Előfizetés

Kiesett a magyar válogatott a vizes vb-n (fotók)

Publikálás dátuma
2015.08.04. 23:10
Az olasz Francesco di Fulvio és Angyal Dániel a negyeddöntőben játszott Magyarország - Olaszország férfi vízilabda-mérkőzésen a
A címvédő magyar férfi vízilabda-válogatott nem jutott be legjobb négy közé a kazanyi vizes világbajnokságon, miután a keddi negyeddöntőben 8-7-re kikapott az olasz csapattól.

A találkozó elején, valamint a harmadik negyed közepén is két góllal vezetett a magyar csapat, de az olaszok rendre visszakapaszkodtak, a hajrában pedig jobban értékesítették a helyzeteiket.

A magyar válogatott - amely így biztosan nem szerez Kazanyban olimpiai indulási jogot - csütörtökön az 5-8. helyért, a szerb-amerikai negyeddöntő vesztesével találkozik.

Negyeddöntő:
Olaszország-Magyarország 8-7 (2-2, 1-2, 2-1, 3-2)

gólszerzők: Di Fulvio 2, Luongo 2, Giorgetti 1, Baraldi 1, Figlioli 1, Presciutti 1, illetve Varga Dá. 3, Varga Dé. 1, Erdélyi 1, Hárai 1 Hosnyánszky 1,

A magyar válogatott szerzett vezetést, Varga Dénes "pókhálózta" ki emberelőnyből a bal felső sarkot, majd mindkét oldalon néhány gyengébb lövést, elhamarkodott próbálkozást láthatott a közönség. A magyar csapat második emberhátrányát is kivédekezte, majd a sormintát folytatva a második fórját - Erdélyi Balázs révén - értékesítette.

Az olaszok harmadik előnyükből már nem hibáztak, a budapesti születésű Alex Giorgetti volt eredményes. Nem sokkal később pedig jött az egyenlítés, visszaúszás közben Angyal Dánielt állították ki, a beemelt labdát pedig Fabio Baraldi - a negyed utolsó pillanatában - a kapuba húzta.

A második felvonás is Varga-góllal indult, ezúttal azonban Dániel bombázott a hálóba előnyből, nem maradt el azonban a válasz, és az olaszok újra létszámfölényből egyenlítettek. A negyed közepén Varga Dániel újabb gyönyörű gólt szerzett (3-4), majd percekig mindkét oldalon eredménytelen támadások futottak. A nagyszünet előtt - szokás szerint - még emberelőnybe kerültek az olaszok, de a kapufáról lejött a lövés, és maradt a magyar vezetés.

Az olasz Francesco di Fulvio és Angyal Dániel a negyeddöntőben játszott Magyarország - Olaszország férfi vízilabda-mérkőzésen a kazanyi vizes világbajnokságon MTI Fotó: Kovács Anikó

Az olasz Francesco di Fulvio és Angyal Dániel a negyeddöntőben játszott Magyarország - Olaszország férfi vízilabda-mérkőzésen a kazanyi vizes világbajnokságon MTI Fotó: Kovács Anikó

Mindkét oldalon egy-egy kihagyott emberelőnnyel indult a harmadik negyed, majd a játékvezetők "akasztották" meg a csapatokat kontra ítéletekkel. Gór-Nagy Miklós újabb kiállítását egy blokkoló kéznek köszönhetően védekezte ki a csapat, a túloldalon viszont Varga Dániel lövése utat talált a kapuba (3-5). Az olaszok egy perccel a szakasz vége előtt emberelőnyből felzárkóztak, majd a magyarok kerültek létszámfölénybe 44 másodperccel a negyed vége előtt, Benedek Tibor pedig időt kért. Ezek után, a kért figura végén Szivós Márton kezéből nagy helyzetben kicsúszott a labda. Ez megbosszulta magát, mert az olaszok Stefano Luongo kapufás góljával egy másodperccel a dudaszó előtt egyenlítettek (5-5)

Az utolsó negyed elején Gór-Nagy pontozódott ki, Francesco Di Fulvio pedig a mérkőzésen először az olaszokat juttatta vezetéshez (6-5). Az ellentámadás végén a magyarok kerültek előnybe, Hárai Balázs pedig feliratkozott a gólszerzők közé. Nem változott a játékvezetői felfogás a folytatásban sem: Varga Dánielnek kellett kiülnie, az olaszok pedig egy gyönyörű akció végén kerültek újra előnybe.

A magyarok ezután nem tudták gólra váltani menetrendszerűen érkező előnyüket, Hárai újabb kiállítását viszont Luongo kihasználta, és ezzel nagyon nehéz helyzetbe került Benedek Tibor csapata (8-6). A reményeket Hosnyánszky Nobert gólja visszahozta, ráadásul ezek után jól védekezett a csapat, Nagy Viktor is nagyokat védett. A végjátékban a magyarok 1:18 perccel a lefújás előtt labdát szereztek, a szövetségi kapitány pedig időt kért. Ezután emberelőnybe került az együttes, de Szivós bal oldalról leadott félmagas lövését fogta az olasz kapus, az utolsó fél percben pedig már nem tudott mit kezdeni a labdával a magyar együttes, így vereséget szenvedett.

korábban:

Horvátország-Montenegró 10-4 (1-0, 3-0, 3-3, 3-1) Görögország-Ausztrália 12-11 (1-0, 1-3, 3-1, 2-3, 5-4)

később:
Szerbia-Egyesült Államok 20.30

a 15. helyért:
Kína-Argentína 16-9 (6-2, 3-4, 4-2, 3-1)

a 13. helyért:
Japán-Oroszország 13-9 (3-4, 3-1, 5-2, 2-2)

a 9-12. helyért:
Kanada-Kazahsztán 9-7 (1-2, 5-0, 2-3, 1-2)
Brazília - Dél-afrikai Köztársaság 16-5 (7-3, 2-2, 3-0, 4-0)

Égszakadás, földindulás: furcsa ez a kánikula

Publikálás dátuma
2015.08.04. 22:38
Nem árt hűsölni ebben a melegben! Illusztráció: Thinkstock
Szerdán már egyre inkább a napsütésé lesz a főszerep, de helyenként még több gomolyfelhő lehet az égen, amelyekből elszórtan, főleg a hegyek környékén, északon és a Tiszántúlon egy-egy futó zápor, zivatar kialakulhat. 32-37°C közötti maximumokra van kilátás, hajnalban 17-21°C várható.

Csütörtökön és pénteken igazi kánikulára van kilátás sok-sok napsütéssel, nagyon erős UV-sugárzással. Egyre többfelé mérhetünk 35 fok körüli maximumokat, helyenként akár már 37-38 fok is lehet ezeken a napokon. 

hétvégén tovább folytatódik a kánikula, egyre többfelé emelkedhet a hőmérséklet 35 fok fölé, helyenként 38-39°C-ot is mérhetünk. Gondoskodjunk bőrünk megfelelő védelméről a szabadban, és vigyázzunk a strandolással is a nagy hőségben.

Hétfőn folytatódik a kánikula, az ország nagy részén sok napsütéssel, de ekkor már előfordulhatnak helyi záporok, hőzivatarok is, amelyek átmeneti felfrissülést hozhatnak. 31 és 36 fok közötti csúcshőmérsékletek várhatóak.

Földrengés volt Heves megyében

A Richter-skála szerinti 2,5-ös erősségű földrengés volt a Heves megyei Pétervására közelében szerda délután. A rengést az epicentrum közelében érzékelte a lakosság. A katasztrófavédelemhez nem érkezett bejelentés sérülésekről vagy károkról.

Jelzálogbankot alapít az Erste Bank

A piacon negyedikként az Erste Bank alapíthat jelzálogbankot és várhatóan még a héten beadja az MNB-hez bankalapítási kérelmét - közölte a jelzálogbank létrehozását hétfőn bejelentő pénzintézet.

Az Erste a jegybank közelmúltban megjelent rendeletére, valamint a forintosítás utáni mérlegszerkezetre reagálva alapít jelzálogbankot. A magyarországi piacon az Erste Jelzálogbank mellett várhatóan még további egy-két új jelzálogbank fog megjelenni. Jelenleg a magyar piacon 3 jelzálogbank működik: az FHB Jelzálogbank, az OTP Jelzálogbank és az UniCredit Jelzálogbank.

Az MNB rendelete előírja, hogy minden olyan magyarországi bank, amely jelzáloghitelezést folytat, köteles 2016. október 1-jétől hitelállományának legalább 15 százalékát jelzáloglevél formájában finanszírozni. A szabályok szerint Magyarországon csak jelzálogbank jogosult jelzáloglevelet kibocsátani.

A jelzáloglevél Magyarországon és külföldön is több mint 100 éves múltra visszatekintő értékpapír, az Erste csoport tagjai a régió több országában kibocsátóként is jelen vannak, ezekhez most a magyar Erste is csatlakozik.

Magyarországon az OTP után az Erstének van a legnagyobb jelzálog alapú hitelállománya, és a törvényileg meghatározott 15 százalékos jelzáloglevél-állomány összegyűjtése viszonylag hosszú folyamat.

A jelzálogbank alapítása kiváló lehetőség arra, hogy a forintosítás után keletkezett nagy volumenű és hosszú lejáratú forint alapú hitelállományt alacsony kamatozású, akár 5-10 éves források bevonásával finanszírozzák, és így a forint források lejárati összhangja kedvezőbb legyen - szögezi le az Erste közleményében.