Szégyelli magát Kucsera Gábor

Publikálás dátuma
2015.08.07. 07:59
FOTÓ: Facebook
Kucsera Gábor, világ- és Európa-bajnok kajakos tisztában van mekkora kárt okozott a szeretet sportágának azzal, hogy pozitív lett a július közepén elvégzett drogtesztje. A 32 esztendős sportoló szervezetében kokaint találtak, így nem indul a két hét múlva kezdődő milánói olimpiai kvalifikációs vb-n K-1 1000 méteren.

„Évek óta nem értem el jelentős eredményt sportolóként, ha nem tudtam volna nyerni a szolnoki második válogatón, minden bizonnyal az is versenyzői karrierem végét jelentette volna – fogalmazott közleményében Kucsera Gábor.

– A pályafutásom szempontjából tehát rendkívül fontos volt a jó szereplés, és ezt a terhet képtelen voltam elviselni. Lazítani akartam, és a legrosszabb utat választottam. Tisztában vagyok azzal, hogy mekkora károkat okoztam a kajak-kenu sportágnak, egy életen át szégyellni fogom magam. Megbántottam a családomat is, tőlük is elnézést kérek” - mondta a sportoló, aki a két hét múlva kezdődő milánói olimpiai kvalifikációs vb-n K-1 1000 méteren indult volna.

„A kokain kizárólag versenyidőszakban tiltott. Mind mentálisan, mind fizikálisan képes felpörgetni, stimulálni az emberi szervezetet. Ez teljesítményfokozáshoz vezethet”- nyilatkozta lapunknak Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője, aki arra a kérdésünkre, hogy a kokainnal el lehet-e fedni a doppingszereket, röviden ennyit felelt: „Nem tudok róla, hogy ilyen hatása lenne”.

Szerző

A River Dél-Amerika trónján

Története során harmadízben hódította el a labdarúgó Libertadores-kupát a 36-szoros argentin bajnok River Plate. A Buenos Aires-i együttes a dél-amerikai Bajnokok Ligájának is nevezett viadalt azt követően nyerte meg, hogy hazai környezetben 3-0-ra verte a mexikói Tigrest. A találkozó hangulata korántsem volt békés. A csapatok összesen 44 szabálytalanságot követtek el, s a játékvezető 9 sárga kártyát osztott ki.

A vendéglátók találatait a 60 ezer néző előtt megrendezett találkozón Lucas Alario (44.), Carlos Sánchez (74., 11-esből), valamint Ramiro Funes Mori (78.) szerezte. A River 1986 és 1996 után került újra a kontinens trónjára. A Millonarios kalandos utat tett meg mostani győzelméig, hiszen 2011-ben szégyenszemre kiesett az argentin másodosztályba.

Áprilisban pedig csak annak köszönhette, az egyenes kieséses szakaszba kerülést, hogy a régi nagy rivális Boca Juniorst kizárták a további küzdelmekből, mert az együttes egyik szurkolója az öltöző felé vezető folyosón megtámadta a River egyik játékosát. A Buenos Aires-i együttes ezután a brazil Cruzeirón, majd a paraguayi Guaranin jutott túl. Már az nagy meglepetés, hogy a River eljutott a fináléig, végső győzelmére pedig aligha számított bárki is. A siker nagyban köszönhető a csapat trénerének, Marcelo Gallardónak, aki 1996-ban játékosként emelhette a magasba a trófeát.

A győzelemmel a River Plate részt vehet a decemberi klubvilágbajnokságon. „A klub története is arra sarkall bennünket, hogy minél jobban szerepeljünk ezekben a kupákban. Felfoghatatlan, hogy eljutottunk idáig” – fejtette ki a River középpályása, Leonardo Ponzio. A Tigres először került a kupa döntőjébe. A mexikói együttesek 1998 óta vehetnek részt a Libertadores-kupában. Azóta háromszor jutottak a fináléba, s mindháromszor kikaptak.

Szerző
Frissítve: 2015.08.06. 23:12

Két vb-részvétel a cél

Publikálás dátuma
2015.08.07. 07:55
Ungvári István a magyar csapat legrutinosabb tagja FORRÁS: MAGYAR ÖKÖLVÍVÓ SZÖVETSÉG
Tegnap a megnyitóval megkezdődött a bulgáriai Samokovban a világbajnoki kvalifikációs ökölvívó Európa-bajnokság. Magyarországot nyolc bokszoló képviseli majd, ám két nagyágyúra, Harcsa Zoltánra és Bernáth Istvánra nem számíthat Kovács László szövetségi kapitány. A cél, hogy legalább két bunyós kiharcolja a vb-részvételt, no és a tisztes helytállás.

Meglehetősen fiatal csapattal vág neki Magyarország a bulgáriai Samokovban rendezendő világbajnoki kvalifikációs ökölvívó Európa-bajnokságnak. Hazánkat nyolc bunyós képviseli majd, ebből négyen újoncként érkeznek a kontinensviadalra. A legfiatalabb versenyző, a mindössze 19 esztendős Csóka Nándor, aki 52 kilogrammos kategóriában lép ringbe. Rajta kívül három 20 éves bunyós, Gálos Roland, Herczeg Norbert és Sávoly Gergő is első ízben képviseli hazánkat felnőtt Eb-n.

A magyar keret
49 kg: Ungvári István
52 kg: Csóka Nándor
56 kg: Herczeg Norbert
60 kg: Gálos Roland
64 kg: Nyéki Georgián
69 kg: Bacskai Balázs
81 kg: Harcsa Norbert
91 kg: Sávoly Gergő

„Túl nagy terhet nem rakunk a vállukra, az elvárás annyi, hogy az azonos képességgel rendelkezőket győzzék le. A fő célunk egy-két érem begyűjtése, és minél több kvalifikáció megszerzése az őszi dohai vb-re”- fogalmazott Csötönyi Sándor, a Magyar Ökölvívó-szövetség (MÖSZ) elnöke.

Az ifjú titánokon kívül rutinosabb ökölvívók is kötelek közé lépnek. Harcsa Norbertről Kovács László szövetségi kapitány elmondta: felkészülésében voltak hullámvölgyek az elmúlt időszakban, a kérdés nála az, hogy ezeket hogy sikerül kiküszöbölni.

Ettől függ az eredményessége. A szakvezető kitért az Európa-bajnok Bacskai Balázsra is, mint mondta: a kontinens győztes minden segítséget megkapott a szövetségtől, hogy sikerrel térhessen vissza a súlyába, ennél többet nem tehettek érte, a

mérkőzéseket neki kell nyernie. Az említett bokszolókon kívül Nyéki Georgiánért és Ungvári Istvánért szoríthatunk még. Kovács a csapattól tisztes helytállást remél, konkrétan pedig azt várja, hogy Harcsa Zoltán után még legalább ketten kiharcolják a vb-szereplés jogát. „Azt gondolom, hogy Bacskai Balázsnak, Gálos Rolandnak, Nyéki Georgiánnak és Harcsa Norbertnek lehet esélye erre. Négyük közül legalább kettőnek meg kellene szereznie a vb-indulás jogát” - mondta a szakember, hozzátéve, hogy úgy érzi, a 19 éves Csóka Nándor is szerezhet pozitív meglepetést.

A magyar küldöttség eredetileg 10 főt számlált volna, ám a nemzetközi szövetség (AIBA) döntése értelmében hazánk egyik legjobb bunyósa, Harcsa Zoltán nem vehet részt az Eb-n. A bakui Európa Játékok bronzérmese azért nem indulhat a kontinenstornán, mert az AIBA az utolsó pillanatban úgy döntött, hogy az, aki a júniusi, bakui Európa-játékokon dobogós volt és ezzel kivívta a vb-indulás jogát, csak akkor vehet részt az Eb-n, ha lemond kvalifikációjáról.

„Érthetetlennek tartjuk ezt a döntést, de hiába próbáltunk mindent megtenni, a Magyar Olimpiai Bizottságot is bevonva, nem lehetett változtatni ezen a helyzeten” - mondta a hétfői sajtótájékoztatón Csötönyi, aki hozzátette: Harcsa ettől függetlenül ott lesz az Eb-n, hogy feltérképezze leendő ellenfeleit. Szupernehézsúlyban (+91 kg) sem lesz magyar induló, Bernáth István ugyanis az Európa Játékok után még elvállalt egy nyolcmenetes félprofi mérkőzést, majd jelezte a MÖSZ-nek, hogy klubja, a Debreceni Box Egylet nehéz helyzetbe került és be kell segítenie édesapja vállalkozásába, ezért visszavonul.

A vb-kvalifikációs rendszer szerint az Eb-ról kategóriánként a legjobb hat mehet a vb-re. Ugyanakkor Kovács László nem tartja elképzelhetetlennek, hogy a helyszínen vagy majd utólag változtatnak az illetékesek, és a negyeddöntők vesztesei közül nemcsak a későbbi finalistáktól vereséget szenvedők, azaz az ötödikek és a hatodikok, hanem a hetedikek és a nyolcadikok is indulhatnak majd a vb-n. Így az Európa Játékok dobogósaival együtt a kontinensről súlycsoportonként 12 öklöző lehetne ott Katarban.

A kapitány azt is elmondta, hogy a riói kvalifikációs sorozat első állomása lesz majd az októberi világbajnokság, ezért fontos lenne, hogy minél többen szerepelhessenek rajta, ugyanakkor igazán komoly olimpiai kvótaszerzési esélyei a jövő évi európai kvalifikációs tornán és a világkupán lesznek majd a magyar versenyzőknek.

Szerző
Frissítve: 2015.08.06. 23:25