Merénylet az IKEA-ban, ketten meghaltak

Két személy meghalt és egy súlyosan megsérült, amikor egy férfi késeléses támadást hajtott végre az IKEA Stockholm mellett, vasterasi üzletében. A tettest elfogták. Egyelőre nem tudni, terrortámadás történt-e.

Az SVT televízió megerősítette, hogy a merényletre nem sokkal 14 óra 30 után került sor. Meg nem erősített hírek szerint a halálos áldozat egy férdi és egy nő. A sérültet kórházba szállították, s megműtik – közölte a TT hírügynökségnek Eva Lindahl, a vastmanlandi városi tanács szóvivője.

Szerző

Nőt választottak külügyi szóvivőnek Oroszországban

Oroszország történelmében először tölti be nő a külügyminisztériumi szóvivői posztot. Marija Zaharova hétfőn lépett hivatalába, és máris kemény hangú nyilatkozatot tett a 2014-ben Kelet-Ukrajnában lezuhant maláj utasszállító ügyében.

Az új szóvivő elődjét, Alekszandr Lukasevicset EBESZ-nagykövetté nevezték ki. Zaharova 1998-óta dolgozik a moszkvai Szmolenszkaja téren lévő külügyminisztériumban, ahol Lukasevics mellett 2011 óta helyettes-szóvivőként teljesített szolgálatot - írta a RIA Novosztyi állami hírügynökség.

Rendszeresen szerepelt az orosz állami televízió egyes csatornáján futó késő esti politikai vitaműsorban, Vlagyimir Szolovjov talk-show-jában: határozottan képviselte a Kreml ellentmondást nem tűrő álláspontját az ukrán válsággal kapcsolatban, illetve egyéb világpolitikai kérdésekben.

Az orosz külügyminisztérium új szóvivője hivatalba lépése első napján a televíziós műsorban tőle megszokott keménységgel nyilatkozott a malajziai légitársaság Boeing-747-es utasszállító repülőgépének lelövésével kapcsolatos vizsgálatokról. Kijelentette a Rosszija 24 állami hírtelevíziónak, hogy Oroszország nem akar "kávézaccból jósolni", holott a tavalyi katasztrófa okainak feltárása a tényleges bizonyítékok hiányában hasonló jóslássá, vagy egyszerűen "politikai játékká" kezd változni.

Marija Zaharova arra szólított fel, hogy minden ország, amely rendelkezik információval a kelet-ukrajnai Donyeck térségében lezuhant repülőgéppel kapcsolatosan, tárja fel értesüléseit. Kijelentette, hogy Oroszország minden más államnál jobban érdekelt abban,hogy kiderüljön az igazság.

Oroszország július végén megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsában annak a határozatnak az elfogadását, amely a tragédia felelőseinek megállapítására nemzetközi különbíróság felállításáról rendelkezett. A malajziai légitársaság Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó MH-17-es számú járata 2014. július 17-én zuhant le a Moszkva által támogatott szakadárok ellenőrzése alatt lévő kelet-ukrajnai területen. Ukrajna és a nyugati államok feltételezése szerint a szakadárok által kilőtt orosz rakéta találhatta el az utasszállítót. Moszkva az ukrán hadsereget vádolja a lelövéssel. 

A szerencsétlenséget senki sem élte túl, 298-an haltak meg. Az áldozatok többsége holland volt, de számos brit és maláj állampolgár is szörnyethalt.

Szerző

Felfüggesztett halálbüntetést kapott egy tábornok

Korrupciós bűncselekmények miatt halálra ítélte a kínai katonai bíróság Ku Csün-san tábornokot, a hadsereg logisztikai főcsoportfőnökének volt helyettesét hétfőn. Az ítéletet két évre felfüggesztették, ami a kínai joggyakorlatban lényegében életfogytig tartó szabadságvesztést jelent.

A vádlottat bűnösnek mondták ki sikkasztás, kenőpénzek elfogadása, az állami vagyon hűtlen kezelése, vesztegetés és hivatali hatalommal való visszaélés miatt. Az egykori altábornagyot megfosztották rendfokozatától, vagyonát elkobozták és élete végéig eltiltották a közügyek gyakorlásától - áll a bírósági közleményben.

A kínai médiában már tavaly megszellőztették, hogy Ku egyik lakhelyéről négy teherautónyi ingóságot gyűjtöttek be, köztük aranyszobrokat, aranyból készült mosdótálat, drága italokat tartalmazó kartonhegyeket és egyéb értéktárgyakat. Kiderült, a volt tábornok egyik vidéki házát a pekingi császári palota egy részlete ihlette és a Tiltott Városból hívott kézműves mesterek alkották. Az otthont kőelefántok őrizték, kertjében szökőkút volt és külön szállás a szolgálóknak, inasoknak.

Ku Csün-sanról katonai körökben ismert volt, hogy hatalmas kenőpénzeket, illetve jutalékot vágott zsebre, amiért engedélyezte a hadsereg birtokában lévő területek eladását. Szülőföldjén, a Honan tartományi Pujangban családtagjai közismert ingatlanfelvásárlók és -fejlesztők voltak. Ugyanott hálából több folyóparti villát építettek Kunak. Ku két üzemet is működtetett Pujangban, ahol katonai sátrakat és bútorokat állítottak elő és szállítottak az ország laktanyáinak megrendelésére.

A nagy befolyású katonai vezető 2012 eleje óta már nem jelent meg a nyilvánosság előtt, nevét már évekkel korábban törölték a védelmi minisztérium honlapjáról.
Ku elődjét a főcsoportfőnökségen, Vang Sou-jét 2006-ban, 62 éves korában ugyancsak felfüggesztett halálbüntetésre ítélték. Vang pekingi és nankingi lakásán hűtőszekrényekben és mikrohullámú sütőkben elrejtve 52 millió jüant (2,4 milliárd forint) találtak. Néhány millió jüan készpénzre a mosógépben leltek, és a hivatali páncélszekrényében is találtak több tízmilliót.
A Központi Katonai Bizottság (KKB) elnöki tisztét is ellátó Hszi Csin-ping kínai államelnök-pártfőtitkár, a hatalomra kerülése óta indított korrupció ellenes kampányban több alkalommal is hangsúlyozta a hadseregben elburjánzott korrupció visszaszorítását. Egy tavasszal napvilágot látott "számonkérési listán" több mint egytucatnyi magas beosztású, korrupcióval gyanúsított tábornok neve szerepelt.
Július végén jelentették be, hogy az igazságszolgáltatás elérte a közelmúlt egyik legmagasabb beosztású katonapolitikusát, Kuo Po-hsziungot, a KKB volt alelnökét is. Kuót kizárták a Kínai Kommunista Pártból és ügyét átadták a katonai ügyészségnek, mert kenőpénzek elfogadásával gyanúsítják.

Szerző