Hétmillióba került az MPB vacsorája

Elismerte a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB), hogy több mint 1 millió forintért bérelte ki az Iparművészeti Múzeumot a gálavacsorával egybekötött közgyűlésre, a HVG információi szerint összesen 7,25 millióba került a rendezvény. Ezért az összegért 15 órától 23 óráig kapták meg a helyszínt.

 Az MPB közérdekű adatigénylésre nem adta ki a megállapodásokat – mert a rendőrök már állítólag elvitték azokat–, egy saját készítésű összesítést közöltek. „Az ünnepség a 2012-es londoni paralimpián résztvevő sportolók, a felkészítésükben közreműködő sportszakemberek méltó körülmények között történő köszöntésére megszervezett esemény volt” – összegzett a bizottság.

Az étkezés 2,1 millió forintba került, fejenként 14 ezer volt a menü. Technikai szolgáltatásra 1,076 milliót költöttek, közel 500 ezerért készíttettek videót. Több kifizetésről általánosságban írt az MPB, ilyen a közel 300 ezer forintos „rendezvényszervezés”, a 750 ezres „szervezési költség”, illetve a a 600 ezres „kivitelezés szerződés”. „Anno egy hotelben vettem át az Év parasportolója címeimet, sosem éreztem hiányát az ezüst étkészletnek és a kivilágított pódiumnak” – kommentálta a hírt Pásztory Dóri paralimpikon.

Az eseményt Paku Melinda, az MPB marketing- és pr-felelőse szervezte, akkor a Sport-Ing Kft. foglalkoztatta őt. A szerződést a bizottság részéről Gömöri Zsolt írta alá, csakhogy ebben az időben – Paku mellett – egyben ő volt a társaság másik tulajdonosa. Így a megbízási megállapodással Gömöri akkori paralimpiai elnökként a saját kft.-jével szerződött le.

Szerző

Már csak egy év Rióig

Egy év múlva kezdetit veszi a világ legjobban várt sporteseménye a 2016-os riói, XXXI. nyári olimpiai játékok. Magyarországon eddig 33 sportoló szerzett kvótát. Az ötkarikás játékokon való részvételben élen járnak úszóink (17). Hosszú Katinkáékon kívül atlétikában tíz versenyző teljesítette a kiküldetéshez szükséges szintet, sportlövészetben négyen, míg vitorlázásban ketten harcolták ki az ötkarikás részvételt, több magyar sikersportágban azonban még csak ezután kezdődik a kvalifikáció.

Szabó Bence, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkára hozzátette: a magyar sportolói csapat létszáma az előzetes becslések szerint 140-150 fő lehet. Ehhez az kell, hogy a részvételre esélyes négy csapat - férfi és női kézilabda, illetve férfi és női vízilabda - közül legalább háromnak sikerüljön biztosítania a riói részvételt. Szabó Bence megemlítette azt is, hogy gyep-, kosár- és röplabdában, valamint rögbiben és labdarúgásban Magyarországnak már nincs esélye a riói szereplésre.

Borkai Zsolt, a MOB elnöke szót ejtett a nyár két nagy nemzetközi sporteseményéről, a bakui Európa Játékokról, valamint a közelmúltban véget ért tbiliszi Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválról (EYOF). A sportvezető kiemelte: az eredmények alapján nemcsak a jelen, a jövő is biztosítva van. Borkai ajándékkal is készült az egész EYOF legeredményesebb versenyzőjének, a négy aranyérmemig (200 méter pillangó, 200, 400 és 800 méter gyors) jutó Késely Ajnának. A 14 esztendős úszó egy napszemüveget vehetett át az elnöktől.

„Nagyszerűen éreztem magam az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon, s sok tapasztalattal gazdagodtam”- fogalmazott lapunknak a fiatal úszóhölgy. Majd hozzátette: szeptembertől megkezdődik számára a riói felkészülés, ám nem ez lesz a fő célja, hanem a két év múlva esedékes budapesti vizes világbajnokság és a győri EYOF.

Borkai kiemelte: a MOB igyekszik minden támogatást megadni sportolóinknak, ezért huszonöt magyar versenyző – a MOB felterjesztése alapján – a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ösztöndíjában részesül. Az ösztöndíj kifejezett célja, hogy segítse azon egyéni fiatal sportolók olimpiai felkészülését, kvalifikációját és részvételét, akik nemzetközileg kiemelkedő eredményekkel rendelkeznek, és komoly esélyük van kivívni a riói részvételt. A kiválasztott versenyzők 14 hónapon keresztül havi 430 dollárnak (120 ezer forint) megfelelő forintot kapnak három periódusban.

A NOB ösztöndíjasai

Szász Emese (vívás), Márton Anna (vívás), Barka Emese (birkózás), Bácsi Péter (birkózás), Gercsák Szabina (judo), Tóth Krisztián (judo), Tobai-Sike Renáta (sportlövészet), Péni István (sportlövészet), Berecz Zsombor (vitorlázás), Póta Georgina (asztalitenisz), Szilágyi Liliána (úszás), Bernek Péter (úszás), Grátz Benjámin (úszás), Kenderesi Tamás (úszás), Kárász Anna (kajak-kenu), Vad Ninetta (kajak-kenu), Mike Róbert (kajak-kenu), Vasbányai Henrik (kajak-kenu), Kasza Róbert (öttusa), Földházi Zsófia (öttusa), Márton Anita (atlétika), Gyurátz Réka (atlétika), Zsivóczky-Farkas Györgyi (atlétika), Makra Noémi (torna), Kotsis Edina (taekwondo).

Szerző

Átigazolási csúcsot döntenek az angolok?

Publikálás dátuma
2015.08.05. 07:58
Sterling sokba fájt a Citynek FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/QUINN ROONEY
Ugyan hivatalosan csak július 1. óta tart az angol labdarúgó-bajnokság (Premier League) átigazolási időszaka, mégis sikerült a kluboknak már 500 millió fontot elkölteniük egy hónap alatt a Deloitte pénzügyi elemző cég szerint. A játékosok transzferét szeptember 1-ig lehet lebonyolítani, és "csak" 335 millió hiányzik a tavalyi, 835 milliós rekord megdöntéséhez. A BBC-nek nyilatkozó futball-pénzügyi szakértő, Rob Wilson szerint csúcsot döntenek majd a britek.

A PL-mezőnye nem véletlenül pont most szórja ennyire a pénzt: a klubok a 2016/17-es idénytől 3,018 milliárd font helyett 5,136 milliárdnyi bevételhez jutnak majd a televíziós jogok értékesítésének köszönhetően. Ráadásul korábban a BT Sport nyerte a Bajnokok Ligája közvetítéséért folytatott harcot, mely csatornának hála szintén növekedik az érdekelt klubok jövedelme.

A nagy költekezésben eddig a Manchester United vezet, Louis van Gaal már 83 millió fontot fizetett ki eddig játékosokra. Július legdrágábban átigazolt labdarúgója Raheem Sterling lett, aki 43,75 millió fontért igazolt a Manchester City-hez, és hagyta ott a Liverpoolt, mely már talált helyet a befolyt pénznek: több mint 60 milliót fizettek ki a Christian Benteke, Roberto Firmino csatárkettősért.

A rekord egyetlen akadálya a még 2010-ben elfogadott pénzügyi fair play, mely szerint nem lehet túl nagy szakadék a klubok bevételei és kiadásai között. Ez utat nyithat Ángel Di María számára a Paris Saint-Germain felé, az érte várt 45 millió font bőven fedezné a barcelonai Pedro megszerzését, akinek 21 millió font a kivásárlási ára.

Szerző