Újabb kajakos drogügy

Publikálás dátuma
2015.08.06. 07:54
Kucsera Gábor nem tagadta a vádakat, egész pályafutását tette kockára a tiltott szer használatával FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Ismét kokainfogyasztás miatt akadt fent a teszten egy magyar kajakos, a kétszeres világbajnok Kucsera Gábor a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) megrendelésére adott mintája miatt megszüntették a válogatott kerettagságát. Áprilisban ugyanezen drog használata miatt zárták ki Csipes Tamarát és Dombvári Bencét is. Az ügyben az MKKSZ szakmai igazgatója, Csabai Edvin és a felnőtt szövetségi vezetőedzője, Storcz Botond nyilatkozott lapunknak.

Nem vehet részt az augusztus 19. és 23. közötti milánói kajak-kenu világbajnokságon Kucsera Gábor, mivel a Magyar Antidopping Csoport a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) megrendelésére levett vizeletmintából kimutatta, hogy a sportoló kokaint fogyasztott. A kétszeres világbajnok kajakozót az elmúlt években elkerülték a nemzetközi sikerek, igazi visszatérés lett volna neki a vb, miután kiharcolta helyét az utazó keretbe K-1 1000 méteren.

"Beszéltünk vele, elismerte, hogy hibázott" – kezdte lapunknak Csabai Edvin, a szövetség szakmai igazgatója, aki kiemelte, az MKKSZ annak ellenére végeztet önköltségen doppingvizsgálatot, hogy azt más szervezetek kötelező jelleggel végrehajtják . "Végigcsináljuk ezt a programot, és vállaljuk a negatív példákat, ez is szükséges ahhoz, hogy eredményesek legyünk. Persze sikerünk igazi visszaigazolása az lett volna, ha nincsen pozitív teszt" – vélekedett az aktív sportolóként tizenhétszeres világbajnok Csabai, de szerinte nem szabad még elhamarkodottan kijelenteni semmit.

"Ne feledjük, ez még csak az A-tesz volt, a B-próba után lehet hivatalos álláspontot foglalni." Kitért a közeledő vb-re is, de nem hinné, hogy ez a botrány hatással lenne a sportolókra. "Nincs sok időnk, két hét múlva kezdés. Profi versenyzőkről van szó, az eredményességüket nem befolyásolják az ilyen esetek, teljesen ki tudják zárni a külvilágot a versenyek alatt."

A Népszavának sikerült megszólaltatnia a kajakosok felnőtt szövetségi vezetőedzőjét, Storcz Botondot is, akinek a napokban kell döntenie a háromszoros Európa-bajnok Kucsera pótlásáról. "Sosem voltak vele fegyelmi problémák, teljes erőbedobással edzett minden alkalommal" – beszélt sportolójáról a kajakozóként háromszoros olimpiai bajnok Storcz, majd elemezte, milyen esélyei lettek volna Kucserának Milánóban.

"A második hazai válogatót ő nyerte egyesben, de akkor az átfedések miatt nem indultak azok, akik négyesben vagy párosban kijutottak a vb-re. Az első selejtezőben csak a B-döntőben nyert, nem a fő esélyesek között tartottuk számon" – mondta őszintén. "Ha valaki az ő korában két év eltiltást is kap úgy, hogy jövőre kezdődik az olimpia, akkor lényegében pályafutásának végét jelenti" – latolgatta a 32 éves versenyző jövőbeli esélyeit a vezetőedző.

Áprilisban robbant a legutóbbi kajakos drogügy, akkor két válogatott felnőtt versenyző, Csipes Tamara és Dombvári Bence akadt fent a vizsgálatokon. Az ötszörös világbajnok Csipestől és a 22 évesen már vb-ezüsttel büszkélkedő Dombváritól versenyidőszakon kívüli mintát vettek, megfosztották őket a szövetség, illetve a Magyar Olimpiai Bizottság mindennemű támogatástól és juttatástól, továbbá tíz hónapra eltiltották a két sportolót. "A tavaszi esetből tanulva mindent elkövettünk annak érdekében, hogy elkerüljük a hasonló eseteket. Senki sem vitatja, hogy helyesen viselkedik a szövetség" – jelentette ki lapunknak Storcz, akit 2008-ban nevezték ki szövetségi kapitánynak.

Az ügy kapcsán közleményt adott ki az MKKSZ, a szövetség elnöke, Dr. Baráth Etele fejtette ki véleményét. "Hosszú távon kifizetődik, ha folytatjuk a rendszeres ellenőrzéseket és sportágon belül az intenzív felvilágosító munkát is. Úgy tudom, hogy mi vagyunk az egyetlen olyan magyar sportági szövetség, amelyik ennyire nyíltan hirdetett harcot a drogok ellen. Idén tavasszal húztunk egy vonalat és zéró toleranciát hirdettünk, ezzel felvállalva azt, hogy adott esetben a saját versenyzőnket fogjuk megbuktatni."

Pontosan még nem tudni, milyen szankcióra számíthat a 2008-as pekingi olimpián kétszeres negyedik helyezett Kucsera, várhatón több éves büntetésre számíthat a kajakozó.

Szerző

Előkelő helyen a Magyar Nagydíj

Publikálás dátuma
2015.08.06. 07:53
Sebastian Vettel FOTÓ: EUROPRESS/ GETTY IMAGES
Az idei, július 26-án rendezett Magyar Nagydíj az ötödik legizgalmasabb futam 2008 óta az f1fanatic.co.uk, Forma-1-gyel foglalkozó honlap szerint. A weboldal látogatói egytől tízig pontozhatják a versenyeket, ez alapján szerezte meg az előkelő helyet a hungaroringi viadal. A 9,115-es osztályzattal Mogyoródon rendezték az idei év legérdekesebb futamát, mögötte a versenynaptár második helyszíne, a Maláj Nagydíj 8,369 ponttal áll.

Sokat emelt a hazai verseny színvonalán, hogy már a rajtnál sikerült lerajtolni az egyeduralkodó Mercedeseket, mindezt a nagy szurkolói táborral bíró Ferrarik hajtották véghez. A futamot eleve különlegesség tette a Jules Bianchira való megemlékezés, talán emiatt zökkentek ki a legjobb pilóták, és követtek el a megszokottnál több hibát a Sebastian Vettel győzelmével záruló versenyen.

A lista negyedik helyén a tavalyi mogyoródi futam áll 9.141 ponttal, akkor meglepetésre Daniel Ricciardo nyert Fernando Alonso előtt. A képzeletbeli dobogó harmadik fokát a 2014-es Kanadai Nagydíj érdemelte ki, ott szerezte az ausztrál Ricciardo élete első futamgyőzelmét. A második legjobb nagydíj a négy évvel ezelőtti kínai viadal volt.

A győztes a 2012-es idényzáró Brazil Nagydíj, melyen utoljára ült Forma-1-es autóban Michael Schumacher. Azt a hétvégét megelőzően 13 ponttal vezettet Vettel a vb-n Alonso előtt. Hiába ütközött a rajt után a német pilóta, végül hatodik helyével három egységgel a pontverseny élén végzett a futamon másodikként célba érő kétszeres világbajnok előtt.

Szerző
Frissítve: 2015.08.05. 23:04

Az Egyesült Államok döntős Kazanyban

Az olimpiai bajnok amerikai válogatott döntőbe jutott a kazanyi vizes világbajnokság női vízilabdatornáján.

Az amerikaiak az olimpiai bronzérmes, világbajnoki második ausztrálokat múlták felül két góllal a szerdai elődöntőben.

Eredmények, női vízilabda (a viadal honlapja szerint):

elődöntő:
Egyesült Államok-Ausztrália 8-6 (2-2, 3-3, 1-0, 2-1)

később:

elődöntő:
Olaszország-Hollandia 21.00

korábban:

az 5-8. helyért:

Kína-Spanyolország 10-9 (3-3, 1-2, 4-2, 2-2)
Görögország-Oroszország 16-15 (4-3, 1-4, 3-2, 4-3) - ötméteresekkel: 4-3

a 9. helyért:
MAGYARORSZÁG-Brazília 22-7 (5-2, 6-2, 6-0, 5-3)
    a 11. helyért:
Kanada-Kazahsztán 20-4 (4-1, 5-1, 5-2, 6-0)

Szerző