Előfizetés

Dárdai Pál még álmodhat a fináléról

Publikálás dátuma
2015.08.12. 07:56
Dárdai elégedetten szemlélte fi ait FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Vette Dárdai Pál csapata az első akadályt. A Német DFB Kupa első fordulójában ugyanis a Hertha BSC idegenben verte meg az Arminia Bielefeldet 2-0-ra a tavaly a botrányos helyzetkihasználása miatt sokat bírált Salomon Kalou (73.) és az újonnan igazolt Vladimir Darida (89.) góljával.

Ha azt vesszük, hogy a harmadosztályból a Bundesliga 2-be felkerült együttesről van szó, azt mondhatnánk, kötelező volt a győzelem. Ám a berlinieket már jónéhányszor megtréfálták a sorozatban alacsonyabb osztályú csapatok, s számos alkalommal fordult elő, hogy a fővárosiaknak már az első fordulóban búcsút kellett inteniük a további küzdelmeknek.

Azért sem lebecsülendő ez az eredmény, mert a bielefeldieket joggal nevezhetjük igazi kupaspecialista együttesnek: az elmúlt szezonban egészen az elődöntőig verekedte magát az együttes. Sosem volt példa arra a német kupa történetében, hogy egy harmadosztályú együttesnek sikerüljön ez a bravúr.

Német kupa, 1. forduló, hétfői eredmények
Aalen-Nürnberg 0-1
Bielefeld-Hertha BSC 0-2
Osnabrück-RB Leipzig 1-0-nál
félbeszakadt
St. Pauli-Mönchengladbach 1-4

S még egy nem éppen jelentéktelen mellékkörülmény. A győzelem remek morálról is tanúskodik, hiszen vasárnap egy motoros rálőtt a Hertha Bielefeldbe haladó buszára, s csak csodával határos, hogy senki sem sérült meg. A rendőrség szerint nem focifanatikus volt az elkövető, hanem egy „túlfűtött” motoros.

A Hertha nyugodtan próbált játszani, labdatartásra törekedett. Sokat gyakorolták a nyár folyamán a támadásépítést, ez lehet a későbbiekben Dárdai védjegye. A volt magyar szövetségi kapitány elégedett volt a látottakkal. Kivált a védelemmel,

amely nagyon jól állta a sarat. Persze a Hertha még távol, négy nagyon nehéznek ígérkező mérkőzésre áll attól, hogy teljesítse Dárdai nagy álmát, s eljusson a kupafináléba, amelyet Berlinben, hazai közönség előtt játszhatna le. A Hertha utoljára 1985-ben jutott el a DFB Kupa döntőjébe.

Drámai jelenet miatt kellett félbeszakítani az Osnabrück-Lübeck kupatalálkozót: a 71. percben fejbe dobták a játékvezetőt. Ekkor a hazaiak álltak vezetésre. Feltételezhetően a vendégek javára írják a meccset, bár a lübeckiek megismételt mérkőzés lebonyolítását javasolták ellenfelüknek.

Egy csoportba került az Eger és a Szolnok

A Magyar Vízilabda Szövetség (MVSZ) elkészítette az első osztályú bajnokságok és a Magyar Kupa sorsolását. A 2015/16-os élvonalbeli férfibajnokság 16 csapatos lesz, tavaly még 14 klub versengett az aranyéremért. Két, közel azonos erősségű nyolcas csoportban zajlik majd a bajnokság első szakasza. A 2014/15-ös szezon első két helyezettjéhez – a Szolnokhoz és az OSC-Újbudához – sorsolták a 3-4., az 5-6. helyezetteket, és így tovább.

A csapatok oda-vissza játszanak egymással, majd a két csoport első négy helyezettjei mérkőznek meg otthon és idegenben, a klubok viszik magukkal az egymás ellen elért pontokat. Ennek a szakasznak a végén az első két egyesület játssza a bajnoki döntőt három nyert mérkőzésig, a további pozíciókért pedig a harmadik a negyedik, az ötödik a hatodik ellen száll medencébe .

A bajnokság egyetlen kiesőjének sorsa a 15. és a 16. helyezett között dől el. A sorsoláson egyértelmű volt, hogy a három erős csapat közül kettő összekerül, végül a Szolnok és az Eger csapata találta magát egy "nyolcasban". Sorsoltak a Magyar Kupában is, amelynek négyes döntőjét december 12. és 13. között rendezik. A férfiak négy helyszínen küzdenek a csoportok két továbbjutó helyéért. A selejtezőik október 30-tól november 1-ig tartanak. A negyeddöntőket november 21. és 22. között, a négyes döntő elődöntőit december 12-én, a döntőt 13-án rendezik.

Csoportbeosztás
A csoport: Szolnok, Eger, Szeged, Kaposvár, Zugló, Szentes, Pécs, Miskolc
B csoport: Újbuda, Ferencváros, Honvéd, Vasas, Debrecen, UVSE, KSI SE, TatabányaUtólag buktak le az atléták

Publikálás dátuma
2015.08.12. 07:54
Usain Bolt „csapatvezető” lesz FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/IAN WALTON
A 2005-ös és 2007-es atlétikai világbajnokságok mintáinak újraelemzése során 28 versenyző 32 mintája lett pozitív a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) tájékoztatása szerint.

Az IAAF keddi közleményében jelezte, hogy a neveket még nem hozhatja nyilvánosságra, ám az érintettek túlnyomó többsége már visszavonult, s az idei, jövő szombaton rajtoló pekingi vb-n egyikük sem indul.

Augusztus elején nagy visszhangot keltett az ARD és a Sunday Times riportja, amely azt sugallta, hogy az atlétikában tömegesen doppingolnak, s ebben az IAAF is segédkezet nyújt. A két médium ezt közép- és hosszútávfutók 2001 és 2012 között levett mintáinak eredményeire alapozta. Több mint 5000 atléta 12 ezernél is több teszteredményét kapták meg, és amint azt szakértőik elmondták ezek közül több mint 800 versenyzőnek volt legalább egy abnormális értéket mutató eredménye. Ebben az időszakban kiemelt versenyen 146 érmet, köztük 55 aranyat nyertek olyanok, akik gyanúra okot adó mintát szolgáltattak.

Azt is közölte a szövetség, hogy a 28 atléta közül több volt már korábban büntetve doppingvétség miatt. A hatszoros olimpiai bajnok Usain Bolt vezeti a pekingi atlétikai világbajnokságra nevezett 53 fős jamaicai válogatottat. A 100 és a 200 méter világcsúcstartójánál azonban honfitársa, Asafa Powell is jobb idővel (9.81 mp) rendelkezik a klasszikus sprinttávon. Bolt 9.87-es eredményénél öten is tudtak jobbat idén 100-on. Szintén csapattag a váltóban Bolthoz és Powellhez hasonlóan vb-aranyérmes Warren Weir, valamint a 200-on idén 19.80-at futott Rasheed Dwyer.

A nőknél a legnagyobb név a Moszkvában két éve 100-on és 200-on is győztes Shelly-Ann Fraser-Pryce és a háromszoros olimpiai bajnok sprinter, Veronica Campbell-Brown.