Genfben egyezkednek a líbiai frakciók

Hétfőn Genfben próbálnak békülni a Líbiát uraló rivális csoportok. A találkozó létrejöttét Bernardino Leon, az ENSZ Líbiai missziójának részéről jelentette be. Arról ugyanakkor nem tett említést, hogy mely csoportok képviseltetik magukat. Januárban már sor került egy hasonló találkozóra. Ezen megbeszélések fő célja, hogy megoldásokat keressenek egy egységkormány kialakítására, egy új alkotmány előkészítésére és véget vessenek az ellenségeskedésnek.

Az országban Moamer el-Kadhafi hatalmának 2011 őszén történt megdöntése óta teljes káosz uralkodik. Tavaly augusztusban a Líbiai Hajnal fegyveres mozgalom átvette a hatalmat Mistratában, Tripoliban és Zintanban, majd önhatalmúlag kormányt alakított. A nemzetközileg is elismert kabinet ugyanakkor az ország keleti részén működik, parlamenti üléseit Tobrukban tartja. A legtöbb nyugati ország hazahívta diplomatáit Tripoliból, miután a város a fegyveresek irányítása alá esett.

A nemzetközi közösség által Abdalláh asz-Száni hatalmát ismeri el. A miniszterelnök csonka államot irányít. A szélsőségesek és a mérsékeltek között ugyan –ha nem nagy intenzitással is – folynak béketárgyalások, ennek ellenére a harcokat nem szüntették be. Líbia nyugati részén ráadásul mind nagyobb befolyásra tesz szert az Iszlám Állam (IÁ) helyi ága. A dzsihadisták heves támadásokat hajtanak végre, elsősorban olajipari létesítmények ellen.

Bernardino Leon ismételten felszólította a tripoli kormányzatot arra, hogy írja alá azt az egyezményt, amely nemzeti egységkormány megteremtését célozza. (Tripoliban található az iszlamista kormányzat székhelye.) Ezt a dokumentumot a tobruki kormány és a regionális vezetők júniusban látták el kézjegyükkel.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is több megbeszélést folytatott már a líbiai kérdésről. Márciusban reményét fejezte ki, hogy a líbiai felek minél gyorsabban megállapodásra jutnak a nemzeti egységkormányról. Akkor úgy foglalt állást, hogy „az idővel kell versenyt futni". Kijelentette, az Iszlám Állam (IS) egyre jobban megerősödik Líbiában. Hozzátette, hogy a diplomáciai-politikai megoldás az egyetlen járható út, mivel egy újabb fegyveres konfliktus kirobbanása a közel-keleti térségben "csak rosszabbítaná a helyzetet".

Az IS-nek már több ezer tagja lehet Líbiában. Sok külföldi harcos is csatlakozott a szervezethez Katonai szempontból is erősek a dzsihadisták, akik nem egészen három hónappal ezelőtt Szirtet, Kadhafi szülővárosát foglalták el. Az IS folyamatosan hoz nyilvánossága propagandafelvételeket a hozzájuk csatlakozott milicistákról. Időnként pedig brutális lefejezésekről tesz fel képsorokat az internetre. Ez egyértelmű erődemonstráció az IS részéről.

Az egész világban nagy felháborodást keltettek azok a februári felvételek, amelyek keresztények lefejezését mutatták. Összesen 21 egyiptomi kopt kereszténnyel végeztek. Az ötperces felvételen látható volt, amint a tenger partjára vezetik, térdre kényszerítik és lefejezik a „hitetleneket” mint "a kereszt népét, az ellenséges egyiptomi egyház követőit". A videofelvételen beszélő terrorista észak-amerikai akcentussal beszélt, és többek között azt mondta: "Allah segedelmével leigázzuk Rómát".

Szerző

Túszdráma Maliban

Szombatra ért véget a túszdráma Maliban. Négy személyt, két dél-afrikait, egy ukránt, egy oroszt menekítettek ki észak-afrikai állam egyik szállodájából, a Sevaréban található Hotel Byblosból. A helyszínen négy feltételezett iszlamista holttestét találtak meg. 

Összesen legalább 13 személy vesztette életét a terrorakcióban. Az iszlám szélsőségesek péntek reggel támadták meg a szállodát, amely külföldieknek, főként az ENSZ békefenntartóinak ad otthont. Egy hét alatt ez volt az iszlamisták harmadik hasonló jellegű támadása Maliban, Az elmúlt években iszlám szélsőségesek már több alkalommal ejtettek túszul külföldieket az országban. A terrorakciók túlnyomó többségét az al-Kaida észak-afrikai ága, az Aqim hajtotta végre. Az iszlám fundamentalisták 2012-ben foglalták el az ország északi részét, s csak Franciaország segítségével sikerült visszaszorítani őket.

Szerző

Peking csal a GDP-vel?

Publikálás dátuma
2015.08.10. 07:31
A kínai sárkánynak több nehézséggel kell megküzdenie FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/PHIL WALTER
Közgazdászok nem hisznek a kínai adatoknak. Úgy vélik, Peking megszépíti a GDP gyarapodására vonatkozó közléseit, s a valós emelkedés még csak meg sem közelíti a hét százalékot.

Számos gazdasági nehézség ellenére Peking gazdasági növekedése július közepén közzétett adatok szerint eléri a hét százalékot, ami felülmúlta az elemzők várakozásait. A három héttel ezelőtt az országos statisztikai hivatal által nyilvánosságra hozott dokumentum szerint az első negyedévhez képest a második negyedévben az emelkedés 1,7 százalék volt, ami magasabb a márciusban közzétett 1,4 százaléknál. Az ipari termelés 6,3 százalékkal, az állóeszköz beruházások 11,4 százalékkal nőttek éves összehasonlításban. Az ingatlan-beruházásoknál 4,6 százalékos bővülést állapítottak meg, a kiskereskedelmi eladásoknál pedig a plusz elérte a 10,4 százalékot.

A hét százalékos emelkedés azonban így is hatéves mélypontot jelent, de figyelembe véve a sanghaji tőzsdén tapasztalt óriási visszaeséseket, még ez is figyelemreméltó eredmény. A közzétett eredményekből elemzők azt állapították meg, hogy a kormány gazdaságélénkítő intézkedései megtették a remélt hatásukat, s ezeknek köszönhetően a gazdaság túl van a nehezén, a hét százalékos emelkedést pedig az egész évben teljesíteni tudják.

Igen ám, de mennyire megbízhatóak a kínai illetékesek által közölt adatok? Látott már olyat a világ, a görögöknek köszönhetően nemrégiben Európában is, hogy a hivatalos szervek egyszerűen meghamisították az adatokat. Egyre több a kételkedő hang a kínai gazdasági adatokat illetően. A tamáskodók már azt is furcsállják, hogy a kínai kormányzat feltűnően hamar, minden más államot megelőzve teszi közzé a negyedéves adatokat. Peking gyakran már két héttel a negyedév lejárta után publikálja adatait, miközben ez Hongkong esetében például hat hetet vesz igénybe.

Lényegében sosem fordul elő, hogy utólag korrigáltak volna adatokat, amit egyes elemzők szintén igen különösnek találnak. Több közgazdász úgy véli, megbízhatóbb számítási módszerekre lenne szükség ahhoz, hogy független szakértők reálisabb képet alakítsanak ki a kínai gazdaság valós állapotáról. Akadnak elemzők, akik nemhogy a hét százalékos növekedésről szóló állításokat nem hiszik el, még abban sem hisznek, hogy a GDP emelkedésének üteme ennek felét, a 3,5 százalékot is elérik.

Erik Britton, a független londoni elemzőház, a Fathom Consulting munkatársa abból indul ki, hogy az Egyesült Államoké után a világ második legnagyobb gazdasága idén mindössze 2,8 százalékkal gyarapszik, jövőre pedig már csak egy százalék lesz az emelkedés. Ez nemcsak a pekingi közlésektől áll távol, hanem a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakértőinek megállapításától is. A Fathom egyebek mellett az energiafelhasználás, illetve a banki hitelezés mutatóit veszi alapul. Ennek alapján az általa mért adatok 2013 óta térnek el a hivatalos közlésektől.

Sushil Wadhwani, a brit jegybank egy volt magas rangú képviselője úgy becsüli, hogy a kínai gazdasági növekedés meglátása szerint 1,5 és 5 százalék között mozoghat. Pontos becslést azonban nem lehet megállapítani. Azt azonban bizonyosnak tartja, hogy a hivatalos adatoknak nem lehet hinni. Más elemzők arra utalnak, hogy az import is csökken, amit nem kizárólag a csökkenő olajár magyaráz. Mindenesetre ez sem jelentős GDP-emelkedésre utal. Amiként az ipari termelés, és a fogyasztás csökkenése, valamint a tőzsdepánik sem. Sőt az export is csökkent, a vártnál nagyobb, 8,3 százalékos mértékben – közölte hétvégén a vámhivatal.

A kínai statisztikai hivatal ezzel szemben azt állítja, hogy az adatok megbízhatóak. Ugyanakkor az elemzők nem értik a kínai számítási módszereket. Christian Dreger, a Német Gazdaságkutató Intézet (DIW) munkatársa arra utal, hogy az adatokban következetlenség fedezhető fel.

Szerző
Frissítve: 2015.08.09. 22:46