Előfizetés

Beragadtak a rajtnál: hol lesz az első edzőcsere?

S.T.R.
Publikálás dátuma
2015.08.12. 07:53
Kovács Istvánnak (középen) és a többi Vidi-focistának kevés esélye volt az FTC ellen FOTÓ: MTI/ILLYÉS TIBOR
Noha a labdarúgó NB I statisztikái alapján közel sem garancia a végső sikerre az első négy bajnoki meccs megnyerése, nem kérdés, hogy az éllovas FTC-nél sokkal jobb a hangulat, mint a gyengélkedő csapatoknál. Az újonc Békéscsaba mellett a bajnok Videoton és az élmezőnybe várt Diósgyőr is beragadt a rajtnál: vajon e kluboknál lesz az első edzőváltás?

Négy meccs, négy győzelem, tíz szerzett és mindössze két kapott találat. A Ferencváros négy fordulót követően egyedüliként százszázalékos a honi futballbajnokságban, immár négy pont előnnyel vezetve ősi riválisa, az Újpest előtt. Ahogy az a Rangadó szakportál kimutatásából kiderül, az utóbbi évtizedekben gyakran előfordult, hogy egy (vagy több) csapat hasonlóan jól kezdjen, azonban ez nem minden esetben elég a bajnoki cím megszerzéséhez. Olyannyira, hogy 19 hibátlan rajtolóból csak öt zárta aranyéremmel az idényt. Legutóbb ez a Videotonnak sikerült, amely esztendeje semmit sem bízott a véletlenre, tíz bajnoki diadallal nyitva fölényesen nyerte meg a bajnokságot.

Gyanítjuk, most két-három győzelemnek is örülnének Székesfehérváron. Tudniillik egyelőre erőteljesen keresi régi önmagát a Vidi – a sikercsapat több meghatározó játékosát elengedték, és vérfrissítést tartottak a szakmai stábban is -, négy kör után mindössze két ellenfelét előzi meg, egyszer nyert, háromszor kikapott. Nem lenne nagy meglepetés, ha a nyáron érkező Bernard Casonitól gyorsan elköszönnének, netán a francia edző „unná meg” a harmatos együttesét. Igyekeztünk megtudni, mi állhat a gyenge szereplés hátterében, ám a bajnokcsapat sajtóreferense, Gressó Gergely érdeklődésünkre azt tolmácsolta: „Köszönjük a megkeresést, de ezúttal nem kívánunk élni a válaszadás lehetőségével.”

Ezek után legfeljebb elképzeléseink lehetnek arról, „Hogy értékeli a vezetés a Videoton bajnoki rajtját? Aggasztó-e a 10. helyezés, és a riválisokkal (elsősorban a trónkövetelő Ferencvárossal) szemben gyorsan összeszedett jelentős ponthátrány? Barnard Casoni „felelőssége” megfogalmazódott-e? Meddig élvezi a bizalmat a francia szakember?”

Diósgyőrben sem ilyen évadrajtról álmodtak. A Vasas legyőzése után a Fradi, a Videoton és az MTK is legyőzte a borsodi együttest, ez utóbbi pofon különösen nagyot csattant. A múlt hét végén 5-0-ra győzött az MTK, nem csoda, hogy az elkeseredett DVTK-szurkolók azt kiabálták a játékosoknak, nem érdemlik meg a Diósgyőr mezét…

„Sajnos egy-két játékosunk nem érzi át a felelősségét annak, hogy milyen hozzáállással és koncentrációval kellene piros-fehér mezben pályára lépnie. Ezen sürgősen változtatni kell!” – jelentette ki a klub honlapján Szabó Tamás ügyvezető. A legutóbbi évad hetedik helyezettje további erősítéseket tervez, ugyanakkor a diósgyőri szurkolók egy része máris edzőváltást követel, visszasírva a csapat korábbi mesterét, Szivics Tomiszlavot. Hogy aztán Bekő Balázs alá kerül elsőként a lapát, netán másutt döntenek az edzőváltás mellett, egyelőre nem sejthető.

Erősít a Fradi

Újabb magyar válogatott futballistára vetett szemet a Ferencváros. A Nemzeti Sport Online értesülései szerint a zöld-fehérek tárgyalnak a görög Levadiakosszal szerződést bontó Pintér Ádámmal. A játékos menedzsmentje megerősítette, hogy a 27 éves védő az NB I éllovasához igazolhat. Amennyiben Pintér érkezik, már nem is lenne feltétlenül szüksége a Fradinak a cseh Michal Kadlecre, akit a török sajtó hozott hírbe a magyar klubbal, de az ő megszerzése valószínűtlennek tűnik. A korábban a Leverkusenben is szereplő védőt 4.5 millió euróért szerződtette az isztambuli sztárcsapat, a Fenerbahce.Rákász Gergely a Bóta Caféban

Publikálás dátuma
2015.08.12. 07:50
Rákász Gergely orgonaművész
A közismert orgonaművész, akinek több mint ezer koncertje volt Európa és Amerika nagyvárosaiban, Rákász Gergely a Bóta Café vendége augusztus 12-én, szerda este 9 órától a Fix Tévén.

Fellépéseit a művekről való érdekfeszítő beszéddel és gyakran látvánnyal is fűszerezi. Bóta Gábor élő, online is nézhető, műsorában hívhatják őt a 445-1349-es számon és a tv.fixhd skype címen ugyancsak hozzászólhatnak az adáshoz. A legfelkészültebb kérdezőket, ezúttal is színházjeggyel ajándékozzuk meg.

Tutanhamon sírja rejtheti Nofertitit

Publikálás dátuma
2015.08.12. 07:48
FORRÁS: WIKIPÉDIA
Az aranymaszkjáról közismert egyiptomi fáraó, Tutanhamon sírja rejtheti a Királyok völgyében a gyönyörű mellszobráról híres egyiptomi királyné, Nofertiti maradványait egy ismert brit régész szerint.

Nicholas Reeves, az Arizonai Egyetem tanára azt állítja, hogy a gyerekkirály sírkamrájának falait nagyfelbontású digitális képalkotási eljárással megvizsgálva talált két befalazott és mindeddig észrevétlenül maradt átjárót, amelyek egyike mögött egy raktárhelyiség, a másik mögött viszont az egyedülálló szépségéről és nagy hatalmáról ismert Nofertiti sírja rejtőzhet.

A királynéról DNS-vizsgálatok eredménye alapján egyes tudósok feltételezik, hogy ő volt Tutanhamon anyja. Nicholas Reeves elméletét megfontolásra érdemesnek nevezte a Manchesteri Egyetem neves egyiptológusa, Joyce Tyldesley. "Nem lenne meglepő, ha Tutanhamon sírjának lennének további helyiségei, de ezt a jelenlegi rendelkezésre álló bizonyítékok alapján nehéz megállapítani" - mondta.