Előfizetés

Megvan a szerződés is: a Várgondnokságé a Citadella

Publikálás dátuma
2015.08.10. 17:44
Fotó:Népszava
Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV Zrt.) a Miniszterelnökség kezdeményezésére a Várgondnokság Nkft. vagyonkezelésébe adja a Citadella-ingatlanegyüttest - közölte az MNV Zrt. az MTI-vel.

A közlemény szerint "Magyarország kormányának egyik legfőbb szándéka, hogy a Citadella-ingatlanegyüttes sorsa méltó módon rendeződjön. Továbbá célkitűzés az is, hogy a Budai Várnegyed rekonstrukciójával párhuzamosan az UNESCO Világörökség részét képező Citadella rehabilitációja is megvalósuljon. Ebben a feladatban kiemelt szerepet vállalt a Miniszterelnökség" .

A most megkötött szerződés értelmében a Citadella több mint 3 hektárnyi területe a Miniszterelnökséghez tartozó Várgondnokság Nkft. vagyonkezelésébe kerül. A  vagyonkezelésbe adás a kulturális örökség védelméért felelős miniszter, Lázár János jóváhagyásával valósult meg

Azzal, hogy a Várgondnokság Nkft. kapta meg a vagyonkezelői jogot, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő biztosítékát látja annak, hogy az ingatlan rendeltetésszerűen és hatékonyan fog működni. Egyben állapotának védelme, valamint értékének megőrzése és gyarapítása továbbra is elsődleges szempont marad - így a közlemény.

Közölték azt is, hogy elárusító helyek - a várbejárat melletti felépítmény kivételével - a Citadella ingatlan telekhatárain belül nem találhatóak. Az állami vagyon bérleti szerződés útján történő hasznosítására az állami vagyonról és a nemzeti vagyonról szóló törvények vonatkozó rendelkezései alapján, főszabály szerint versenyeztetési eljárás lefolytatásával nyílhat lehetőség, természetesen illeszkedve a világörökségi előírásokhoz.

Epizód a közelmúltból: Törvénytelen volt a Citadella "ostroma"

Ilyen alacsony a Tisza vízszintje (fotó!)

Publikálás dátuma
2015.08.10. 17:39
MTI Fotó: Mészáros János
Kisköre-Alsó és Szolnok között a folyó vízszintje már csak néhány centivel marad el a mindenkori legalacsonyabbtól. Szolnoknál jelenleg -274 centiméter, ami csupán 5 centiméterrel magasabb az eddig mért legkisebbnél. 
A Tisza alacsony vízállása miatt szárazra került kikötő Nagykörűnél MTI Fotó: Mészáros János

A Tisza alacsony vízállása miatt szárazra került kikötő Nagykörűnél MTI Fotó: Mészáros János

Több milliárdot kap a Nézőpont

Gigaközbeszerzést nyert kormányzati médiamonitor szolgáltatásra a Nézőpont Csoport Zrt. cége. A Médianéző Kft. 2018 végéig tartó 4,4 milliárdos megrendelést kapott a fejlesztési tárcától a minisztériumok és több állami szervezet sajtófigyelésére - írja az Index.

Orbán Viktor egykori tanácsadója az év elején megvette a Nézőpont Intézetet. Győri Tibornak, a Miniszterelnökség volt jogi ügyekért felelős államtitkárának az alapító tulajdonos Mráz Ágoston Sámuel adta el a részvénytársaság 100 százalékos üzletrészét. Az egykori államtitkárnak már nem kell tartania attól, hogy a következő években állami megrendelés nélkül maradt a cégcsoport. A Nézőpont Zrt. tulajdonában lévő Médianéző Kft. ugyanis három éves szerződést kapott a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól.

Médianéző szerződése szerint a „kormány tevékenység, illetőleg a magas szintű állami döntéshozatalt támogató és közvetlen kormányzati tevékenységhez kapcsolódó média monitoring” a feladata. Ezt kiegészíti a belföldi hírfigyelés, médiafigyelés, nemzetközi médiafigyelés, médiafogyasztási kutatás, médiaelemzés és médiahatás-vizsgálat is.

Mráz Ágoston, a Nézőpont Zrt. jelenlegi vezérigazgatója az Indexnek azt mondta, hogy a cég már 2011 óta végzi a kormányzat számára a médiafigyelési feladatokat, de most nem csak a kormány, hanem számos háttérintézmény, NAV, ORFK sajtófigyelése is bekerült a szerződésben előírt feladatkörbe. Mráz elmondta, hogy a megrendelés 2018 decemberéig szól, összesen 20-féle szolgáltatás ellátásra, amelynek csak egyik eleme a napi 120 médiaszemle legyártása. A megbízással 200 ember kap munkát a Médianézőnél.