Előfizetés

A Jobbik beperli a Fideszt

A Jobbikot érintő rágalmak miatt a párt megteszi a szükséges jogi lépéseket a Fidesszel szemben – közölte az ellenzéki párt hétfőn. 

A rágalmak közé tartozik a párt hamis összekapcsolása is az embercsempészettel – írták. Korábban a Fidesz azt közölte: az elmúlt napok hírei alapján felvetődik a kérdés, hogy milyen kapcsolatot ápol a Jobbik bűnözői körökkel, és ebből mennyi bevétele van a pártnak. A Jobbik erre reagálva azt írta: bűnözőkkel csak akkor áll kapcsolatban, amikor a parlamenti munka során találkozik "az elmúlt negyed évszázad korrumpálódott politikusaival" Közölték továbbá: a Fidesszel ellentétben a leghatározottabban fellépnek minden törvénysértéssel szemben, különösen akkor, ha az saját magukat érinti. "Ellentétben a Fidesszel, ahol a hamis eurókkal lebukó Veress Áron még évekkel állítólagos kizárását követően is első vonalbeli fideszes politikusokkal mutatkozott és magyarországi szervezője lehetett a Fidesz-pártcsalád nemzetközi konferenciájának" – írták.

Mobiltelefont kapnak a rabok - Uniós gyakorlathoz igazodva

Veress Jenő
Publikálás dátuma
2015.08.03. 20:42
A kép csak illusztráció! FOTÓ: Thinkstock
Az uniós gyakorlathoz igazodva itthon is minden fogvatartott kap mobiltelefont, de azokat csak szigorú korlátozás mellett használhatják majd. A büntetés-végrehajtás húszezer készülék vásárlásáról állapodott meg a Telekommal. Mostanáig egy offsohre cégnek fizették a telefonhívások borsos díját a rabok - tudta meg a Népszava. Az új rendszerben sem lesz ingyenes a beszélgetés.

Heteken belül speciális egyenkészüléket kapnak az elítéltek: olyan alaptelefonokat, amelyek törésállóak és elvileg szétszerelhetetlenek - írta a Bors. A mobilokról kizárólag a kijelölt kapcsolattartó száma lesz hívható. Az intézkedés mindenkire vonatkozik függetlenül attól, hogy ki, milyen bűncselekményért tölti büntetését. Telefonálni szigorú időkorlátok között lehet, általában hetente háromszor tíz percet. Ebbe az ügyvéddel folytatott beszélgetések nem számítanak bele.

A fogvatartottak – elítéltek és előzetes letartóztatottak – eddig, talán még ma is kizárólag egy luxemburgi tulajdonú cég saját telepítésű hálózatán telefonálhattak csak a börtönökből – tudta meg a Népszava. A rabok hívásait egy, a büntetés-végrehajtási intézet telefonhálózatától független rendszer kezeli, amely egyrészt lehetővé teszi a fogvatartottak külső kapcsolattartását, másrészt a telefonbeszélgetések biztonsági ellenőrzését. A BVfon Kft. (neve alapján kizárólag erre az üzletágra alakulhatott) speciális szerződést kötött a BVOP-val, melyre a közbeszerzési szabályok sem vonatkoztak. Nem mozog ugyanis pénz az állam és a cég között. Sem a cég nem fizet egy forint díjat sem a BVOP-nak, sem a börtönvezetés a cégnek. Az üzletág egyedül a rabok befizetéseiből prosperált. Olyannyira, hogy a Bvfon 2014-es árbevétele 834 millió forint volt.

Ehhez a virágzáshoz azonban az is kellett, hogy a tarifák kellően magasan legyenek. Az interneten fellelhető adatok szerint egyórányi rabkeresményre: 105, és 140 forintra közöttire tehetők a percdíjak - börtönöktől függően. Összehasonlításul: ez azt jelenti, mintha a civil életben is mindenki egy órányi munkabérét fizetné egy mobilpercért.

Szabó Máté korábbi ombudsman is vizsgálta ezt a problémát, és jelentése szerint a védelemhez való jog érvényesülését közvetlenül veszélyezteti, ha a letartóztatottakat korlátozzák a védőjük felhívásában. (Az ügyvéd ugyanis nem telefonálhat a rabnak.) Az elítéltek szabadulása utáni társadalmi visszailleszkedés elengedhetetlen feltétele a magánszféra fenntartása, a kapcsolat megőrzése a családdal, házastárssal, barátokkal. Az előzetesen letartóztatottak esetében pedig - az ártatlanság vélelmére is tekintettel - kiemelkedő fontosságú mind a védővel, mind a családdal való kapcsolattartás biztosítása.

A rabtelefonokat működtető cég beruházásai a fogvatartottak által fizetett díjakból vélhetően megtérülnek. Nem tudni, hogy a korábbi BVfon szerződések sorsa mi lesz, mert az ombudsmani jelentésből kitűnik: a szombathelyi bv-intézet például 24 évre kötött szerződést a céggel. A BVfon Kft. az alapjogi biztos szerint közszolgáltatónak minősül, hiszen kizárólagos szolgáltatóként biztosítja az állami feladat ellátását: egyrészt a fogvatartottak telefonhasználatát, másrészt a beszélgetések ellenőrzését.

A túlzottan magas percdíjak miatt a fogvatartottak csak korlátozottan (esetenként egyáltalán nem) tudják igénybe venni a közszolgáltatást, a bv-intézetek, illetve a BVfon kft. eljárása ezáltal közvetlenül veszélyezteti az emberi méltósághoz való jogból levezethető magánszférához való jog, valamint - az előzetesen letartóztatottak esetében - a védelemhez való jog érvényesülését.

Az forrásaink szerint bizonyos, hogy a telefonálás szabályai komolyan ezután sem enyhülnek jelentősen. Arra az úgynevezett „spájz-kártyára” feltöltött összeg jelent majd fedezetet.

Gyanúsan olcsó
A Büntetésvégrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) lapunk kérdéseire csak részben válaszolt egy közleménnyel. Eszerint "a Magyar Telekom Nyrt. és a BVOP csaknem 42 millió Ft értékben 20 000 mobiltelefon beszerzéséről, és háromévi szolgáltatásról kötött megállapodást. Az új rendszer tesztidőszaka augusztus 16-tól indul." Minden más részlet államtitok.
Így - a számok szerint - egy darab telefon 3 évre 2100 forint mindösszesen, ami gyanúsan olcsó. Ez azt jelentheti, hogy ennek az üzletnek a hasznát is a rabok fogják kitermelni.


A neve mindent elárul

A BVfon Kft. különleges rendszert terveztetett. "A Primus-Net Kft. műszaki szakembergárdája fejlesztette ki és telepíti a Vamzer néven ismert rendszert, melynek célja, hogy a jogszabályok által meghatározott fogvatartotti kapcsolattartáshoz elengedhetetlenül szükséges telefonbeszélgetések kényelmes körülmények közötti, kulturált, a kor követelményeihez igazodóan kerülhessenek lebonyolításra, az elítéltek számára nagyobb komfortérzet biztosítva a telefonbeszélgetés ideje alatt. A rendszer megrendelője a BVFon Kft." - áll a cég honlapján. (A rendszer nevét időközben Contelre változtatták.) A vamzer szó árulót, besúgót jelent.

Kerítésépítés - Csúcsra járatva

Veress Jenő
Publikálás dátuma
2015.08.03. 20:05
Munkálatok Ásotthalmon. FOTÓ: Veress Jenő/Népszava
Hivatalosan is megkezdődött a déli határra szánt kerítésépítés újabb szakasza, ahol már közmunkások is dolgoznak. A munka nagyját egyelőre a nehézgépek végzik. Közben gomba módra szaporodnak a migránselellenes szerveződések, de egyelőre még valamennyien az interneten maradtak. A rendőrség nyomoz az önkéntes határvédők ügyében.

Tiszaszigetnél és Röszkénél is megkezdődött az ideiglenes határzár építésének előkészítése, az Ásotthalom-Királyhalom határátkelő közelében pedig hétfő délelőtt elkezdődött az ideiglenes biztonsági határzár kivitelezése a magyar-szerb határon. Bár a sajtóban elsősorban a már elkészült mintaszakasz környékét mutatják, a tegnap megkezdődött kerítésépítési nagyüzem elsősorban földmunkákból áll.

A beruházásban a környékbeli közmunkások is részt vesznek. A kormányszóvivő szerint toborzásos alapon, önként, az érintettek szerint viszont kötelezően dolgoznak az új "vasfüggönyön". Ha ugyanis nem jelentkeznek munkára, kiesnek a közfoglalkoztatásból, és elesnek minden ellátástól - állította Csonka József, a Közmunkás Mozgalom a Jövőért csoport szóvivője az ATV-ben.

Rendőrök az embercsempészetben?

Öt embert vettek őrizetbe bűnszövetségben elkövetett embercsempészet és más bűncselekmények gyanúja miatt, köztük három rendőr is van. A rendőrök figyelték az 51-es főúton a járőrök mozgását és segítették civil társaikat abban, hogy az illegális határátlépőket szállító gépjármű hatósági ellenőrzését elkerüljék. A három meggyanúsított rendőr a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányságon teljesített szolgálatot, szolgálati viszonyukat azonban július 30-án megszüntették, és még aznap az ügyészség indítványára a Szegedi Törvényszék Katonai Tanácsa elrendelte mind az öt, őrizetbe vett ember előzetes letartóztatását.

Ásotthalom határában vasárnap kezdtek hozzá egy afféle alkalmi bázis felállításához a katonák. Sátrat állítanak, lajtoskocsit üzemeltetnek, de a teherautójukon vadonatúj hűtőgép is érkezett, még ki sem csomagolták. Némiképp értetlenül nézünk szét a pusztában, konnektort közel, s távol nem találni. A megfejtés egy nagy papírdobozban lapul, mutatja egy katona: Honda aggregátor, egyenesen a boltból. Itt várakozik egy nagy katonai terepjáró-mentőautó is. Ha valakit baj ér a nyomvonalon, mással nem tudnák megközelíteni. Mobil vécéket semerre sem láttunk.

Nemrégiben itt még fehérre festett fakeresztek sorakoztak, az Alfa Szövetség állította őket, a "krisztusi magyarságért és az életvédő Európáért" demonstrálva. Hogy azóta hová lettek, arról az itt táborozók nem tudnak semmit. Egy helybéli szerint "jó ötlet volt" a keresztállítás, mert a menekülők, amikor meglátták azokat, messze elkerülték a környéket, talán megijedtek tőlük.

Jó sok kilométert kell gyalogolnunk a naptól forró homokban, mire - rendőri kísérettel - eljutunk a munkagépekig. Földgyalu, tolólapos lánctalpas is egyengeti itt a talajt, rettenetes "homokviharokat" kavarva a tikkasztó napsütésben. Kezelőik nem túl bőbeszédűek, ráadásul a "sajtó" pont rosszkor zavarta meg őket, épp sziesztáztak. De a propaganda fontos, zokszó nélkül másznak vissza a vezetőfülkékbe, hadd készüljenek a jó kis felvételek.

Nem tudjuk meg kié a géppark, milyen foglalkoztatásban irányítják őket a vezetőik. A forróságban is kicsit fagyos a hangulat.

Katonák és munkások teljesítenek „látványszolgálatot” a kerítésépítési nagyüzemben A SZERZŐ FELVÉTELE

Katonák és munkások teljesítenek „látványszolgálatot” a kerítésépítési nagyüzemben A SZERZŐ FELVÉTELE

Távolabbról egy porfelhőből két felénk siető katona alakja bontakozik ki. Messziről integetve terelnének el onnan bennünket. Múlt szombat óta ugyanis nagy lett a szigorúság. Az "ideiglenes határzárra" vonatkozó törvény szerint, aki a kerítés építési vagy karbantartási munkálatokat feltartja - magyarul "szabotálja" - 300 ezer forint bírságot kaphat. Az illetéktelen belépés 50 ezer forintot, a munka "bármilyen módon" való akadályozása 150 ezer forintot kóstál.

Kérdeztük, válaszoltak

Szombaton délelőtt, amint tudomást szereztünk a vasárnap reggelre meghirdetett dorozsmai összejövetelről, kérdésekkel fordultunk a megyei rendőrséghez. Szerettük volna megtudni, van-e tudomásuk a rendezvényéről, azt bejelentették-e vagy illegális, s hogy milyen egyéb adatokat lehet megismerni az ügyben. Vasárnap délután(!) már meg is érkezett a válasz, igaz, nem a kérdéseinkre. A következőket közölték ugyanis: "Magyarországon a közrend és a közbiztonság fenntartása, az államhatár rendjének védelme kizárólag a rendőrség feladata. Ezen tevékenysége során a rendőrség a törvényben rögzített kerek között együttműködik más szervezetekkel (pl.: polgárőrség, mezőőrség). A Szegedi Rendőrkapitányság a Facebookon szerveződő csoport tevékenysége miatt közbiztonsági tevékenység jogellenes szervezése vétségének gyanúja miatt eljárást folytat. A rendőrség a válaszadásig nem észlelte a Facebookon szerveződő csoport tevékenységét a határ térségében."

Amikor meglátják kísérőnket, az árnyékba húzódott rendőrt, megnyugszanak. Látszik rajtuk, hogy igazán nem szívesen játszottak volna hatóságot, de a törvény az törvény. Itt, és most nagyon is az. Azért barátságosan még szólnak: lehetőleg ne essünk a lánctalpak alá, mert kinek jó az…

Már visszafelé kutyagolunk a "bázisra", amikor halljuk: leálltak a hangos gépek, folytatódhat a megzavart pihenő. A városi riporterről dől a víz, csúszkál a lába a homokban, rendőrünk meg hosszú nadrágban, bakancsban, sapkában(!) rá se ránt az - a véleményünk szerint a menekültek által Afrikából behurcolt - időjárásra.

Orbán Viktor kormányfő a közelmúltban az erdélyi Tusnádfürdőn jelentette be: augusztus 31-éig megépül a kerítés Magyarország déli határán, az ettől eltérő időpontok érvénytelenek. Építőmérnökök nem lévén nem tudjuk, hogyan lesz itt hó végére 175 kilométer kerítés. Tudniillik azt az avatatlan szem is látja, hogy a természet, a környezet, a talaj nemigen pártolja a gigantikus expresszmunkát. A csapás mellett, ahol haladunk, egy igen lapos vadmadártetem hever. Őt bizonyára nem oktatták ki jó szándékú katonák.

Ha keserves munkáról lehet mondani, hogy idilli, sokkal kevésbé mondható ez a kerítésépítés körül virtuálisan köröző "hazamentőkről".

A Magyar Gárda sem tudott annyiféle mutációt felmutatni, mint a migránsellenes - gyakorta nyíltan vérszomjas - szerveződések. Mi például Ásotthalomra Kiskundorozsmáról érkeztünk, ahová az úgynevezett Hunyadi Önkéntes Készenléti Határvadász Zászlóalj hirdetett eligazítást. Véljük: arról, hogyan lehet el-, ki-, megkergetni a hazánkba érkezett vagy csak érkezni szándékozó menekülteket. A szavakban igen bátor szervezők azonban valamiért meghátráltak, a parancskihirdetés elmaradt. Csak nem szóltak mindenkinek. Az a négy, alapjában rokonszenvesnek tűnő fiatalember, akik Szegedről jöttek a dorozsmai Templom térre, rendkívül csalódottnak tűnik emiatt. Még akkor is, ha kérdésemre elárulják, ők sem tudják pontosan, mi lett volna itt a műsor. Programot vagy egy másik hasonló szót hirdettek volna.

Munkálatok Ásotthalmon. FOTÓ: Veress Jenő/Népszava

Munkálatok Ásotthalmon. FOTÓ: Veress Jenő/Népszava

Az interneten azért harcosan buzdít a "zászlóalj" parancsnoka, vagy ki. "Szerveződjünk, erősödjünk!" - üzeni bizonyos Vass István Mátyás. Ő egyébként kifejezett ellenük szólónak tartja a Büntető Törvénykönyv (Btk.) azon passzusát, mely a gyűlölködő amatőr közrendvédő formációkat alkotókat két évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni. "Mi tehát ezt, célzatos fenyegetésnek vesszük, csak azért, hogy elrettentsék a magyar embert a saját közösségeinek, javainak jogos védelmétől. Ezért határozottan visszautasítjuk" - dörög Fótról a nagyvilágba a határvadász.

Van azután az "Önkéntes Migránsmegállító Határvédők" csoport a maga 181 tagjával, mely hitvallását így osztja a Facebookon: "Eltarthatatlan milliók közelednek a határainkhoz, melybe Magyarország, de Európa is belerokkanhat. Ha tetszik a címbeli kezdeményezés, kérlek, osszad meg!" Nem soroljuk tovább. Vannak, akiket már töröltek a közösségi oldalról, ők nyilván más néven próbálkoznak újra. Úgy tűnik, már maguk sem tudják, hogy ki a "népfront", ki a "népe front".

Toroczkai László, Ásotthalom - jobbikos támogatással megválasztott, független - polgármestere is hordószám önti az olajat a tűzre, de ő óvatos duhaj. Arról pedig igazán nem tehet - utal rá -, hogy bicskanyitogató, de nagyrészt perképtelen bejegyzéseire a még csak verbálisan elszabadult gyűlölet minden mocska dől. Azzal talán kicsit messzire szaladt, hogy - mint beszámoltunk róla - egy önvédelmi fegyvergyár gumilövedékes puskájának termékbemutató videóját osztotta meg néhány napja. Ezzel a szöveggel körítette: "íme egy kiváló eszköz, amellyel meghátrálásra késztethetjük majd az éppen a kerítést megrongálni készülő törvénytelen bevándorlót". Mindenesetre a cég forgalma megugrott, de a hatóságokon kívül senki nem tudhatja meg, kik fegyverkeztek fel a "szemkilövető" puskákból az elmúlt pár napban Toroczkai "reklámjának" hatására. (Pedig a holmi nem olcsó: nyolcvanötezer forint darabja.)

Mondjuk tapasztalatból mi nem is szeretnénk megtudni.

Se áram, se víz, se logika

A szocialisták szerint a magyar-szerb határon épülő kerítéssel Magyarország nyugatabbra lévő határaira akarja terelni a migránsok áradatát a kormány, ezért lehet szükség Baranyában és Zalában új befogadóállomások építésére. Góra Balázs, a párt Zala megyei alelnöke tegnap Zalaegerszegen azt mondta: furcsának találják, hogy a Zala megyei Sormásra szánt és a kormány által pénteken a Magyar Közlönyben közzétett tervekről az érintett településen semmit nem tudtak, maga a polgármester is csak a sajtóból értesült az elképzelésről. Hozzátette: nem hiszi, hogy a megye fideszes országgyűlési képviselői, illetve a megyei kormányhivatal nem tudott a döntésről. A szocialista politikus szerint a kormány a magyar-szerb határról nyugatabbra akarja terelni a migránsokat, ezért van szükség Baranyában és Zalában új menekülttábor létesítésére, mert "más logikai értelme" nincs a terveknek. Az MSZP ugyanakkor már hónapokkal ezelőtt beadott törvényjavaslatában azt szorgalmazta, hogy erősítsék meg a határok védelmét, és a migránsok útvonalán olyan táborokat hozzanak létre, amelyek a menekültek ügyintézését, orvosi ellátását segítenék - közölte. Góra úgy fogalmazott: a kormánynak "a propagandakampánya" helyett arra kellene nagyobb figyelmet fordítania, hogy az egész Európai Uniót érintő migránsprobléma kezeléséhez miként lehetne uniós pénzeket felhasználni.

Megírtuk: megírtuk, hogy új befogadóállomások épülnek a Zala megyei Sormáson és a Baranya megyében található Martonfa határában. Erre a célra is jut abból a 22,2 milliárd forintos keretből, amit a szerb-magyar határon épülő kerítésre különített el a kormány. Mivel a kabinet nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek minősítette a táborépítést, így a munkát meg lehet kezdeni anélkül, hogy építészeti-műszaki tervtanácsi vélemény születne, és véleményezési meg bejelentési eljárásokra sincs szükség. Martonfa független alpolgármestere, Csémi Gabriella például szombaton csak az internetről értesült arról, hogy az általa vezetett település határában menekülttábor épül. Az alpolgármester ezek után a Facebook-on címzett nyílt levelet Orbán Viktor miniszterelnöknek. Csémi szerint nem csak az a baj, hogy nem konzultáltak a falu vezetésével és lakóival, hanem az is, hogy a falu és környéke tökéletesen alkalmatlan nagyobb embertömegek fogadására. A tábornak kijelölt helyen nincs semmiféle közműszolgáltatás, se áram, se víz.

DK: Lépjen fel a kormány!

A Demokratikus Koalíció arra szólítja fel a Belügyminisztériumot, illetve a kormányt, hogy lépjen fel az idegenellenes "szélsőjobboldali magánhadseregek" ellen. A párt elnökségi tagja, Kerék-Bárczy Szabolcs úgy fogalmazott: egy demokráciában csak az állam működtethet erőszakszervezeteket, nincs helye bűncselekményeket elkövető paramilitáris csoportoknak. A DK szerint egyenes összefüggés van a kormány menekülteket "megalázó, kriminalizáló és hazug színben feltüntető" plakátkampánya és politikai akciói, valamint az idegenellenes szélsőjobboldali csoportok fellépései között. Ha a kormány nem lép fel határozottan, akkor "meg kell majd állapítanunk, hogy a jelenlegi eszmei, értékrendbeli együttműködés és átfedések a Fidesz és a Jobbik között tényleges politikai együttműködéssé fognak változni" - mondta.