Lecsapott az Iszlám Állam ott, ahová magyarokat küldtek

Vegyi fegyverrel hajtottak végre támadást az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet erői az észak-iraki Erbíl közelében - közölte csütörtökön Berlinben a német védelmi minisztérium szóvivője.

A szóvivő megerősítette a Bild című lap beszámolóját, amely szerint a támadás szerdán történt a kurdisztáni fővárostól 40 kilométerre fekvő Makhmournál. A terroristák a katonai hírszerzés egyik informátora szerint valószínűleg klórgázt vetettek be. A támadásban valószínűleg nagyjából 60 kurd katona sebesült meg. A vegyifegyver-támadás körülményeinek kivizsgálására elindult egy szakértői csoport Bagdadból - számolt be online kiadásában a Bild.

A védelmi minisztérium szóvivője azt mondta, hogy a térségben tevékenykedő német katonákat nem érintette a támadás, kurd harcosok viszont légúti károsodást szenvedtek el. A Bundeswehr kiképzői Erbílben kurdokat tanítanak be német fegyverek használatára. 

Az Országgyűlés áprilisban úgy döntött, hogy Magyarország - amerikai felkérésre - legfeljebb 150 katonát küld az IÁ elleni fellépéshez az erbíli  kiképző központba, ahol a Bundeswehr jelenleg nagyjából 80 fős csoportja is dolgozik. A tervek szerint a magyar katonák biztosítási feladatokat látnak el. Németország tavaly szeptember óta támogatja az IÁ ellen harcoló kurd erőket, a Bundeswehr már 1500 tonnánál is több felszerelést, fegyvert, lőszert és más hadianyagot szállított a kurdisztáni régióba.

A Bild egy másik csütörtöki beszámolója szerint nemzetbiztonsági szolgálatok arra figyelmeztetnek, hogy az IÁ ellenségként tartja számon Németországot, és ezért a közel-keleti térségben működő német nagykövetségek és konzulátusok munkatársait és azok hozzátartozóit fokozottan fenyegeti az a veszély, hogy az IÁ elrabolja és kivégzi őket, éppen úgy, mint legutóbb a horvát Tomislav Salopeket, aki Egyiptomban dolgozott egy francia olaj- és gázipari cégnek.

Az IÁ egyiptomi csoportja szerdán tett közzé egy felvételt a közösségi médiában a júliusban elrabolt horvát férfi lefejezéséről.

Szerző

Lebukott a városvezetés: őrizetbe vették a polgármestert is

Korrupció és hivatali visszaélés gyanújával őrizetbe vették csütörtökön a montenegrói Budva több vezetőjét, közöttük a polgármestert is - számolt be erről internetes oldalán a montenegrói közszolgálati televízió (RTCG).

A montenegrói különleges ügyészség tájékoztatása szerint Lazar Radjenovic polgármesteren kívül a lefogottak között van az adriai fürdőváros korábbi vezetője, Rajko Kuljaca és helyettese, Dragan Marovic is. Az elfogottakat azzal gyanúsítják, hogy a budvai Plaza bevásárlóközpont, valamint a Jaz nevű strand mellett épített tér kialakításakor hivatali visszaélést követtek el, és ezzel több millió eurós kárt okoztak a városnak.

Rajko Kuljaca volt polgármestert és helyettesét korábban egy másik ügyben, a városi költségvetés megkárosításáért már börtönbüntetésre ítélték. Az európai uniós csatlakozásra váró Montenegró számára - a többi balkáni országhoz hasonlóan - a legnagyobb problémát éppen a korrupció és a szervezett bűnözés jelenti.

Szerző

Börtönbe került a nacionalista pártvezető

Az olasz rendőrség őrizetbe vette Igor Markov ukrán ellenzéki politikust, a Rogyina nacionalista ukrán párt vezetőjét, akivel szemben Kijev nemzetközi körözést rendelt el és kiadatását kéri - közölte az olasz sajtó csütörtökön.

Igor Markov Moszkvából érkezett a milánói nemzetközi repülőtérre. A határrendőrség az Interpol-körözés értelmében feltartóztatta, de mivel Markov ukrán-orosz állampolgárként és diplomata-útlevéllel érkezett, továbbengedték folyamatos megfigyelés alatt tartva. Markov a francia-olasz határon levő San Remo egyik szállodájába ment tovább. A liguriai város az Itáliába érkező gazdag oroszok egyik célállomása. Markov egy estére Monte Carlóba is átment, majd visszatérve San Remóba az olasz hatóságok szerdán hajnalban őrizetbe vették. Jelenleg a San Remo közeli Valle Armea börtönében tartják fogva.

A 42 éves Igor Markov a kijevi parlament volt képviselője, az oroszbarát ukrán ellenzék egyik legismertebb vezetője. A Moszkvába menekült volt ukrán miniszterelnök, Mikola Azarov emberének számít. A kijevi hatóságok a 2007-ben Odesszában kitört zavargások miatt köröztetik Igor Markovot. A vád szerint az ukrán városban rendezett egyik tömegtüntetés alkalmával Markov a Kreml-barát nacionalista Rogyina párt híveinek élén rátámadt a tüntetőkre.

Az illetékes genovai bíróság pénteken határoz arról, hogy Igor Markov olasz börtönben marad-e vagy szabadlábra helyezik. Az ukrán hatóságoknak negyven napjuk van a megfelelő iratok benyújtására, amelynek alapján az olasz bíróság a kiadatásról dönt. Igor Markov a kiadatás megtagadását is kérheti arra hivatkozva, hogy Kijevben kínzásnak vethetik alá.

Szerző