Előfizetés

Telepes terror: felgyújtották egy palesztin család házát

G.M.
Publikálás dátuma
2015.08.01. 07:32
Csütörtökön egy melegfelvonulás résztvevőire támadt egy férfi FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/LIOR MIZRAHI
Másfél éves kisgyerek vesztette életét, amikor tegnap zsidó szélsőséges telepesek felgyújtották az alvó palesztin család ciszjordániai házát. Izrael terrorcselekménynek minősítette a történeteket. A Hamász bosszúra szólít, az Európai Unió zéró toleranciát sürget a jeruzsálemi kormányzatnál.

Szélsőséges zsidó telepesek felgyújtották egy alvó palesztin család házát a ciszjordániai Nablusz melletti Kafr Duma faluban péntek virradóra. A tűzben életét vesztette egy másfél éves kisgyermek, négy éves testvére és szülei súlyosan megsérültek. Őket egy izraeli kórházban kezelik.

A jeruzsálemi kormányzat terrorcselekménynek minősítette az esetet. Móse Jaalon védelmi miniszter úgy nyilatkozott, „nem engedhetjük meg a terroristáknak, hogy veszélyeztessék a palesztinok életét". Peter Lerner alezredes, az izraeli hadsereg szóvivője hangsúlyozta "ez a civilek elleni támadás nem más, mint egy barbár terrorcselekmény".

A rendőrség szerint nacionalista indíttatású támadás történt. A ház falára ugyanis felfestették a „bosszú” feliratot, ami egy szélsőséges zsidó telepes szervezetre utal. A formáció azzal fenyegetőzik, hogy az izraeli kormány minden olyan lépéséért, amely a ciszjordániai telepbővítéseket korlátozza, bosszúval fog fizetni. Vélhetően közrejátszott, hogy két napja az izraeli hatóságok két illegálisan felhúzott telepesházat számoltak fel a közelben, egy másik telepről pedig több zsidó családot költöztettek ki. A szervezet már korábban is követett el erőszakos, halált okozó bűncselekményeket, mecseteket is felgyújtottak.

Benjamin Netanjahu miniszterelnököt elmondása szerint sokkolták a történtek. Ígérte, Izrael határozottan fellép a terrorizmus ellen, nem számít, kik az elkövetők és "minden eszközt" felhasználnak ahhoz, hogy a tetteseket bíróság elé állítsák.

A Gázát uraló terrorszervezet, a Hamász bosszút sürget, a ramallahi vezetés Izrael felelősségéről beszél. "Nem történne ilyen bűncselekmény, ha az izraeli kormány nem ragaszkodna a telepbővítésekhez és nem védené a telepeseket" – mondta Mahmúd Abbász palesztin elnök.

Az Európai Unió külügyi főbiztosi hivatala szóvivője révén zéró toleranciát sürgetett a telepesek által elkövetett erőszak kapcsán és emlékeztetett, hogy az EU ellenzi a telepbővítéseket.

Frölich Róbert magyarországi országos főrabbi nyilatkozatban ítélte el az utóbbi két nap izraeli „erőszakos és gyilkos eseményeit”. „Semmi sem mentheti a gyilkost vagy a terroristát, tartozzon bármely nemzethez vagy valláshoz!” áll a közleményben.

Csütörtökön egy jeruzsálemi melegfelvonulás résztvevőire támadt késsel egy ultraortodox férfi, hat személyt sebesítve meg.

Gyász! Meghalt a magyar zenekar 20 éves gitárosa

Publikálás dátuma
2015.07.31. 18:54
Forrás: Facebook
Az Index szomorúan közölte a hírt, hogy meghalt a Búcsúkoncert zenekar legfiatalabb tagja, Schéner Misi. 20 éves volt.

Halála mindenkit váratlanul ért, egy hirtelen betegség okozta. A Búcsúkoncert zenekar lemondta minden nyári koncertjét. Szombat esti kapolcsi fellépésük helyett 8 órakor egy rövid, csöndes megemlékezést tartanak a Gólya udvarnál.

Ahogy a zenekar frontembere, Cseh András fogalmazott: „Földön hever a szívünk."

A teljes cikket itt olvashatja. 

Gyilkos-sztori: 20 éven át mészárolt az idős asszony

Publikálás dátuma
2015.07.31. 17:56
Illusztráció! FOTÓ: Thinkstock
Az elmúlt húsz évben több mint tíz embert gyilkolhatott meg a hatvannyolc éves Tamara Szamszonova. A szentpétervári asszony, akit a Mirror csak Hasfelmetsző Nagyiként emleget többnyire lefejezte áldozatait, majd levágta végtagjaikat. 

Az asszonyt egy biztonsági kamera buktatta le: a felvételeken ugyanis tisztán látszik, ahogy egy idős nő testrészeit cipeli egy fekete műanyag zsákban. Szamszonova angolul, oroszul és németül is naplót vezetett rémtetteiről, amelyek alapján a szentpétervári rendőrség most több megoldatlan eset végére járhat - a hatóságok most húsz évre visszamenőleg átnézik a lezáratlan gyilkossági aktákat. Szamszonovát azután kapták el, hogy az egyik áldozata fej nélküli holttestét megtalálták egy tó közelében a szentpétervári Dimitrova utcában. Tizenkét évvel ezelőtt egy fej és végtagok nélküli férfi hulláját találták meg ugyanebben az utcában - idézte fel a Daily Mail. A nő lakásán a rendőrök több esethez kapcsolódó bizonyítékokat is találtak: például az egyik áldozat hitelkártyáját, de előkerült egy fűrész és egy kés is, amelyek mellett vérfoltokat fedeztek fel a fürdőszobában. Az asszonyt vádolják két korábbi bérlője meggyilkolásával, és feltehetőleg a saját férje is az áldozatok között van - az ő eltűnését 2005-ben jelentette be, a férfi azóta sem került elő.

Szamszonova beismerte a bűncselekményeket, de a részletekbe nem hajlandó belemenni. Az asszony azt is elmondta, hogy a szovjet időkben Szentpétervár egyik neves szállodájában dolgozott szobalányként, feladata a vendégek megfigyelése is volt. "Vagy sokkal okosabb, vagy sokkal butább, mint amilyennek mutatja magát" - mondták róla a rendőrök.