoztak, ami betarthatatlan - jegyezte meg. "Önöket a kormány átverte!" - jelentette ki a szónok, aki elmondta, hogy pártja az egyszerű kezesség helyett a kézfizető kezesség törvénybe építését javasolta a kártalanítás állami garanciájának erősítése érdekében.

Barabás Richard, a PM szakszóvivője azt hangoztatta, hogy pártja kiáll a károsultak kárpótolása mellett. Az Együtt kézfizető kezességre vonatkozó javaslatát támogatják és úgy vélik, a Magyar Nemzeti Bank felelősségét is vizsgálni kell. Szerinte "Magyarországon a bűn kormánya kormányoz", egy olyan "haveri kör", amely "semmibe veszi a kisembereket". 

A károsultak csoportja Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek címzett levelében több tucatnyi kérdésre vár választ, így többek között arra, hogy milyen és mekkora befektetései voltak a minisztériumnak, illetve érdekkörébe tartozó intézményeknek a brókercégben, továbbá, hogy miként ismerkedett meg Szijjártó Péter és Tarsoly Csaba.

A néhány tucatnyi tüntető a beszédek közben többek között azt skandálta: "Nem hagyjuk!", "Követeljük vissza a saját ellopott pénzünket!" A tüntetők kis zászlócskákat lobogtattak, melyeken többek között az volt olvasható: "Nem a javunkat, a javainkat akarjuk!", illetve "Követeljük a Quaestor törvény betartását!" Más transzparenseken a "Hol a lé, fiúk!", illetve a "Kedves kormány, nem tágítunk, amíg az összes pénzünket vissza nem kapjuk" feliratok álltak. 

A rendezvényen Orbán Viktor miniszterelnök, Matolcsy György jegybankelnök, Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője, illetve a Quaestor ügy több szereplője, köztük Tarsoly Csaba az egész alakos életnagyságú fényképét is kiállították.

 MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

 

KKM: az érintetteknek be kell tartania a jogszabályokat
A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) álláspontja szerint a Quaestor-kártalanítással kapcsolatos jogszabályokat minden érintettnek be kell tartania. A tárca közleményében kiemelte: a minisztérium és háttérintézményei tevékenységük miatt több ezer magyar vállalkozással állnak kapcsolatban, de azok tevékenységéért nem tudnak felelősséget vállalni.

Tuzson a bankokat hibáztatja 

Mint írtuk: A Fidesz és a kormány mindent megtett, hogy a Quaestor-károsultak megkapják kártalanításukat, a bizonytalan helyzetet a bankok idézték elő azzal, hogy az Alkotmánybírósághoz fordultak – mondta a Fidesz frakció-szóvivője csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A Fidesz és a kormány azt szeretné, ha az eredeti terveknek megfelelően lehetőleg mindenkit kártalanítsanak ebben az ügyben. Jó volna, ha az Alkotmánybíróság mielőbb döntene, és nem gördülne akadály a kifizetések törvényesen teljesülése elé – mondta a frakciószóvivő. 

Korábban írtuk: A mintegy 7 ezer embert számláló Facebook-közösséget és a 32 ezer károsultat képviselő Quaestor-károsultak szervezete inkorrektnek nevezte a kártalanításról eddig megjelent tájékoztatást. Megfogalmazásuk szerint a "hivatalos szervek információi alapján a médiában közzétett közlemények téves értelmezése hamis színben tünteti fel a Quaestor-ügy egyes részleteit, ezzel jelentősen torzítva a valóságot".

Kapcsolódó
Ennyi Quaestor-károsult már megkapta a pénzét?Tuzson a bankokat hibáztatja a Quaestor-botrányért

Lázár: jövő héten döntenek az újabb plakátkampányról

Publikálás dátuma
2015.08.13. 15:18
Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a szokásos heti sajtótájékoztatót tartja az Országházban 2015. július 16-án.
Ha csütörtök, akkor Kormányinfó. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a nyári "vakáció" után ismét megtartja szokásos heti sajtótájékoztatóját. Téma nem is lehet más, mint a menekültügy. 

Lázár János bevezetőjében mindenkit megnyugtatott: a kormánytagok visszatértek szabadságukról, újra munkába lendül a kabinet. 

Az elmúlt hetekben döntött az Európai Bizottság arról, hogy 2,4 milliárd eurót feloszt azon országok közt, amelyek megszenvedik a menekültválságot. A magyar kormány igazságtalannak tartja az elosztást, mert szerintük Magyarország jóval kevesebbet kapna Görögországnál, Spanyolországnál és Olaszországnál. Lázár szerint arról van szó, hogy "a régi tagállamok lenyúlták a pénzt az új tagállamok elől".

A kormány jövő héten dönt arról, hogy kampányt indít a migrációs tranzitországokban annak érdekében, hogy megtörje a szervezett, Magyarországról Nyugatra vezető embercsempész-útvonalat. A migránsriasztó exportált plakátkampány (szerk.) célja, világossá tenni, hogy nem érdemes elindulni Magyarország irányába, nem érdemes pénzt fizetni az embercsempészeknek, mert itt van a kerítés - közölte a miniszter.

Újságírói kérdésre Lázár elmondta, még nem tudják, hogy kit bíznak meg a kampány lebonyolításával (helyi vagy nemzetközi reklámcéget), mint ahogyan azt sem, hogy mekkora költségkeretet szánnak rá.

Megerősítette, hogy a határzár első vonala augusztus 31-ig megépül. A következő, 18-ai kormányülésen döntenek a második, 3-4 méter magas, 175 km hosszú kerítésmegépítésének határidejéről. A határzár átvágása bűncselekménynek fog minősülni - jelentette be. Azt is hozzátette, hogy a gyerekek ügyét külön fogják kezelni.

A jelenleg lakott területeken lévőket "bezárják", azon kívül létesítenek menekülttáborokat - ahogyan azt Lázár János már tegnap is jelezte a kormányülést követő sajtótájékoztatón. Mint mondta, Orbán Viktor miniszterelnök azt kérte, hogy a lakossággal, a civilekkel és az önkormányzatokkal is folyamatosan egyeztessen a belügyminiszter. Például elhagyott lőtéren, ami több kilométerre van a lakosoktól.

Lásd még: Támasztófák és tilalomfák a műszaki zárnál

A korábbi gyakorlattal ellentétben 2017. június 30-ig az EU-pályázati ciklus minden összegére megpróbálnának pályázni - közölte Lázár.

Rendkívül sürgető hír (mielőtt rákérdeznének): "Vajna András György" nemzetbiztonsági átvilágítása megtörtént, és kijelenthető, nem jelent biztonsági kockázatot, részt vehet az ország továbbépítésében - közölte a miniszter.