Előfizetés

Kiszolgáltatott betegek

Magyarországon évente több száz rendőri eljárás folyik kórházi lopások miatt. Az elkövetők a betegektől és a személyzettől is lopnak, ám a legnagyobb kárt az intézményeknek okozzák. Az Országos Onkológiai Intézetben az idei évben már 22 esetben kellett feljelentést tenni. A kórházi lopások hatékony visszaszorításához alapvető szemléletváltásra lenne szükség, a kórházakból, kiszolgáltatott betegektől való lopást tabuként kellene kezelni.

Már 22 esetben kellett feljelentést tenni a rendőrségen, mert az Országos Onkológiai Intézetben fekvő betegektől lopják el értékeiket – írja a Bors. Jellemzően a diagnosztikai osztályon fordultak elő lopások, a vérvételre igyekvők folyosón hagyott értékeit emelik el a tolvajok. Lövey József klinikai igazgató a lapnak elmondta: minden tudomásukra jutott esetben feljelentést tesznek a XII. kerületi rendőrkapitányságon. Azt gondolja, hogy sokszor a betegek nem jelzik a lopás tényét, így a szám magasabb lehet. A lopások megelőzése érdekében az intézetben minden működő bejáratnál állandó portaszolgálat van, biztonsági szolgálatot működtetnek. Bizonyos fontos helyeken megfigyelő kamerák is üzemelnek – mondta Lövey József. A kórházban a fekvő betegek egyébként értékeiket díjmentesen helyezhetik el az intézmény pénztárában.

Magyarországon évente több száz rendőri eljárás folyik kórházi lopások miatt. Az elkövetők a betegektől és a személyzettől is lopnak, ám a legnagyobb kárt az intézményeknek okozzák – írja a napi.hu. Idén az első félévben csaknem félezer, tavaly egész évben mintegy kilencszáz, tavalyelőtt pedig 1100-nál is több esetben folytatott eljárást a rendőrség kórházi lopások miatt. Az országos bűnügyi statisztika szerint messze a legtöbb ilyen bűncselekményt – az esetek majdnem felét – a fővárosban követik el, amit nagyrészt megmagyaráz, hogy itt van a legtöbb kórház, klinika, országos intézet. A megyék közül kiemelkedően sok – megközelíti a tíz-tíz százalékot – a lopások száma Borsodban, illetve Szabolcsban – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság.

A kórházi szarkák évek óta nagy problémát jelentenek a kórházaknak, akik gyakran nemcsak a betegektől, de a kórház személyzetétől is lopnak, sokuknak nem jelent kihívást feltörni az öltözőszobák ajtóit sem – arról nem is beszélve, hogy lopás sajnos a munkatársak között is előfordul. A tolvajok általában a kisebb értéktárgyakra – pénztárcára, ékszerekre, mobiltelefonra – utaznak, megfékezésükben a kórházak sem tudnak sok mindent tenni azon kívül, hogy figyelmeztetik a betegeket, fokozottan ügyeljenek értéktárgyaikra.

Rácz Jenő szerint a megelőzésben korlátozottak a lehetőségek; a betegek letétbe helyezhetik értéktárgyaikat a nővéreknél, egyes kórházi osztályon mobilszéfek is vannak. A Magyar Kórházszövetség volt elnöke a Napi Gazdaságnak úgy nyilatkozott: a kameráknak is van visszatartó erejük, ezeket azonban nem lehet kihelyezni a kórtermekben, mosdóban, öltözőben. A szakember hangsúlyozta: bár az intézményekben van őrző-védő szolgálat, ezek munkatársai nem végezhetnek motozást, legfeljebb annyit tehetnek, hogy értesítik a rendőrséget, ám ha valaki gyanúba keveredik, még csak fel sem tartóztathatják, csak akkor, ha a bűncselekmény elkövetése közben érték tetten. Rácz szerint a kórházi lopások hatékony visszaszorításához alapvető szemléletváltásra lenne szükség, a kórházakból, kiszolgáltatott betegektől való lopást tabuként kellene kezelni.

Hamvában holt széfrendelet

2007-ben Horváth Ágnes akkori egészségügyi miniszter bejelentette, 2008. február 15-ével kötelező lesz minden kórházi ágyhoz egy önálló széfet biztosítani, megelőzendő a kórházi lopásokat. A széfek beszerzését az intézményeknek kellett volna megoldaniuk, amihez akkor a tárca 600 millió forintot biztosított. 2008 áprilisában megváltoztatták a széf rendelet, amelyből kimaradt az "önálló" szó, ezzel lehetőséget adva az intézményeknek, hogy a betegek értékeinek megőrzéséről központilag gondoskodhatnak, anélkül, hogy valamennyi ágy mellé külön széfet szereltetnének fel. A kezdeményezés eredménye végül az lett, hogy az addig beszerzett széfek közül volt, amit megtartottak az intézmények, a többségüket azonban egyszerűen kiárusították.Már meg is van az új MTVA-vezér?

Publikálás dátuma
2015.08.12. 07:07
Várhelyi Attila felmerült a múltból FOTÓ: NÉPSZAVA
A jelenleg tanácsadói feladatokat ellátó Várhegyi Attilát nevezhetik ki a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatói posztjára, miután Szabó László Zsolt hétfőn lemondott - értesült az Esti Újság. 

Várhegyi 1991 és 98 között volt Szolnok polgármestere, az első Orbán-kormány alatt pedig a Fidesz pártigazgatója és választmányi elnöke volt, valamint kulturális államtitkári posztot is betöltött. Parlamenti mandátumáról 2002-ben mondott le, mert jogerősen elítélték különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt, amelyet még polgármesterként követett el.

A Fideszből a 2006-os választási vereség után szállt ki, és megalapította a Prestige Média reklámügynökséget, majd a Myself Consulting Kft.-t. Az MTVA honlapján fellelhető adatok szerint először 2012-ben szerződtek a Prestige-el marketing-kommunikációs feladatokra 16,8 millió forint értékben. Ez a szerződés 2014 áprilisában járt le, s a rá következő hónapban az MTVA Várhegyi Attilával szerződött a Nemzeti hírháló elnevezésű projektben vezetői feladatok ellátására - írta a Népszabadság.

A Prestige Média neve az Origo kapcsán is felmerült: Sáling Gergő főszerkesztő és Pethő András főszerkesztő-helyettes távozása után Pethő panaszlevelet írt a portált tulajdonló Magyar Telekomnak, melyben kifejtette, hogy a Prestige-hez köthető Nobilis Márton - aki azóta a Nemzeti Kommunikációs Hivatal elnöke lett - többször fogalmazott meg politikai kéréseket a szerkesztőség felé. Sáling ezekre rendre nemet mondott, végül pedig távozni kényszerült. Az Origo tavaly novemberben menesztett vezérigazgatója, Vaszily Miklós jelenleg az MTVA vezérigazgató-helyettese, augusztus 15-ig ő látja el a vezérigazgatói feladatokat a közmédiánál.

Soros is vinné az Origót?
Soros György érdekeltségi körébe tartozhat az a Brit Media Befektetési Kft., amely igen erős ajánlatot tett a Magyar Telekomnak az Origóért - értesült az mmonline.
A vállalat nemrég 40 millió forinttal szállt be a Klubrádióba, a milliárdos befektetőhöz köthető szervezetek pedig korábban számos magyar médiatermék működését támogatták. A portál úgy tudja, a héten újabb ajánlattételi kör lesz az Origo eladása kapcsán.Magas hőfokon indult a Sziget

Publikálás dátuma
2015.08.12. 07:05

Hivatalosan is kezdetét vette a Sziget Fesztivál az Óbudai-szigeten. S mint ahogyan azt már korábbról megszokhattuk, az idén is neves fellépők, valamint minőségi szórakozás várja a rendezvényre látogatókat. Igaz, az árak hazai viszonylatban kissé borsosak, a zene pedig túl hangos, mégsem bánja meg, aki részt vesz a rendezvényen.

Nemcsak a kánikula miatt kezdődött magas hőfokon az idei Sziget Fesztivál. Telt házas koncerten őrjönghettek a rajongók már a mínusz egyedik napon is. Robbie Williams fellépését hétfőn éjjel a Nagyszínpad előtti nézőtéren mintegy 75 ezren hallgatták.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az idén változott a Nagyszínpad. Mintegy 30 méterrel előbbre hozták, ezért fér el az eddigi 55-60 ezer ember helyett már 75-80 ezer is. A nyitó koncerten már érzékelhető is volt ennek haszna. Nőtt egyébként az egyhetes fesztivál napi befogadóképessége is: az idén ezt 90 ezer főben maximalizálták.

Más változások is történtek ebben az évben a Szigeten. Nem működik már a sziget végén minden évben megtalálható ministrand. Ennek oka a Duna szokottnál alacsonyabb vízállása. A 2015-ös rendezvényen tehát még a térdig ázós pancsolási lehetőség is kizárt.

A Szigeten készült fotókat itt nézheti meg!

Komoly változást jelent a három lépcsős VIP-szektor kialakítása is. A 444.hu beszámolója szerint ez viszont nem jelent mást, mint hogy egy koncertet háromféleképpen lehet élvezni: a „fapados VIP-ben” kivetítővel - ahonnan nem minden színpadot látni. A közepes és a nagyon fontos emberek VIP-jéből lehet látni a nagyszínpadot, s a legfontosabb emberek VIP-jében külön pult is van.

Az újításokkal ellentétben egy valami megmaradt. A szigorú ellenőrzések és a rendvédelmi felügyelet ugyanis ezúttal sem tűnik el. Ahogyan arról Gerendai Károly főszervező a Hirado.hu-nak beszámolt, egy gyors bevetésű csoport állandóan jelen lesz a Sziget Fesztivál ideje alatt, így a közbiztonságra a Terrorelhárítási Központ (TEK) fog felügyelni. Gerendai megjegyezte azonban, komolyabb incidensek a rendezvényt nem jellemezték eddig, hiszen "ide alapvetően magukat jól érezni jönnek ki az emberek, nem úgy, mint egy futballmérkőzésre". Itt nem valaki ellen drukkolnak az emberek, nem kell az ellenfelet közösen utálni sem - mondta. A fesztivál alapítója szerint a szakembereket is rendre meglepi, hogy a fesztivál idején a szigeten erőszakos bűncselekményre nincs példa.

A Sziget hangjai minden évben problémát jelentenek, vagyis az onnan kiszűrődő - a koncertek hangosításából adódó – zaj a környéken élők életét rendre megkeseríti ebben az időszakban. Az ügyben már többen is felszólaltak, miképpen többek között Tarlós István főpolgármester is. A fővárosi vezető évről évre megküzd a ricsajjal, igaz több-kevesebb sikerrel teszi ezt.

Most viszont Tarlós is „megnyugodhat”. Gerendai Károly tájékoztatása szerint ugyanis - a vasárnap és hétfő éjszaka mért adatokra alapján - a Sziget Fesztivál zajszintje az idén sem haladja meg az előírt határértéket. A hangpróba alatt öt helyszínen végeztek méréseket, amiből kiderült, hogy a budai oldalon szinte alig szűrődött ki zaj – a megengedett 55 decibellel szemben csak 47-48-as értéket mértek -, Pesten pedig 52 decibel volt a legnagyobb zajérték.

A környéken élők zajártalma – legalábbis a pesti oldalon - tehát a jelek szerint továbbra is megmarad. Fokozza a gondokat az egész héten tartó hőség is, mivel a közelben lakók nyitott ablakain biztosan be fognak hallatszani a szigetről kiszűrődő dallamok. A meleg levegő pedig kedvez a hang terjedésének, mert amíg a párás vagy szeles időben a zajokat elnyomják a környezeti hatások - mint például a szél hangja - addig ez a tomboló hőségben nem fordul elő - mondta Gerendai. A főszervező felhívta a figyelmet arra is: a Nagyszínpad hangereje sokkal erősebb, mint az éjszakai programoké - este 11 óráig 65, utána 55 decibel a megengedett hangerő -, de a fesztivál szakemberei a rendezvény ideje alatt folyamatosan ellenőrzik majd a zajszintet. S mindent megtesznek annak érdekben, hogy azt a határértékén belül tartsák.

A Szigeten minden évben elismert és neves előadók kápráztatják el az összegyűlteket. Idén sincs ez másképp, s ha csak a Nagyszínpadon fellépőket nézzük, a fesztiválra látogatók el lesznek kényeztetve. Élvezhetik a résztvevők a The Horrors programját. Az együttes nem először lép fel hazánkban - 2012-ben már volt itt -, most szerdán pedig újra jön. Óriási produkcióra készül a Foals is, amely ugyancsak a fesztivál kiemelt előadója. A 2000-es évekbeli brit indie rock robbanás meghatározó szereplői is jártak már Magyarországon, a tavalyi Volt Festiválon bizonyították rátermettségüket. De természetesen lesznek újoncok is, mint például a Kings of Leon. Ők a rock and roll stílussal hoznak új színt a fesztivál életébe.

A robosztus zenészekre való felkészülésben nem árt azonban szemügyre venni az itallapot sem. Ebben a szervezők szintén nem múlták alul magukat, már ami az árakat jelenti. A Sziget hivatalos italkínálata szerint egy korsó sör az idén 650 forintba kerül , míg annak dobozos változata 740 forintba. A röviditalokat illetően sem jobb a helyzet: 4 cent unikumért, whiskyért, tequiláért, vodkáért és ginért 1050 forintot kell fizetniük a résztvevőknek. S a borok decinkénti ára is igen borsos, 400 magyar forint.

Persze kerülni is lehet az alkoholos italokat, olcsóságra viszont ebben az esetben sem lehet számítani. Egy félliteres kóla ára is 450 forint. Hozzá kell tenni azonban, hiába a magyar valutában kifejezett árak, a Sziget területén készpénzzel továbbra sem lehet vásárolni, erre a célra kizárólag egy Festipay elnevezésű kártya használható.

Magyarul búcsúzott rajongóitól Robbie
MTI Fotó: Mohai Balázs

MTI Fotó: Mohai Balázs

Egy egész emeletet kibérelt a pesti luxusszállóban, helikopterrel akart leszállni a Szigetre, de majdnem lefújta a koncertet, amiért a reptéren fotózták - Robbie Williams még fel sem lépett, máris allűrjeitől volt hangos a sajtó. A brit fenegyerek a színpadon is mindent megtett, hogy életben tartsa a róla szóló legendát: egy felemelő, elejétől a végéig szórakoztató, vérprofi előadással.
Ilyen sikeres mínusz egyedik napja talán még sosem volt a Szigetnek. Az első tízezer jegy már februárban elkelt rá. Robbie Williams ugyan már negyedszer jött Magyarországra, de majdnem százezren biztosan ott tipródtak érte hétfő este a Nagyszínpad előtt. A brit popikon vérprofi előadó: pontban 21 óra 30-kor felcsendült a Carmina Burana egy részlete, a videófalon feltűnt a nagy Budapest felirat, majd a szöveg: Let me entertain you! Hadd szórakoztassalak titeket!
Robbie egyik legnagyobb slágere tökéletes nyitánya volt az estnek. A Let me entertain you gyönyörűen megadta a koncert végig energikus, felemelő, sokszor nosztalgikus alaphangulatát. Még a második, jóval lassabb Rock DJ-nek is erős, pumpáló tempót adott Robbie zenekara. Hogy az énekes imádja a Queent, az ezúttal is kiderült: egyrészt megbízhatóan, szinte kizárólag a legismertebb slágereit játszotta – mégis csak egy best of turné ez –, ha viszont nem, előszeretettel dobta fel a hangulatot az együttes, vagy más dalaival - tombolt a We Will Rock You, ami átcsapott az I Love Rock ’n Rollba, akapellában pedig az Oasis Wonderwalljával is megénekeltette a közönséget, de nem hagyhatta ki az I Will Survevive-val megbolondított Supreme-et sem.
Az énekes szívesen "beszélgetett" a közönséggel. Sztorizgatott, ha úgy tartotta kedve, leült, felolvasott néhány pikáns részletet új életrajzi könyvéből. "Ez a könyv tele van hülyeséggel" - viccelte el. Kiszúrt egy lányt az első sorból, aztán ledobta neki a könyvét, visszakérte, majd aláírta. "Szeretettel, Bruno Marstól" - poénkodott. Aztán lehet, hogy tényleg így dedikálta. Később felhívta a színpadra, és a lányt maga mellé ültetve adta elő a She's The One balladát.
Meglepetésvendégként még Robbie édesapja is megjelent. A koncert második felére jutott még a csendesebb No regrets, a szenvedélyes Feel, hogy az est végére újra üssön: jött a Millenium, majd ismét Queen és a Bohemian Rapsody. Hiába tapsolták azonban vissza, csak egy rövid Sinatra-dal erejéig jött újra a színpadra.
A popikon sajátosan búcsúzott rajongóitól: "Köszönöm motherfuckers!" - mondta. Ami igen szabad fordításban: "Köszönöm, anyaszomorítók!"

Meg kell küzdeni az élményért

Végeláthatatlan tömeg hömpölygött bebocsátást remélve este fél 8-kor a Sziget Fesztivál első napján Robbie Williams esti szuperkoncertjére. Sokan autóval érkeztek, figyelmen kívül hagyva a parkolóhelyek korlátozott számát. Természetesen feltorlódott a forgalom, beállt a rakpartra vezető sáv – egyesek azt gondolták, hogy ezt majd orvosolja a folyamatos dudálás -, a szemfülesebbek azonban a szomszédos lakótelepen találtak megoldást, az ott lakók legnagyobb örömére.

A sajtónyilatkozatok korábban arról szóltak, hogy a brit világsztár garantálhatja a 85 ezer fesztiválozó jelenlétét, ami csaknem elérné a napi maximum létszámot. Ebben nem is jártak messze a valóságtól, viszont az az egy órás tortúra, amíg az ember fia (lánya) eljutott a Nagyszínpadig, komoly megpróbáltatást jelentett.

Aki okos volt, vagy csak ideje engedte és korábban érkezett, az már belépővel a csuklóján araszolhatott(!) a gyorsító sávon, aki nem, annak bizony meg kellett küzdenie az élményért.

Első hadszíntér a karszalagok megszerzése. Kígyózó sorok a bódéknál (konténereknél), tanácstalan érdeklődés az önkénteseknél, melyik vouchert hol kellene beváltani. Ha nem sikerült eltalálni, akkor bizony jöhetett az újratervezés, másik sorral, innen-onnan beszivárgó pofátlanokkal, leterhelt „jegykiadó-automatákkal”.

Amennyiben nem ment el a leendő fesztiválozó kedve a 20-30 perces sorban állástól, akkor jöhetett a karszalag biztonságos elhelyezése csuklón, majd indulhatott a móka a gyorsító sávon a következő ellenőrző pontig. Újabb 10-15 perc.

Ezután végre a K-hídon „hasíthatott” a tömeg sodrásában a létjogosult, és ekkor elérkezett az idő az újabb kontrollra, a táskák szemre- és kézrevételezéséhez. Ez a leggyorsabb művelet a megpróbáltatások sorában. A fesztiválozó már a talpa alatt érezheti a hely szellemét, a hömpölygő emberáradat által felvert porfelhőt, amikor azzal szembesül, hogy a kártyatöltő pontokon – hiszen csak azzal lehet fizetni a Szigeten - óvatos becslések szerint 10-15 percet ismét el fog tölteni, pedig már annyira közel a cél.

Valószínűleg ez a többi napon sem lesz sokkal gördülékenyebb. De azért megnyugtató: végül mindenki bejutott a fesztivál legnagyobb eseményére, Robbie Williams szuperkoncertjére. Nem kellett mást tennie, mint sok-sok türelemmel 1 órát beáldozni a Sziget élményből potom 20 ezer forintért.

Közlekedési tudnivalók

Jól járhat, aki vonattal indul a Szigetre. A MÁV-START ugyanis bejelentette, hogy augusztus 10. és 17. között 50 százalékos, alkalmi menettérti kedvezményt biztosít a fesztiválra igyekvőknek. A kedvezmény valamennyi belföldi állomásról bármelyik budapesti állomásra menet igénybe vehető, de fontos kiemelni: a kedvezmény csak belföldi utazásra és másodosztályra érvényes. Az engedménynek pedig határideje is van, vagyis augusztus 9-én 0 órától, augusztus 18. 24 óráig utazhatnak a fesztiválozók kedvezményesen.

Persze nem mindenkinek adnak engedményeket: igazolni kell ugyanis, hogy hová vonatoznak a résztvevők. Ezt visszautazás esetén, a helyszínen történő lebélyegeztetéssel, vagy a szigetes karszalag felmutatásával tudják megtenni a résztvevők, mivel az árkedvezmény csak ezzel válik érvényessé.

De a vasút mellett eljuthatunk a fesztivál helyszínére másképpen is. Ezt a célt szolgálja a Budapesti Közlekedési Központ intézkedése, mely szerint számos járatot sűrítenek, és indítanak a fesztivál idejére. Ennek értelmében:

- nappal sűrűbben jár és éjjel is közlekedik a HÉV, melyről a fesztiválozóknak a Filatorigát megállóban kell leszállniuk

- rendkívüli hajójáratok indulnak az Erzsébet hídtól és a Jászai Mari térről, amelyeken CityPASS karszalaggal, illetve a helyszínen vásárolható, 900 forintos jeggyel lehet utazni

- sűrítik a 6-os villamos járatot, valamint éjszaka a 200E jelzésű autóbuszt

- a 226-os busz a fesztivál alatt rövidített útvonalon, augusztus 9-én, 15-én és 16-án a Nyugati pályaudvar és a Bogdáni út között közlekedik

- a 901-es és a 918-as éjszakai járatokon pedig nagyobb buszok közlekednek majd.

Ezzel szemben a leghatékonyabb közlekedési eszköz mégis a bicikli lehet. Aki ezzel érkezik, az a hátsó bejáratoknál elkerülheti a mára megszokott K-hídon való tolongást.