Véres terrorakció Líbiában

Legalább hét ember vesztette életét Líbiában, amikor gépkocsiba rejtett pokolgép robbant az ország keleti részén, Dernában. 

A detonáció során hét ember vesztette életét, 19-en megsérültek. Egyetlen szervezet sem vállalta a felelősséget a terrorcselekményért, de feltehetően az Iszlám Állam (IS) szélsőségesei hajtották végre.

Az IS az ország jelentős területeit tartja ellenőrzése alatt, s nemrégiben támadást indított azért, hogy uralma alá vonja Derna kikötővárosát. Az IS és más radikális csoportok kihasználják azt a káoszt, ami Moamer el-Kadhafi forradalmi vezető rezsimjének 2011-es megbuktatása óta tart. Líbiát a szétszakadás fenyegeti.

Szerző

Újraindítják a nukleáris reaktort

Publikálás dátuma
2015.08.10. 10:17
Korábbi felvétel. Fotó: Getty Images
Japán újraindítja első atomreaktorát a 2011-es fukusimai nukleáris katasztrófa óta. A megnyitásra kedden kerül sor az ország déli részén. 

A Kyushu Electric Power Co. vállalat bejelentette, hogy kedden nyitják meg újra a szendai nukleáris erőmű 1-es blokkját. A reaktor péntektől állíthat elő áramot, teljes kapacitását pedig a jövő hónapban érheti el.

A japán atomenergetikai hatóság múlt év szeptemberében igazolta véglegesen a szendai erőmű biztonságosságát, és ezáltal lehetővé vált az erőmű újraindítása a fukusimai katasztrófa után kidolgozott biztonsági előírásoknak megfelelően. Ez azt jelenti, hogy az erőmű egy a fukusimaihoz hasonló földrengésnek és szökőárnak is képes lenne ellenállni.

Japán mind az 50 nukleáris létesítményét leállította a fukusimai tragédia után, s alaposan átvizsgálták a létesítményeket. Abe Sinzo kormányzata azonban minél többet újra meg kíván nyitni, mivel hatalmas gazdasági károkat okoz az országnak, hogy mára gyakorlatilag teljes mértékben külföldről importált energiahordozókkal kell kielégítenie igen jelentős áramigényét.

Az atomerőművek 2011 előtt a japán energiaellátás közel 30 százalékáért feleltek. Az atomenergetikai hatóságnál az elmúlt egy év során kilenc üzemeltető összesen 19 reaktor újraindítását kérelmezte. A szendai volt az első létesítmény, amelyről döntött a hatóság, de a várakozások szerint az engedélyeztetési procedúra a következő hónapokban felgyorsulhat.

Szerző

Lövöldözés az amerikai konzulátusnál

Fegyveres nyitott tüzet az Egyesült Államok isztambuli nagykövetségénél. Az illető, miután leadott egy sorozatot, elmenekült a helyszínről. Hírek szerint senki sem sérült meg.

Ahmet Davutoglu török miniszterelnök felszólította a török parlamenti pártokat, hogy helyezkedjenek egy véleményre a Kurd Munkáspárttal (PKK) kapcsolatban, melynek törökországi és iraki állásait két hét óta lövi a török légierő.

Isztambulban több ezren vettek részt a vasárnap esti békefelvonuláson. A megmozdulást a nyolcvan szervezete tömörítő Civil Blokk tartotta, s részt vett rajta az ellenzéki, szociáldemokrata Köztársasági Néppárt (CHP) néhány képviselője is. A tüntetésen felszólalt Celahattin Demirtas, a kurd parlamenti párt, a HDP elnöke, aki kifejtette, nem akarják, hogy a gyermekeik háborús körülmények között éljenek. A török légierő mintegy két hét óta támadja a Kurd Munkáspárt (PKK) állásait Irakban és török területen, azóta a kurd szélsőségesek több merényletet hajtottak végre rendőrőrsök ellen Törökország déli részén. Hétfő reggel azonban Isztambulban támadtak egy rendőrállomást. Tíz személy sérült meg.

Az Egyesült Államok első ízben küldött F16-os vadászgépeket a törökországi incirliki légibázisra. Feladatuk az Iszlám Állam (IS) egységeinek megtámadása lesz. A gépeket az olaszországi, avianói bázisról helyezték át Törökországba. A NATO által közölt hírt Ankara is megerősítette. A Dogan hírügynökség pedig arról számolt be, hogy az Egyesült Államok 300 katonát is az országba küldött.

Az Egyesült államok július végén állapodott meg Ankarával arról, hogy használhatja légibázisát az iszlamistákkal szembeni bevetésekre. Washington már az IS elleni légicsapások egy évvel ezelőtti megkezdése óta arra próbálta meg rávenni Ankarát, hogy egyezzen bele légibázisainak használatába. Ankara azután mondott igent, hogy az IS egy fiatal terroristája 32 embert ölt meg egy dél-törökországi merényletben.

Szerző
Témák
lövöldözés